НАЧАЛО » анализи

Експерти: Без американските централи енергийната система щеше да изпитва дефицит

Това бе знакова инвестиция - един от решаващите фактори за идването на инвеститори в България бе влизането на AES като инвеститор

fb
3E news
fb
27-02-2018 08:02:00
fb

През последния месец така наречените „американски“ централи – ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, отново станаха обект на атаки от страна на политици и свързани с тях представители на част от българския бизнес. Тези атаки всъщност започнаха преди повече от 2 години, когато дори беше поставен въпросът за национализация на двата ТЕЦ с американски инвеститори и продажбата им впоследствие на нов инвеститор?! Тогава отново имаше заплахи за работодателски протести заради „високите цени на тока“. А в центъра на обвиненията незнайно защо бяха двете най-модерни, най-екологични и най-ефективни термични централи в страната, в които чуждестранни инвеститори инвестираха мириарди преди по-малко от десет години, тези инвестиции още не са се изплатили и въпреки това цената на произведения ток от тях ни най-малко не е най-високата – напротив /виж таблицата/.


Всичко около двата ТЕЦ-а изглеждаше спокойно от миналата година, когато беше постигнато споразумение с НЕК, държавната електрокомпания започна да плаща дълговете си към двете американски компании, а те намалиха цената за разполагаемост, в резултат на което НЕК намали разходите си с близо 100 млн. лева. И изведнъж предишният сценарий беше рестартиран, като и исканията, а обвиненията се повтарят дума по дума. Поставя се въпросът за прекратяване на дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ в комплекса „Марица Изток“, отново се възражда безсмисленият спор има ли е държавна помощ за тях и дори обществото беше въведено в заблуда с твръдения, че Европейската комисия се е произнесла за наличие на непозволена държавна подкрепа. По мнението на експерти обаче договорите с инвеститорите са сключени преди влизането на страната ни в ЕС и няма правни аргументи за евросанкции срещу страната ни или срещу двете енергийни предприятия.


Всъщност дали ситуацията в енергетиката би била по-добра, ако ги нямаше американските ТЕЦ? Щяхме ли да издържим без режим на тока миналата зима, когато само непекъсната работа и пълното натоварване на резервните мощности на ТЕЦ „Eй И Ес Гълъбово“, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ направиха възможно покриването на нарасналото потребление? Как щяхме да отговорим на екологичните изисквания към централите на въглища, как щеше да се балансира енерггийната система при това ускорено строителство на ВЕИ и дали цената на тока щеше да е по-ниска за бизнеса и битовите потребители. Ето какво показват проучванията и анализите на експерти от енергийния сектор.


„Без двете американски централи (ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“) определено ще има дефицит на електроенергия, равен на сегашното производство на двете централи. Дори да бъдат включени на пълна мощност всички ТЕЦ-ове, ще има проблеми при подвърховия режим“. Това коментира енергийният експерт Иван Хиновски за 3еNews.


Заместник-председателят на енергийната комисия към Народното събрание Валентин Николов от своя страна припомни, че без двете централи през зимата на 2017 г. енергийната система на страната ни не би се справила успешно.


ТЕЦ-овете в Маришкия басейн имат ключово значение за сигурността на доставките на електроенергия в страната, особено през студените зимни сезони, обяснява неведнъж и енергийният експерт проф. Атанас Тасев.


Така например в началото на 2017 година енергийната система на България избегна сериозна криза с недостиг на електроенергия именно благодарение на работата на централите в комплекса „Марица изток“. Основната тежест през януари 2017 година понесе ТЕЦ „AES Гълъбово“, която работеше на максимална мощност с двата си блока. Тогава поради изключително ниските температури потреблението се увеличи значително. Товарът на енергийната система стигна рекордните 7680 MW, а износът на електроенергия беше забранен за 27 дни. Това съвпадна с невъзможността за внос на електроенергия от съседни държави. Проблемно се оказа и включването на студения резерв от някои електроцентрали.


В този критичен месец ТЕЦ-ове от Маришкия басейн бяха гръбнакът на системата. Въпреки тежките метеорологични условия те осигуриха повече от 3000 MW инсталирана мощност на максимален капацитет.


ТЕЦ „AES Гълъбово“ даде своя принос, като произведе 465 482 MWh електроенергия или над 10% от необходимата за страната електроенергия. Предимството на централата на AES е и голямата маневреност. ТЕЦ „AES Гълъбово“ е в състояние за промяна на товара си в рамките на 6 минути. Производството на електроенергия на ТЕЦ „AES Гълъбово“ е 2,5 млн МВтч за периода януари – октомври 2017 г., или с 8 % повече в сравнение със същия период на 2016 г.


Въпреки топлата зима и през настоящата 2018 г. голяма част от производството на електроенергия се осъществява именно от централите в региона. Със застудяването в началото на тази седмица обаче сме изправени пред заплахата да се окажем в ситуацията от преди година. Справка със системата на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ показва, че в понеделник сутринта потреблението е достигнало максимум от 6770 МВ - около 1000 МВ над публикуваната прогноза на ЕСО от час преди това, сочи в свой коментар анализаторът Боян Рашев. Пиковетете на потребление са традиционните - 9-10 ч. сутрин и 19-20 ч. Вечер, а обновената прогноза за 20 ч. на 1.03 е над 7600 МВ - близо до миналогодишния януарски рекорд, сочи експертът. И подчертава, че именно ТЕЦ и АЕЦ „Козлодуй“ продължават да ни топлят и тази зима.


Комплексът „Марица Изток“ трябва да се разглежда като цяло. Това е заложено в цялостната визия по отношение на централите в Маришкия басейн. Именно тази визия е и в основата на енергийната сигурност. Изваждането от този контекст може да нанесе щети на енергийния сектор на страната ни, сочат енергийните екесперти.


Общо централите в комплекса осигуряват около между 40 - 45 процента от електроенергията на България и заедно с производството от АЕЦ „Козладуй“ гарантират енергийната независимост на България.


Мини „Марица Изток“ добива годишно около 30 млн. тона въглища. Мините осигуряват основният ресурс за производството на електроенергия от „Брикел” ЕАД с обща мощност 200 MW (централата осигурява и топлинна енергия за гр. Гълъбово); „ТЕЦ Марица Изток 2” ЕАД с обща мощност 1586 MW; ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 АД с обща мощност 908 MW; ТЕЦ „AESГълъбово“ с обща инсталирана мощност 670 MW.


Транспортирането на произведените въглища от Мини „Марица Изток“ на големи разстояния е нерентабилно. Практически комплекса, разглеждан в своята цялост осигурява препитание на ооло 120 хил. души от региона, а благодарение на това, безработицата е една от най-ниските в страната – под 7 %.


Двете т.нар. „американски централи“ са сред най-модерните в региона. ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ продължава с модернизацията си. ТЕЦ „AES Гълъбово“ е нова и е най-модерната централа, работеща на основата на лигнитни въглища на Балканите. Вложенията надхвърлят 1,2 млрд. лв.


„Двете централи са изключително важни за България. ТЕЦ „ AES Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ са образец на високотехнологично и екологично производство на електроенергия от въглища. Управлението на двете централи е изключително модерно, с приложение на цифрови технологии. Вътре се работи с бели престилки. Няма други такива ТЕЦ-ове в държавата, а дори и на регионално ниво с толкова добри условия на работа, при безпрахови вътрешни емсии“, коментира Иван Хиновски. Той припомня, че американската компания „AES еи най-голямата инвестиция в региона в енергетиката“. „Става въпрос за милиарди“, обяснява председателят на БЕМФ.


„Това на времето бе знакова инвестиция. Един от решаващите фактори за идването на инвеститори в България бе именно решението, а впоследствие и идването на AES като инвеститор“, припомня Хиновски.


Строителството на ТЕЦ „AES Гълъбово Марица Изток 1“ и модернизацията на ТЕЦ „Марица Изток 3“ са в основата на стимулиране на икономиката в целия регион за един продължителен период от време, отбелязва и Калоян Стайков от Института за пазарна икономика /ИПИ/. Според данните на статистиката, централите и сега са в основата на високата заетост в региона. Безработицата в Старозагорския регион, където се намира комплексът „Марица Изток“, варира около 5 до 7 процента и е една от най-ниските в страната.


Припомняйки именно студената зима на 2017 г., когато в разстояние на почти месец температурите паднаха под нулата, Валентин Николов е категоричен, че без тях енергийната ни система не би могла да се справи. „Категорично без тях не можем да се справим. Всички си спомняме зимните месеци през миналата година, когато дори и с американските централи бяхме на ръба да с срине системата“ обяснява зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика.


Експертите са леко колебливи дали без двете американски централи цената на тока в страната би била по-ниска. Някои представители на бизнеса и на парламентарната комисия по енергетика продължават манипулативно да наслагват тезата, че токът на „американските“ централи е много скъп и те печелят много на гърба на потребителите. В действителност има много по-скъпи производители на електроенергия – ВЕИ-тата, особено фотоволтаичните паркове и когенерациите. Двете американски централи, оказва се, не са и чак толкова печеливши – над 600 млн. лв. е печалбата им общо за десет години, но при направени инвестиции от милиарди. Традиционно думата печалба се използва, когато се говори за приходите на двете компании, и това е една от на-честите манипулации на обществото.


Експертите не са в състояние да дадат категоричен отговор дали при липсата на двете централи и осъществяване на внос отвън цените на тока за регулирания пазар биха били по-ниски, или по-високи. Според Хиновски при хипотеза за покриване на дефицит, прогноза за цената е трудна. „Цените по всяка вероятност ще бъдат по-ниски, заради дългосрочните договори, които сега са над цената на микса“, допуска Хиновски. В същото време признава, че всичко зависи от цената на вноса. В нея съответно ще бъде калкулирана и цена за разполагаемост.


„Една елементарна сметка - ако НЕК не плаща за разполагаемост на двете централи, ще се плаща за разполагаемостта на други такива мощности, през цената на вноса на електроенергия. Към сегашната дата общата цена на енергията, произведена от двете централи, е над цената на микса. Следователно всичко зависи от цената на вноса, за да се стигне до прогноза за това каква ще е цената за потребителя“, коментира той.


Експертите не са единни по отношение на балансирането на системата. Хиновски разсъждава от гледна точка на бъдещ пазар на свързаност. „Бъдещият пазар педполага взаимна свързаност и този вакуум веднага ще бъде покрит от внос“, обяснява той.


„Ако не бяха американските централи, щяхме да внасяме балансираща енергия, не само бандова. Цената на тази енергия в никакъв случай нямаше да е по-евтина“, отбелязва от своя страна заместник-председателя на енергийната комисия. „Цената на енерията е такава кавато е. Проблем на американските централи е надбавката и нормата на възвръщаемост“ , казва той като отново припомня, че „двете американски централи, освен че балансират системата дават и бандова енергия, която също дпринася за стабилността на системата. Но най-важната й част е балансиращата“, казва Валентин Николов.

 

Цената на американските централи при сегашното положение на пазара, при компенсации и без компенсации.

Примерната справка за различните варианти е изготвена от проф. Атанас Тасев.

 

 

 

Преференциална енергетика

Год.п-во( МВтч)

Год.приход (лв.)

Преф.цена Лв./МВтч

ТЕЦ „Ей и Ес Марица Изток 1”

3 653 047

490 531 151

134,28

ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3”

4 593 886

430 860 568

93,79

ВИ

3 435 236

771 622 710

224,62

Централи с комб.

3 280 398

534 704 874

163

Общо

14 962 567

2 227 719 303

148,9

 

 

 

 

Преференциална енергетика

Год.п-во( МВтч)

Год.приход (лв.)

Преф.цена Лв./МВтч

ТЕЦ „Ей и Ес Марица Изток 1”

3 653 047

490 531 151

134,28

ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3”

4 593 886

430 860 568

93,79

Общо "статукво"

8 246 933

921 391 719

111,7

 

 

 

 

Преференциална енергетика -"американски централи"

Год.п-во( МВтч)

Год.приход (лв.)

Пазарна цена Лв./МВтч

ТЕЦ „Ей и Ес Марица Изток 1”

3 653 047

266 672 431

73

ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3”

4 593 886

335 353 678

73

Общо "пазарно"

8 246 933

602 026 109

73,0

 

 

 

 

Преференциална енергетика -"американски централи"

Год.п-во( МВтч)

Год.приход (лв.)

Цена "разлики"Лв./МВтч

ТЕЦ „Ей и Ес Марица Изток 1”

3 653 047

223 858 720

61,28

ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3”

4 593 886

95 506 890

20,79

Общо "разлики"

8 246 933

319 365 610

82

Общо "пазарно"

8246933

602026109

73

Общо "статукво"

8246933

921 391 719

111,7

пазар на електроенергия
цени на електрическа енергия
ВЕИ
когенерация
ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово"
ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"
заплащане по договори за разлики
свободен пазар
По статията работи:

Галина Александрова