Енергиен "дрийм тим" по модела на роднинската сага в Хасково

Източник: БГНЕС

Депутатът от БСП Елена Йончева разкри шокираща схема за конфликт на интереси в Хасково. По думите й роднини и близки на депутата от ГЕРБ Делян Добрев са били настанени на ключови позиции в общината. "Община Хасково е подчинена на един приятелско - роднински кръг на областния координатор на ГЕРБ и на депутат от управляващата партия Делян Добрев. През 2015 година, когато Добри Белиманов печели кметските избори, назначава на ключови позиции – кум, зет, кума на г-н Добрев", каза Йончева, според която оттук насетне с тази схема би трябвало да се занимава държавното обвинение. Дали това ще се случи в действителност ще стане ясно още през следващите дни.

Колкото и да е шокиращ случаят с шуробаджанащината в Хасково, добрата новина е, че част от родниско-приятелските връзки там може би ще се разкъсат поне донякъде, след като заваляха оставки от замесените в скандала роднини, кумове и приятели. Остава ГЕРБ да се разграниччи от, надяваме се, самодейните инициативи на депутата си Делян Добрев - това със сигурност би повишило доверието към партията и нейните избраници в парламента и в общинския съвет много повече, отколкото оттеглената подкрепа към кмета Добри Белиманов - чиито "грехове" впрочем изглеждат доста безобидни на фона на роднинско-приятелския кръг, овладял община Хасково.

Лошата новина е, че "дрийм тим" моделът в Хасково е пренесен и на национално ниво в енергетиката - секторът, в чието управление Делян Добрев участва от години - като зам.министър на икономиката и енергетиката при министър Трайчо Трайков, министър след като Трайков беше отстранен, а след това - несменяем председател на парламентарната комисия по енергетика.

В управлението на сектора депутатът от ГЕРБ е създал мрежа, която може да изиграе лоша шега на кабинета и на партията на Борисов. Видяхме прибързаните действия на неговите хора от "отбора мечта" по време на служебното правителство /веднага възниква въпросът защо президентът Радев сложи за министър и задържа именно хората на Добрев - някои провидяха и тук някаква хасковска връзка.../. А тези хора /вижте имената и позициите им по-долу/ веднага започнаха с уволненията на квалифицирани специалисти и с назначения, които разширяват "приятелския кръжец", включително в ключов проект като българо-гръцката газова връзка.

Роднинско-приятелския кръг в Хасково

Едната заместничка на кмета Добри Беливанов, който от няколко дни е в немилост и дори беше заклеймен от ГЕРБ, е Милена Трендафилова - съученичка и бивш съдружник на Делян Добрев.  Другият зам.-кмет е Евгени Консулов - съученик, бивш съдружник и кумец на Добрев. Неговата майка Лилия Консулова пък е общински съветник, издигнат от ГЕРБ.

Кумата на Добрев - Биляна Димитрова е секретар на общината в Хасково, кумът му Пламен Лачев е председател на общинската избирателна комисия, а кумецът на Добрев Евгени Консулов е зам.-кмет и получава ресор "Строителство".

Очеваден конфликт на интереси представлява конфигурацията, при която първата братовчедка на Добрев Росица Гаргова е директор на финансовата дирекция на община Хасково, а съпругът ѝ Даниел Гаргов е председател на комисията по бюджет и финанси в общинския съвет.

За председател на общинския съвет е избрана Таня Захариева, която през 2014 г. бе избрана с преференция за депутат от ГЕРБ, а след като се отказа бе компенсирана с шефското място в "Булгартрансгаз" - държавно дружество, на което Добрев бе принципал като министър в първото правителство на Бойко Борисов.

"Зетят на Делян Добрев, който е председател на Комисията по бюджет и финанси, е акционер в повече от 40 фирми. През тях преминават обществени поръчки за над 100 милиона лева, според разследване на журналисти",  заяви Елена Йончева в сутрешния блок "Здравей, България" на Нова тв.

В журналистически публикации се сочат и някои от фирмите, в които зетят Даниел Гаргов /съпругът на първата братовчедка на Делян Добрев Росица Гаргова / е акционер -  „Еко Традекс Груп“ АД, веригата чейндж бюра "Форуком", пътностроителната "Европът 2005" ООД и много други. "Еко Традекс Груп" има договор с община Хасково за рекултивация на местното сметище на стойност от 3,336 милиона лева, а освен това самостоятелно или в консорциум е получила договори за саниране по "безплатната" програма. "Европът 2005" пък изгражда и ремонтира общински пътища в хасковско.

Почти половината от санираните блокове минават през фирми, в които зетят на Добрев е акционер. Кметът Беливанов разбира, че ще бъде използван като бушон и се опитва да направи конкурс, чрез който да назначи други хора, каза още Елена Йончева.

"Суджукгейт" е детска приказка в сравнение с аферата в Хасково. Едно семейство държи и ножа и хляба в Хасково. Ако това е законно, значи г-н Добрев по един напълно законен начин е придобил община Хасково, коментира депутатът от БСП.

Добрев прехвърли топката в полето на БСП

Самият Добрев категорично отрече нападките. "Госпожа Йончева изказва купища лъжи. Оказа се, че тя е много слаб журналист. Аз зет нямам", отговори на Йончева Делян Добрев. Човекът, за когото говорят – Даниел Гаргов, е съпруг на моя братовчедка. Мажоритарният собственик на въпросната фирма е "червеният" Величко Минев, който е ментор на зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Тройната коалиция Димчо Михалевски.  

Депутатът от ГЕРБ потвърди днес, че е поискал назначението на зам.-кметовете на Хасково Милена Трендафилова и Евгени Консулов. Той дори описа роднинско-приятелския си кръг като "дрийм тийм": "Тези хора са изключителни професионалисти с безспорни качества, истински дрийм тийм, Те пожертваха 3-4 пъти по-високи заплати и отидоха да работят в общината, само за да може ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и да започнат инвестиции. Заплатата на Консулов беше 4000 лева, а дойде за зам.-кмет за 1200 лева", каза Добрев.

В момента се създава изкуствен скандал, с който се опитват да прикрият един друг скандал – в последните 2 г. те буквално успяха да вербуват кмета на Хасково чрез скъпи екскурзии. И в момента кметът е на екскурзия в Монако с джип Bentley, какъвто не съм виждал в България и който струва колко два тристайни апартамента в София.

На екскурзията го придружава "червеният" бизнесмен Иван Стаматов, който е бил коалиционен партньор на БСП по времето на Сергей Станишев, припомни Делян Добрев. Аз нося вината за Добри Беливанов. Аз го номинирах, като мислех, че е честен и почтен човек. Искам да се извиня на съгражданите ми, каза още депутатът от ГЕРБ. "В последните две години БСП буквално вербуваха Беливанов чрез луксозни екскурзии", добави Добрев.

Хасково е малък град и "всички се познават", каза Делян Добрев и така  оправда назначенията на свои роднини, съученици и познати на ключови постове в общината.

Макар и доста лаконично, вицепремиерът Томислав Дончев също коментира темата, като заяви, че скандалът в общината наподобява на риалити формат. "Трябва да се докаже има ли нещо незаконно. Останалото опира до сферата на морала. Понякога даден избор може да се окаже грешен", смята той, без да отрече категорично изнесените факти за схемите на съпартиеца  си.

Междувременно в общината в Хасково започнаха да хвърчат оставки от разпадащия се "дрийм тим". Оставки хвърлиха кумата на Добрев Биляна Димитрова, която бе секретар на общината  и първата братовчедка на бившия министър Росица Гаргова, която завежда финансовата дирекция. Тръгват си и съученичката на видния гербер Милена Трендафилова и Евгени Консулов.

Енергийният "дрийм тим"

Дори и Хасковската община да се изчисти от шуробаджанаците на важни постове, схемата с "дрийм тима" от съученици, роднини и приятели отдавна е надхвърлила общинското ниво и е изпълзяла на ключови постове в държавата. А символиката за пленената държава набъбна с още примери: кръжецът от съученици, съграждани и близки на Делян Добрев и в БЕХ.

Хора от енергийния сектор отдавна подават в редакцията на 3e-News сигнали за мрежата на депутата от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в ключовия за националната сигурност сектор енергетика. Трудно е да се провери детайлно всяко от посочените и други назначения, особено като се има предвид, че някои от "крепостите" на кръжеца Добрев в държавните структури са непробиваеми за достъп до информация. Затова ще дадем възможност на всеки от засегнатите да представи и своята гледна точка по написаното в материала.

Ето и някои от посочените примери:

Бившият служебен министър на икономиката и енергетик та Асен Василев е съученик на депутата от ГЕРБ. Дори да сложим това в графата минало, роднинско- приятелската линия на назначенията в сектора се развива в мрежа лъм днешен ден.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ Петьо Иванов е съученик на Делян Добрев от английскатс гимназия.

Изпълнителнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов също е съученик на Делян Добрев.

Мария Армутлиева от Хасково се върти от пет години по високите етажи на управлението в енергетиката. През 2012 г. е назначена като шеф на политическия кабинет от Делян Добрев като министър на енергетиката. След това една година е назначена в борда на АЕЦ "Козлодуй", следва "поставянето" й като съветник при енергийния министър Теменужка Петкова в предишния й мандат, като началник на кабинета на Николай Павлов като служебен енергиен министър, а сега е директор на дирекция в "Булгаргаз".

Катрина Титкова от Хасково е директор на Правна дирекция в БЕХ, преди това е била специалист в народното събрание, където Делян Добрев е шеф на комисията по енергетика.

Хасковският зет и кум на Катина Титкова - Георги Добрв, е шеф на дирекция "Обществени поръчки" в БЕХ.

Таня Трендафилова Захариева от Хасково, е Председател на УС на "Булгартрансгаз"

Йордан Божинов от Харманли е юрист на "Булгаргаз", съученичка на Добрев от Хасково работи и в архива на БЕХ и кой знае още кой и на какви нива...

ГЕРБ засега неглижира скандала около роднинско- приятелския кръг в Хасково. Този модел обаче, пренесен в чувствителен за обществото сектор като енергетиката, е от ситуациите, които акумулират обществен гняв, като съществено компрометира управлението на партията на Бойко Борисов. И не се знае кога ще избухне и на премиера ще бъде припомнено, че цените на енергията зависят в най-голяма степен от управлението в сектора - и то не само от министъра на енергетиката, който доказа компетентност и раздвижи процесите в сектора до необратимост, а в голяма степен от шефовете на държавните компании, в които са акумулирани огромни активи, пари, а оттам и реална власт да помагат или да саботиратключовите проектите, либерализацията, финансовото оздравяване и т.н. Няма как един министърът да оздравява цял отрасъл, а да го заобикалят и да го притискат с нездравословни и направо вредни практики.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 2 0
    1
    МИТ
    Основен първичен инстинкт при бозайниците. Продължението но биологичния вид си е първосигнална реакция при приматите. Можете да изследвате явлението в хабитата на Столична община. Там видовете са: близък роднина, далечен роднина, комшия, любовник/ца, съученик и т.н.
    Напиши отговор