НАЧАЛО » анализи

Европейската комисия в колебания за „Турски поток“

fb
3E news
fb
15-01-2015 01:39:00
fb

 Европейската комисия ще вземе окончателно решение по плановете на „Газпром” да пренасочи транзита на газ от Украйна към Турция, след като направи подробен анализ на икономическите, регулаторните и правни аспекти, както и на последиците от новия проект. Това съобщи говорителката на Комисията по въпросите на енергетиката Ана-Кайза Итконен.

Без да посочва конкретно идеите за газов възел в България, Итконен подчерта, че трябва да бъдат разгледани всички варианти за газови доставки от Русия.

"Европейската комисия призовава „Газпром” да остане в диалог с Европейския съюз на ранен етап и да разгледа всички варианти за доставка в Югоизточния регион. Сигурността на газовите доставки и сътрудничеството в Централна и Източна Европа и Украйна е от първостепенно значение за Комисията. Има широк консенсус за енергийната интеграция на този регион, както и за диверсификацията на доставките. Създадената през декември работна група на високо ниво скоро ще проведе първата си среща в София и ще разгледа всички предложения и идеи, които бяха дадени напоследък", коментира Итконен.

При всички случаи Еврокомисията очаква от руската странна да спазва задълженията си по сегашните договори за доставка на газ, добави говорителката. Комисията все още не е обсъждала с Турция проекта „Турски поток”, очаква се повече яснота за него да има след предстоящите днес в Брюксел разговори с турския премиер, допълни тя. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович е бил удивен от разказа на председателят на „Газпром“ Алексей Милер за „Турски поток“, тъй като той е пристигнал да обсъжда енергийната сигерност на Южна Европа, коментираха източници от ЕК. Това стана ясно още по време на визитата на Шефчович в Москва.

„Честно казано, за нас това бе голяма новина, тъй като аз пристигнах тук да обсъдя как ние по-нтатък ще развиваме нашето газовото сътрудничество в интерес на страните от Югоизточна Европа. Тази новина ни удиви, тъй като ние не рабоитм така. Търговията днес е друга, докато предложението на Алесей Милер за доставка на целия газ на границата на Турция и Гърция ощетява имиджа на „Газпром“ като надежден доставчик“, каза Шефчович веднага след срещата с Милер.

На репликата на министъра на енергетиката на Русия Александър Новак за традиционната надеждност на доставките на „Газпром“, Марош Шефчович отговори:“Газпром“ е надежден доставчик, безусловно това е така. Друг въпрос е, че в договорите винаги се посочва мястото на доставката на газа и това не е границата между Турция и Гърция“.

„Днес ние разбрахме, че този газ, който се транзитира през Украйна, това количество ще бъде пренасочено по нов тръбопровод. Става въпрос за достатъчно големи количетва газ, които навярно не са необходими нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа“, каза Шефчович. „Ние трябва отново да анализираме колок газ е нужен на Турция, на страните от Южна и Центрана Европа“, добави той.

„При това възниква въпросът какво трябва да правят по-нататък страните от Централна Европа. Трябва да се види, може би има някакво по-добро решение, икономически по-обосновано. Именно с тази цел ние ще създадем работна група на високо ниво, в която ще влязат представители на страните от Югоизточна Европа, които да видят каква инфраструктура трябва да има, какво ще потребяваното количество, какви средства трябва да се привлекат (в това число при разширяване на газопроводните мощности от Турция за Европа)“, каза Шефчович.

Той добави, че Европейската комисия кани министъра на енергетиката на Русия Александър Новак за участие в тази комисия.

По-рано председателят на „Газпром“ Алексей Милер в хода на срещата с новият заместник-председател на Европейската комисия по енергетика Марош Шефчович го запозна с новата преговорна позиция на руската страна. Украинският транзитен поток ще бъде пренесен през Турция и Европа трябва да побърза с построяването на газотранспортни мощности, за да получи този газ в новата точка за предаване и приемане на границата между Турция и Гърция. От „Газпром“ заявиха също така, че изграждат новата си преговорна позиция спрямо ЕК, изхождайки именно от новата идея за един купувач на природен газ. Отговаряйки на въпроса за новите подходи на Европейската комисия за функционирането на пазара на газ в Европа, Алексей Милер каза: ние градим своята стратегия и по-нататъшни действия, изхождайки от плановете за създаване от ЕС на Енергиен съюз. За нас това са нови предизвикателства и възможности. Надяваме се създаването на Енергиен съюз да не доведе до намаляване на надеждността и сигурността на доставките“.

Проектът а „Южен поток“ е затворен. „Турски поток“ е единственият маршрут по който може да се доставят 63 млрд. куб м природен газ, които сега се транзитират през Украйна. Други варианти няма. Нашите европейски партньори са информирани и сега тяхната задача е създаването на необходимата газова инфраструктура от границите на Турция и Гърция. Те разполагат за това с няколко години. Има много точен график. За да влязат в сроковете по строителството на нови магистрални газопроводи в страните от ЕС трябва да започне да се работи още днес. В противен случай тези количества газ може да се окажат на други пазари“, съобщава „Финмаркет“.

Припомняме, че след срещата на лидерите в Брюксел през декември 2014 г. беше оповестено, че през януари 2015 г. ще представен План за създаване на Енергиен съюз с акцент върху общото закупуване на природен газ за европейските компании.

Срещата на върха на ЕС поръча на Европейската комисия да представи проектът за бъдещ Енергиен съюз на ЕС „преди поредното заседание на Европейския съвет през март 2015 г. „, написаха тогава чуждите агенции.

 

 

Южен поток
Турски поток
газова инфластруктура
Марош Шефчович
ЕК
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева