Теория на конспирацията: Обръчите налазиха и ТЕЦ-овете

ТЕЦ Варна

Новината за последната голяма сделка в енергетиката - закупуването на мажоритарен дял в ТЕЦ "Варна" от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, предизвика буря сред експертната общност и активна дискусия във Фейсбук. Акцентите са няколко.

Първият: Показателен пример за инвестиционната среда в България: класни международни инвеститори със значителни финансови възможности, експертиза, технологичен и управленски опит се оттеглят от страната и на тяхно място се окопават  местни лица от политиката с обръчите си от фирми.

Вторият: Как така проектите на ЧЕЗ бяха блокирани години наред, така че чешката група, която купи централата за над 200 млн. евро се принуди да се оттегли, като я продава на голяма загуба - за около 50 млн. лева.  А на новите "инвеститори" - сем. Папазови и Ахмед Доган всичко им се получава като по ноти за няколко месеца - спешно им дадоха лиценз, бързо беше осигурена възможност за газоснабдяване, което отпуши проекта за промяна на горивната база на газ, плаща им се за студен резерв, замалко дори не пробиха в КЕВР с искане на нахално високи цени за енергия за регулирания пазар.

Трето: Какви ще са последиците от навлизането на новия ни инвестиционен елит в чувствителен сектор като енергетиката - за качеството на производството и преноса на електричество, за технологичното обновление на сектора и за цената на тока за крайните потребители.

Четвърто: Русия ли стои зад сделката и няма ли това да засили още повече енергийната ни зависимост от Москва, ако това е възможно.

Публикувахме коментара на Боян Рашев по темата   и предлагаме на читателите още няколко мнения от социалната мрежа без съкращения и без редакция:


Vasko Nachev: Относно закупуването на ТЕЦ Варна от Доган, сделката на годината, както някои я определиха бих искал да обърна внимание на няколко неща:

1. ТЕЦ Варна щяла да играе ключова роля в енергийния баланс на страната, след като ТЕЦ "Марица изток- 2" е в технически фалит!?

Според мен няма особено голяма разлика между двойката марица и варненския тец. И двата са в повече от трагично състояние. Да премине на газ и едната и другата централа ще трябват сериозни пари. Такива няма да бъдат похарчени нито от страна на държавата за МИ2, нито пък от Доган за ТЕЦ Варна!?

Големият проблем освен всичко друго в маришкия басейн са и синдикатите, които стоят на входа и на изхода чрез всички дейности за които се сетите... Всяка промяна там, би нарушила техния комфорт! :(

2. Доган е "специалист" все пак по хидросъоръженията, но не и в областта на газа, така че не очаквам никакво развитие в тази посока. Той е "национално" отговорен бизнесмен, но само и единствено в частта бързото кеширане.

За да бъде приведена в нормално функциониране варненската централа изисква кардинално нов подход, който би отнел време и както вече споменах много пари...Доган не е човека за такова нещо!

3. Това че минавайки на газ централата би се превърнала в зависимост от един доставчик, не го приемам като аргумент. В момента а и за напред има излишъци от газ за Европа и е въпрос само и единствено на добър мениджмънт да се избави всеки един от големите консуматори у нас от монополиста Булгаргаз. През 2019 година, само на около стотина километра от Варна ще се добива газ поне с 20% по евтин отсега предлагания у нас!!!

Та някак си рентиерството наречено "студен резерв" си приляга най- много както на сделката, така и на новия собственик, защото се разчита на принципа, "Колкото, толкова и до когато, до тогава..." Важно е, че за сега там има..

Simeon Beloreshki: ТЕЦ Варна беше уникална централа и точно затова чехите я купиха . Дори и преди това , макар и на въглища ,се държеше като газова (има бункери за въглищния прах ) и времето за реакция беше фантастично(а и са барабанни, а не правотокови като старата част на марица 2) . Купуваха и хубави вносни въглища също разбира се.

Когато чехите я взеха, първата работа беше да започнат проектирането за преминаването и на газ и когенерации . Искаха обаче дългосрочен контракт за гарантиране на цената на газа. Познайте какво стана. Марицата 2 е в много добро техническо състояние въпреки всичко останало и миньорските простотии. Освен рехабилитацията на блоковете на старата част с японски турбини (там остана само турбина 2 ,за която много хора трябваше да идат в затвора ). На новата част, Мицуи ремонтира баумановата степен на руските турбини и напрактика увеличи с 10-15 МВ мощността на всяка една от турбините за смешни пари ( РискИнженеринг може и да прави добри дела ). Върви и газификация на разпалващите горелка и преминаването им на газ. Сероочистките работят (не са полюциите на Ковачки ). Вярвайте ми, бил съм в 7-8 ТЕЦ на запад , двойката е години напред.

А за грабежа....да. И има добре подготвени кадри от мениджърския екип запазил се с годините.

Всъщност,като се замисля, Бобов Дол беше първи и може би по-голям грабеж. Като отказаха на гръцката PPC да я купи и повториха търга , се появи само един участник (наш’то момче) и той даде точно 100 млн., колкото беше минималната цена . Това беше някъде през Април ако не се лъжа и той имаше едни 90 дни да преведе парите . И изведнъж, ТЕЦ-а се сети, че трябва да трупа въглища за зимата и почна да купува (от наш’то момче ,то друг няма там) и напълни склада за въглища както никога преди. Не помня колко струваше това , ама май някъде около 120 млн.

Та като преведе 100 млн. за ТЕЦа края на юли и ли там когато беше , той вече имаше гориво за 120 млн. примерно. Та тук просто са ошлайфали малко схемата да не е ачик ачик, ама то всичко съшито с бели конци. И с бели не задруго (не става въпрос за пари тук- то е ясно кой управлява и енергетиката и държавата)а защото става въпрос за демонстрация на наглост и недосегаемост. Очаквам сега, по почина на учителите им , някой засегнат да обяви дуел на Бивол примерно .

Plamen Nikolov: Да де ,но не се знае какво са намислили руснаците с откопуването на този ТЕЦ защото Доган само е тяхната пионка напред ...Знаем , че Варна е изцяло владение на руснаците чрез ТИМ !Вероятността Русия да е почнала да изкупува фалиралите ни ТЕЦ-ове и да ги ликвидира , като си отваря път за газифицирането на градовете ни е голяма ...Което пък в стратегически план е да станем изцяло зависими от Русия чрез газта ... Знае се ,че който владее София и големите градове енергийно той ще владее страната... За сега София им се изплъзва на руснаците с топлоцентралите и газификацията на града и вероятно ще се опитат и с тях да направят същото ...

Marin Kilyovski: Този ТЕЦ, ако някога се наложи да се задейства студеният резерв, ще бъде ли годен технически и изобщо ще тръгне ли да произвежда ток? В момента се чудя кой е по-глупав - чехите, дето са го купили скъпо и го продават евтино, като се отказват и от тази блага рента от студения резерв или нашия човек от сарая..?


Julian Popov: ТЕЦът е на газ, но е прехвърлен на газ, за да не работи, не за да работи. Предполагам, че ефективността му е много ниска. Ако става дума за постоанно работеща централа, ремонтът трябва да бъде много по-дълбок, вероятно да се построи нова централа на газ, което вероятно ще е по-евтино. По тази причина е малко вероятно тази централа да издържи конкуренцията на други мощности в страната. Затова и ЧЕЗ я продадоха.


Dimitar Vuchev: Големият проблем не е, че някой, бил той и Доган, е купил дадени мощности, а че такова нещо като свободен пазар реално няма и това е причината да има студен резерв. При свободен пазар недостиг на ток практически е невъзможенКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари