НАЧАЛО » анализи

Експерт: Русия извива ръцете на ЕС за „Южен поток”

fb
3E news
fb
13-06-2014 12:48:00
fb

Русия води срещу Украйна хибридна война и газовият конфликт е важна част от тази война. Това коментира за Gordonua.com президентът на Центъра „Стратегия XXI”, директор за енергийни програми към Центъра НОМОС Михаил Гончар.

„Фактически Русия води срещу Украйна хибридна война с енергийни компоненти.Не случайно горещите събития в източна Украйна, мощната информационна и пропагандна кампания съвпадат с газовите компоненти. Затова газовото противопоставяне само по себе си се оценява като невъзможно, то трябва да се оценява в контекста на други събития, случващи се паралелно. Изхождайки от  логиката, че Русия продължава челното настъпление по всички линии, такава ескалация на конфликта тя извършва и на газовия форнт. Нейната цел е да постигне пълна трета газова криза”, смята Гончар.

Освен това газовата война с Украйна може да бъде допълнителен стимул за Европа да се съгласи с проекта за газопровода „Южен поток”, който заобикаля Украйна.

„Това е необходимо на „Газпром”, не само, за да запази съществуващия ред на нещата, тоест на неизгодният за нас договор, но е необходимо на Русия и за това, за да прокара проекта „Южен поток”, демонстрирайки, че Украйна е ненадеждна транзитна страна и се превръща в тъмна зона, където се води война на режима с народа”, казва Гончар.

Хибридната война, започната от Русия, каса е и ЕС, смята експертът. Това според него отново е свързано с желанието да бъде заставен ЕС да се съгласи със строителството на „Южен поток”.

“Русия всъщност разгърна хибридна война и срещу ЕС. Тя се отличава от украинската кампания само по това, че на територията на ЕС не се водят военни действия, но информационно-пропагандният елемент присъства”, смята Гончар. Според него Русия извива ръцете  ЕС, „за да получи съгласие за „Южен поток”, докато в същото време ЕС се е отказал от него”, смята още анализаторът.Според него сега сценарият на газовата война се диктува от Русия, въпреки че със съвместните усилия на Украйна и ЕС това е възможно да се промени.

„Толкова сложно преплитане дава възможност да се прогнозира, че сценарият на ескалацията ще продължи да нараства, а усилията само на украинската страна са твърде малко, за да го преодолее. Да се промени този сценарий може само с усилията на Украйна и ЕС. За съжаление ЕС действа по принцип като статист и наблюдател. Той е обезпокоен, че няма пълна картина за състоянието на нещата. Боя се само, че тази картина ще се изясни твърде късно”.

Експертът предрича продължение на ескалацията на конфликта и призовава украинските управляващи да се придържат към позицията си твърдо.

„Ескалацията безусловно ще продължи. За Украйна е много важно да запази твърдо позицията си, основана на пазарните реалности и ясното осъзнаване на правотата си. Ние никога и никъде не сме говорили за това, че няма въобще да плащаме дължовете си. Сега е погасен част от дълга за който няма спор. А ако няма договрена цена за второто тримесечие как може да я платим?”, поставя въпрос Гончар.

Важен фактор  е това, че Украйна принципно не е платила за газа по новата цена, установена от „Газпром” и така де-факто не я е признала, което  може да е допълнителен аргумент в Стокхолмския арбитражен съд, смята експертът.

Южен поток
Украйна
Русия
Михаил Гончар
газова война
По статията работи:

Маринела Арабаджиева