НАЧАЛО » анализи

Кризата с тока показа: Ниски цени = липса на инвестиции = повече аварии по мрежата

Инвестициите в сектора са били систематично намалявани през последните години, а за последния регулаторен период не е предвиден нито лев за инвестиране в мрежата

fb
3E news
fb
11-03-2015 04:44:00
fb

През тази зима десетки хиляди домакинства изпитаха по най-болезнения начин последиците от административното понижаване на цените на еленергията. Стотици селища в страната останаха на тъмно и студено заради множеството аварии по електропроводите. И докато с повредите по електроразпределителната мрежа донякъде сме свикнали, за първи път от 20 години от строя излизат наведнъж над 20 подстанции от преносната мрежа на държавния Електроенергиен системен оператор /ЕСО/.

Основните проблеми в електропреносната мрежа се дължат на липсата на инвестиции в последните години,  заяви днес заместник-министърът на енергетиката Николай Николов на пресконференция за бедствената обстановка в Смолян.

Това е мнението и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова. По-рано днес тя съобщи, че 68 900 домакинства в страната са без ток. Инвестициите в сектора са били систематично намалявани през последните години, като през последния регулаторен период не е предвиден нито лев за инвестиране в мрежата, подчерта председателят на КЕВР и допълни, че това няма как да не се отрази на цената на тока.

Едно от нещата, върху които трябва да се мисли, е дали трябва да продължи изграждането на въздушни далекопроводи или да се премине към по-скъпия, но по-надежден вариант с кабелните мрежи, каза още Светла Тодорова.

Продължават полетите с хеликоптер в планинския регион, за да се установят местата с аварии по далекопроводите, каза още Николов. Основните повреди по електропроводите са от паднали дървета и обледеняване, обясни заместник-министър Николов.

Представители на EВН акцентираха върху необходимостта от промени в нормативната уредба относно просеките около електропроводите. В Родопите просеките трябва да бъдат съобразени с по-голямата височина на дърветата, за да не се стига до падане върху жиците, уточниха от ръководството на електроразпределителното дружество.

Политиката на EВН е да инвестира в подземни кабелни линии, посочи инж. Костадин Величков от ръководството на EВН Българи Електроразпределение. Според инж. Величков би трябвало да се инвестира в мрежите под земята, защото "не е реалистично да се борим с природата, а по-скоро трябва да се съобразяваме с нея".

Електроразпределителното дружество е инвестирало в продължение на 4 години близо 140 млн. лв. всяка година, докато от 3 г. насам инвестициите са около 70 млн. лв. годишно, колкото държавата е одобрила за инвестиции, обясни Величков. За тази година за Смолян са предвидени само около 6 млн. лв. инвестиции.

Ситуацията в областта постепенно се нормализира, но бедственото положение остава, заяви областният управител Недялко Славов. Той допълни, че отмяна на бедственото положение ще се обсъжда, след като се възстанови електрозахранването в общинските центрове.

В Смолянска област с най-много проблеми след падналия сняг остават общините Неделино и Баните. В тях продължава да няма електричество, пътищата са непроходими, няма комуникации, уточняват от областната администрация.

Междувременно от пловдивската централа на електроразпределителното дружество "ЕВН България съобщиха, че електрозахранването към Рудозем и Мадан е успешно възстановено след като бе възстановена дейността на две подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в
района. Продължават дейностите по нормализиране на схемите в цялата област. В област Кърджали екипите на ЕВН са успели да подадат захранване към села в районите на общини Черноочене, Момчилград, Кирково и Джебел. В областта остава изключена подстанция "Ардино" на ЕСО.

цени на тока
аварии на електропроводи
ЕСО
По статията работи:

Галина Александрова