ЕК: Повече години работа, за да не рухнат пенсионните системи

Източник: BELGIUM EU SUMMIT / БГНЕС

Европейската комисия призова 28-те държави членки за повишаване на пенсионната възраст. Това стана ясно от думите на комисаря по социалните въпроси Мариан Тейсен, според която само по този начин може да бъде запазена стабилността на пенсионните системи.

Комисията е силно обезпокоена от ниската раждемост, което може да доведе до срив на пенсионната система. В същото време отчита ръст на заетостта и спад на безработни. Европейската комисия представи днес годишен обзор "Преглед на заетостта и социалното развитие в Европа". В тазгодишното издание се потвърждават положителните тенденции на пазара на труда и в социалната област, и засилващият се икономически растеж.

С над 234 милиона заети, заетостта в ЕС никога досега не е била на по-високо равнище, а безработицата е на най-ниското си равнище от декември 2008 година. От 2013 г. в ЕС са създадени 10 милиона работни места.

Данните сочат, че върху младото поколение пада особено голяма тежест - обикновено младите хора се сблъскват с повече трудности при намирането на работа, все по-често биват наемани с временни договори. Може да се очаква, че по тази причина те ще получават по-ниски пенсии, допълва ЕК.

Прегледът показва, че въпреки постепенното подобряване на стандарта на живот в ЕС, младите хора не извличат ползи наравно с по-възрастните поколения от това положително развитие. Делът на доходите от труд на по-младите възрастови групи с времето намаля. Тези предизвикателства се отразяват на решенията на по-младите хора, свързани с домакинството, включително на решенията им да имат деца и да купят жилище. Това може да има отрицателни последствия за раждаемостта, за устойчивостта на пенсионните системи и икономическия растеж.

Според прогнозите до 2060 г. населението в трудоспособна възраст ще намалява с 0,3 на сто всяка година. Това означава, че по-малобройна работна сила ще трябва да поддържа настоящите темпове на растеж. Това означава, че в същото време по-малък брой осигурени ще плащат вноски в пенсионната система - често по-ниски и/или нередовни вноски, тъй като те няма да съответстват на работа на пълно работно време и/или на обичайна заетост, като в същото време повече пенсионери ще зависят от тях.

През следващите 40 години трудоспособното население в Европа ще намалява драстично, предупреждава в доклад ЕК. Това означава, че в бъдеще ще има по-малко хора, които да плащат социалноосигурителни вноски, отколкото е броят на пенсионерите.

"В момента средно 4 души работят, за да издържат един пенсионер. През 2060 г. този брой ще падне наполовина – за всеки пенсионер ще работят едва двама души. Това означава, че трябва да ангажираме повече хора на пазара на труда. Трябва да дадем възможност на гражданите, които живеят по-дълго и са в добро здраве, да работят по-дълго", каза Тейсен, цитирана от БНР.

"В противен случай ще имаме проблеми с финансирането на пенсионните системи и други пера на социалното осигуряване", добави тя.

В бъдеще по-малък брой осигурени ще плащат вноски в пенсионната система - често по-ниски и/или нередовни вноски, тъй като те няма да съответстват на работа на пълно работно време и/или на обичайна заетост. В същото време повече пенсионери ще зависят от тях.

ЕК препоръчва също на правителствата национални мерки за насърчаване на раждаемостта и приема на мигранти.
Днешните млади работници и бъдещите поколения са изправени пред двойна тежест, произтичаща от демографските промени и необходимостта да се осигури устойчивостта на пенсионните системи.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари