НАЧАЛО » анализи

Екип на ДАНС е "прикачен" в енергийното министерство, разследва ВЕИ централите и изкупуването на ток

Всичко се проверява, натрупва се документално и отива в прокуратурата, заяви премиерът Борисов

fb
3E news
fb
25-03-2015 09:30:00
fb

Екип на ДАНС е прикачен към Министерството на енергетиката и министър Теменужка Петкова, за да разследва зелените енергии и изкупуването на тока. Това съобщава премиерът Бойко Борисов пред министрите на последното заседание на правителството, става ясно от публикуваната на сайта на МС стенограма. Не е за вярване това, което години наред се прави и в зелените енергии, и в изкупуването на тока и как се прави, казва премиерът, цитиран от iNews.

Националната електрическа компания /НЕК/ трябва да печели. Може една стотинка да е, но това – да губи всеки месец и да трупа милиарди загуби е абсурд, казва още Борисов. Той припомня, че са предприети стъпки за намаляване на дефицита в държавната електрокомпания. "Това ни е важно, за да мога след това да уговоря Министерството на финансите да разрешат един кредит, за да се стабилизира там, където има да се прави", казва министър председателят.

Борисов препоръчва на финансовия и на социалния министър да се изготвят планове за заводските централи, които произвеждат електричество по неефективен начин и дава за пример "Видахим": " Фонд "Работна заплата" е 4 милиона. Печалбата им от ток, скъп, който произвеждат, е 54 милиона. Уж трябва да произвеждат гуми, а всъщност те работят като електрическа централа и продават. Давам пример за "Видахим", но те са може би 15 или 20". Според премиера ситуацията е същата и с ВЕИ-тата, топлофикациите, мините и заводските централи. Според него държавата може да даде 4 млн. лева и служителите "да се опитат да копаят градинки или да карат камиони", или да бъдат насочени към строителството и жп сектора,  но да не се натрупва 48 милиона дълг в НЕК.

"Те работят и произвеждат скъп ток, който държавата, НЕК изкупува, примерно, на 170 лева, има някои на 300 лева изкупуваме; в същото време си купува от свободния пазар на 70 лева. Разликата – огромни печалби, се натрупват в няколко човека, а държавната НЕК всеки месец затъва, затъва, затъва. Защото няма никаква финансова логика – както се казва, само трънски майстор може да го отреже три пъти нещо и да вика: "Все късо и късо, ще го режа още веднъж". В смисъл, НЕК като продава евтино, а купува скъпо, няма как да не трупа дългове. Не е сложна математиката", коментира Борисов във връзка с изкупуваната неефективно произведена енергия от заводски централи и топлофикации. "По-добре вместо НЕК да загуби 200 млн. лева да даваме 20, докато стабилизираме системата и пренасочим хората", пояснява Борисов.

Няма енергетика на загуба, коментира Борисов. "Същото е и с ВЕИ-тата. Някои са сключвали договори по европейски програми, не знам дали знаеш, Дончев. Виж какво се получава – взели са от Европа пари, построили са си соларни или ветропакрове, а сега ни викат: "Ние сме инвеститори и ни плащайте". И ние плащаме по 800 лева, по 500 лева – такива цени. И те казват: "Българския бизнес вие не го пазите". Кое му е бизнесът в цялата тая схема!?", недоволства премиерът.

 Борисов посочва и проблема, който възникна с бума на присъединени мощности от ВЕИ преди влизането в сила на ограниченията за присъединяване на тази централи. "Даден "Х" парк, узаконен, за да хванат последното мандало, когато променихме закона. Но първата фактура, която дават, е след осем месеца. Е ли е духало вятър тогава? Е ли е пекло слънце?", коментира той пред министрите.

Вие не сте виждали в правосъдието договор, в който имаш само записани задължения на държавата, свързани с плащания, включително ако не работи, държавата плаща повече, отколкото ако работи. На другата страничка – държавата няма нито едно право. И като кажем за борба с корупцията – колко звена повече да направим?! Корупцията се генерира от подобните схеми, а нашата политическа политическа воля е важна – да застанем твърдо зад министрите и да се извършат промените. Това ще даде необходимия резултат и автоматично ще се усети от хората, убеден е Борисов.

От неговите анализи на фактурите, които ВЕИ-централите представят пред НЕК, става ясно, че не се отчитат разлики в слънчевото греене между 6 часа и 20 часа. "От 6 часа сутринта до 8 часа вечерта фактурата показва – слънцето едно и също, грее по един начин! Няма на обяд да е по-силно, няма сутринта по-слабо. Бълва, бълва, бълва. Изтекли срокове, въпреки закона, само скъпото нещо се плаща. Аномалии във въртенето на Земята, какво ли няма!, заключава премиерът. Той допълва, че всичко се проверява, натрупва се документално и отива в прокуратурата.

ВЕИ
зелена енергия
изкупуване на ток
ДАНС
разследване
По статията работи:

Галина Александрова