Държавата се завръща в сектор тютюн*

Целта на националните доплащания за сектора бе да насочи стопаните към други култури, а вместо това площите нараснаха с 2500 хектара през 2013 г.

Николай Вълканов, ИПИ*


На последния Консултативен съвет по тютюна бе направен решителен завой към връщането на държавата в сектора. И отново се заговори за увеличение на субсидиите, което освен в разрез със здравата логика, противоречи на интереса на данъкоплатците. Тях традиционно никой не ги пита, а и те като че ли стават все по-безразлични към начина, по който се харчат парите им.

Защо държавата се намесва в сектора?

Причините сега да се заговори за държавната намеса в сектора са няколко и една от тях е политическа – амбициите на ДПС за успех в европейските избори и изпращането на поне четирима депутати в Европейския парламент. На второ място с действията си правителството ще заздрави позициите на Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и ще бъдат защитени частните интереси на изкупвачи на тютюн.

Все по-вероятни изглеждат промени в Закона за тютюна в посока създаване на Регистър на тютюнопроизводителите, към който може да бъде добавен и Регистър на изкупвачите на тютюн. Циркулира предложение и за връщането на държавните оценители по качеството, които щели да служат като „арбитри” при възникването на спорове между производители и търговци. В сектора се предвиждат и още изменения, като например създаване на Камара по тютюна, конститутирана от заинтересованите страни, която ще регулира пазарните отношения.

Последиците от една сбърканата политика

Многократно са коментирани вредните последствия от подобни предложения, а именно - ограничаване на конкуренцията, внасяне на корупционен риск, непазарно влияние върху цената и създаване на предпоставки за изкуственото ѝ понижение, търговия с политическо влияние за сметка на данъкоплатците и т.н.

Националните доплащания за тютюн не са обвързани с производство и се дават за произведена продукция през периода 2007-2009 г. Поне на теория те трябваше да служат за преориентиране на тютюнопроизводството към алтернативни култури. Според отчета на НАТ обаче площите с тютюн са нараснали с 2500 хектара през 2013 г.

С оглед на растящите площи с тютюн и искането на управляващите националните доплащания да нараснат от 100 на 120 млн. лв. за предстоящата кампания, изглежда все по-вероятно пазарът да влезе в спирала на понижаващи се цени. Тогава ще е много по-трудно либерализацията да бъде обвинена за случващото се.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Borislav Yanko
    Възможно ли е да има търсене на заем или да започнат бизнес или да плащат сметките си? Тук дойде един познат истинска фирма, която е готова да се сложи край на финансовите си проблеми, ние предлагаме всички видове на заем при лихвен процент от 3% и да получите повече информация от нас за това как да придобие заем, можете да се свържете с нас на нашата компания имейл адрес (genuineloanservices@outlook.com)
    Напиши отговор