НАЧАЛО » анализи

„Енергийната (р)еволюция - 2015“: 100% възобновяема енергия за всички през 2050 г.

fb
3E news
fb
22-09-2015 10:41:00
fb

Експертите от Грийнпийс са изчислили, че през 2050 г. човечеството може напълно да премине на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ). Необходимите за това инвестиции с лихвата ще бъдат покрити в бъдеще за сметка на икономията от разходите за традиционно гориво.

Средният обем от такива допълнителни инвестиции до 2050 година е около 1 трилион долара годишно. Тъй като ВЕИ не изискват горива, то икономията за същия период ще съставлява 1.07 трилиона долара годишно!

Такъв извод правят експертите на Грийнпийс в новият си доклад „Енергийна (р)еволюция – 2015“. В него се казва, че в разстояние на 15 години делът на ВЕИ в електроенергетиката (заедно с големите ВЕЦ) може да се утрои – от 21% до 64%. Този сценарий е реален дори при отчитане на бурно развитие на икономиките на Бразилия, Китай и Индия. Освен това антропогенните изхвърляния на СО2 в енергийния сектор през 2030 година може да се понижат от настоящите 30 гигатона до 20 гигатона годишно.

В доклада на Грийнпийс се цитират нови данни за прогнозируемата заетост на населението. Само в слънчевата енергетика например е възможно да се създадат повече работни места от тези, които днес осигурява промишлеността на въглища. Производството от фотоволтаични системи може да осигури заетост за повече от 10 милиона души през 2030 г. В сектора на вятърната енергетика броят на работните места може да нарасне за същия този период до 8 милиона.

Слънчевата и вятърна енергетика са „узрели“ да станат реални ценови конкуренти на въглищата“. Много е вероятно през следващите 10 години те да изпреварят енергетиката на въглища и по брой работни места, и по количество на произвеждана енергия, коментира Свен Теске, ръководител на групата експерти, подготвили доклада „Енергийна (р)еволюция- 2015“. „Традиционно енергийният сектор трябва да е готов за неизбежните промени на пазара, а правителствата трябва да се научат да управляват процеса на отказ от изкопаеми горива, които стават все по-малко необходими. Всеки долар, вложен сега в изкопаемо гориво създава висок риск и в бъдеще може да доведе до крах на инвестициите“.

Днес ВЕИ работят прекрасно в Якутия, на Камчатка, Северен Кавказ. ВЕИ могат да намалят значително разходите за доставка на горива в северните райони на Русия, което струва на държавата стотици милиарди рубли годишно“, отбелязва шефът на отдела за Русия в Грийнпийс Владимир Чупров, участващ и в изготвянето на доклада. „Това са пари, които така и така липсват в бюджета в условията на криза. Ръководството на нашата страна вече осъзнава, че ние пропускаме поредната технологична революция. ВЕИ вече се разглеждат като реална възможност за модернизация на страната“, добавя той.

Важно е да не се допусне корпоративните интереси на традиционната „изкопаема енергетика“ да застанат на пътя на прогреса. ВЕИ – това е най-ефективният и справедлив начин за енергийно обезпечаване, отбелязват експертите на Гринпийс.

Както показва практиката, предходните доклади на Грийнпийс „Енергийна (р)еволюция“ са били значително по-точни от прогнозите на много експертни организации. Това доказват специалистите от консултантската група Meister. Те са анализирали прогнозите на водещи анализаторски агенции и институти, занимаващи се с въпросите на енергетиката и са установили, че най-коректни са се оказали оценките на експертите от Грийнпийс.

Предложеният от експертите на Грийнпийс сценарий е голям принос за предстоящата парижка конференция за климата. Три месеца преди откриването, на световните лидери се предоставя възможност да предприемат необходимите мерки по борба с измененията на климата чрез усъвършенстване на световния енергиен сектор.

 

ВЕИ
изкопаеми горива
Грийнпийс
По статията работи:

Маринела Арабаджиева