НАЧАЛО » анализи

Експерт: Конкуренцията на европейския газов пазар пазар след 3-4 години ще е по-агресивна

fb
3E news
fb
01-04-2014 04:44:00
fb

В конфронтацията Запад-Русия започва преход от фантастични сценарии от типа на „информация за размишление”, смята ръководителят на Центъра за петролни изследвания Илхам Шабан.

„Първият етап на „студената война между Запада и Русия заключаващ се в заплахата от това, че САЩ могат да заменят руския газ на европейския пазар и да намалят цената на петрола едва ли не до 30 долара, което ще провали Русия, аз мисля, че вече е зад гърба ни. В медиите вече се появяват по-сериозни статии и с по-малко агресивни нападки. Това говори, че от фантастичните сценарии започва да се преминава към типа „информация за размишление”, заявява експертът в интервю за Новости-Азербайджан.

По думите му по-нататък може да се очакват по-реалистични сценарии, въпреки че да се прогнозира последващата ситуация, както се вижда няма смелост нито един мозъчен център в света.

„В този смисъл всичко засега остава в сферата на предположенията, защото от позицията на един голям играч, дори и от регионален характер много често се налага коригиране”, каза Шабан.

Засягайки енергийните взаимоотношения между Европа и Русия експертът отбелязва, че те са започнали още през 1968 г., когато между СССР и Австрия е бил подписан първият газов договор за обем от 1,7 млрд.куб метра годишно. През 1970 г. Съветският съюз е започнал да доставя газ на Германия. След нахлуването на СССР в Афганистан през 1979 г., през ноември 1980 г. между Москва и Мюнхен е било подписано ново газово споразумение за доставки на природен газ от СССР за ФРГ, предвиждащ експорт от 10,5 млрд.кб метра газ годишно в разстояние на 25 години, започвайки от 1984 г.

Споразумението е било подписано в рамките на сделката „газ срещу тръби”, включващо доставки на газ от Западен Сибир и строителство на експортен газопровод Уренгой-Ужгород с дължина 4,5 хил. км. Аналогични споразумения са били сключени за доставка на природен газ за Франция, Италия, Австрия и Швейцария.

„Искам да обърна внимание на този факт, че в самият, може да се каже пиков период на „студената война”  насърчаването на съветския газ на външния пазар, сключването на нови договори са довели до това, че по данни към 1981 г. експортът на природен газ е достигнал 60 млрд. кубични метра, увеличавайки се от 1968 година 35 пъти. Днес Русия остава най-големият доставчик на синьо гориво за Европейския съюз. Експортът на газ през 2013 г. е съставлявал 139,32 млрд. куб метра, което е 23,9% повече от 2012 г. Затова не смятам, че Русия може да бъде притисната на европейския пазар на това ниво, което се описва на Запад с помощта на санкции или доставки на американски втечнен природен газ”, казва Шабан.

Председателят на Центъра за петролни изследвания смята, че естествено дела на руския газ ще бъде намален на европейския пазар, а присъствието на „Газпром” ще бъде ограничено.

„Конкуренцията на европейския енергиен пазар след 3-4 години може да придобие по-агресивна форма, такава, каквато компаниите дори не са я и сънували, но от това на първо място ще спечели най-големият потребител на енергия в света – Европа”, отбелязва Шабан.

По думите му през 2020 г. ще заработи Южния газов коридор, на европейският пазар ще се появи първият газ от Каспийския регион – азербайджанския. Работоспособността на тази инфраструктура ще отвори по-добри перспективи за по-нататъшно увеличаване на транспортирането по него не само на каспийски газ, но възможно и на северно-иракски газ.

„През това време е възможно Европа да има и шелфов газ от Кипър и Израел. Тоест след 5-6 години  на „Газпром” действително няма да му е скучно на мащабните газови пазари”, предполага експертът.

газ
Европа
Русия
Азербайджан
Газпром
Южен газов коридор
санкции
По статията работи:

Маринела Арабаджиева