ЕК опроверга: Няма решение на Брюксел, че договорите с американските ТЕЦ са държавна помощ и трябва да бъдат прекратени

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
2728
article picture alt description

Европейската комисия не е взела решение по питането от страна на определени среди в България дали дългосрочните договори с двете американски централи – ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ представляват непозволена държаавна помощ и това налага тяхното прекратяване в кратки срокове.Питането беше отправено преди няколко години под натиска на работодателски организации и групи политици чрез Министерството на финансите. През миналата година  от ЕК вече отговориха на наш въпрос по темата, че се извършва проверка, без да изрази отношение по въпроса.

През изминалата седмица обаче бе поднновена атаката срещу двата най-модерни, ефективни и производителни ТЕЦ в комплекса Марица Изток, в България и на Балканите. Валентин Николов, настоящ шеф на енергийната комисия в Парламента, обяви, че договорите за двете централи ще бъдат прекратени и има решение за това от Европейската комисия. Представители на работодателски организации дори  обявиха, че Министерството на финансите вече разполага с това решение на ЕК и е готово да предприеме действия за прекратяване на договорите..

Финансовият министър се включи с изявление, че инвестицията в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" вече се е изплатила и това е основание за незабавно прекратяване на договора. Министърът обясни, че случаят с ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" не е такъв, но и там ще се търси прекратяване. Горанов не потвърди, но и не отрече твърденията, че ЕК са изпратили решение до ведомството, според което договорите представляват нерегламентирана държавна подкрепа и трябва да бъдат прекратени..

Валентин Николов също подчерта, че финансовият министър има решение как предсрочно да бъдат прекратени дългосрочните договори. В момента МФ води преговори с централите и се опитва да постигне споразумение. Но договорите ще бъдат прекратени независимо дали централите са съгласни или не, заяви наскоро Николов.

Всичко това стана повод от 3e-News отново да изпратим конкретни въпроси до Европейската комисия - приключила ли е проверката на ЕК по съвместимостта на договорите с европйското законодателство и ако е приключила, какво е конкретното становище на Брюксел по въпроса. А също изпращала ли е ЕК официално решението си по казуса с американските ТЕЦ на българските власти.

Комисията е получила няколко оплаквания относно предполагаемото предоставяне на държавна помощ за две електрически централи (Марица 1 и Марица 3). Понастоящем Комисията оценява тези оплаквания. Комисията е в контакт с българските власти., гласи отговорът на ЕК, който ни е изпратен от GIULIA ASTUTI, Press Officer for Competition.

В същия отговор е добавено, че ЕК не е взела официално решение за това дали въпросните мерки представляват държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

Да се представя желаното за действително е предпочитан похват сред българските управляващи и политици. В случая обаче става въпрос за доста грубо изопачаване на истината и заблуда на българското общество - прави се опит да се прикрие зад несъществуващо решение на ЕК намерението на определени бизнес среди и техните лобисти да бъдат прогонени последните големи международни инвеститори от страната. Нарочените за "лоши" и "скъпи" американски централи произвеждат над 30% от електроенергията в страната, покриват със студения си резерв пиковете в потреблението през студените месеци и спасяват от срив електроенергийната система на страната, въпреки че и други централи получават стотици милиони лева за това, без да изпълняват задълженията си. А цената на тока на американските ТЕЦ е в пъти по-евтин от този на повечето ВЕИ инсталации, по-евтин е и от електроенергията от други термични централи в страната, за които обаче никой не говори.

Истината е, че преговори с американските централи се водат от доста време и те са склонни да преминат към пазарен модел, но сделката да бъде равнопоставена и да не води до загуби при никоя от страните - нито за държавата, нито за инвеститорите. Тук трябва да припомним, че договорите са сключени след преговори с международни банки, които са финансирали инвестицията при условията и гаранциите на тези договории. Те също имат думата при преговорите за предсрочно прекратяване на договорите. От двата ТЕЦ отдавна сочат, че трябва да се промени сегашната практика за заплащане на разполагаемост, което означава много пари да се плащат от държавата, но ако мощностите не бъдат включени, последствия няма. Да си припомним, че това се случи през зимата на 2017 г., когато на ТЕЦ "Бобов дол" и Марица 3 им "замръзнаха въглищата" и не включиха резервните мощности, но не върнаха получените милиони. А американските ТЕЦ работиха нонстоп на пълна мощност, за да спасят срив на системата. От двете централи препоръчват въвеждане на европейската практика за търговия с капацитети, което гарантира пазарен подход при осигуряването на необходимите мощности.

Това би било и първа стъпка към излизането на двата американски ТЕЦ но пазара. Следващите могат да се договорят на принципа на взаимната изгода. Вместо това периодично се организират атаки срещу американските ТЕЦ и се лансира тезата, че договорите трябва да бъдат прекратени силово и едностранно от страна на българската държава. Да се върви в тази посока е опасно, защото следва съд и плащане на огромни неустойки от държавата, т.е. от българските денъкоплатци.



Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща