НАЧАЛО » анализи

До какво ще доведат промените в климата?

fb
3E news
fb
22-08-2016 02:22:00
fb

 

По данни на петия оценъчен доклад на Междуправителствената група от експерти по климата, негативните последствия от промени в климата ще засегнат в най-голяма стеепн обширни райони от Африка, Азия, а също така апктическите региони. Най-голям се очаква да е дефицитът на вода в редица региони на света.

Така например, според данните на учените, всяко повишение на степента на средната глобална температура на повърхностния слой на въздуха до 20% намалява количеството на възобновяване на водните ресурси във в районите с воден дефицит, а също така увеличава процентът на световното население, страдащо от недостиг на вода със 7%. Силно засушаване се прогнозира за районите на Африка, Америка и Средиземноморието.

В такъв случай, ако средната температура на въздуха на планините в Централна Азия нарасне с 8 градуса по Целзий, а броят на валежите се понижи с 16%, (което не се изключва, ако ръстът на концентрация на парникови газове в атмосферата се движи по максималния сценарий), то през 2100 година, ледниците там може да изчезнат. В такъв случай, условията за селско стопанство в региона ще станат изключително трудни и за осигуряване на населението с хранителни продукти ще са необходими много повече разходи.

Дефицитът на храни е второто най-голямо последствие от глобалното изменение на климата. Адаптацията на селското стопанство към нарастването на глобалната температура с 2 градуса по Целзий е относително лесна, но при ръст от 4 градуса по Целзий вече е много проблематична и скъпа. Особено трудна ще е ситуацията в Африка.

Редица негативни последствия от измененията в климата очакват учените за южна Европа и в региона на Средиземноморието: там се очакват силни горещи вълни, намаляване на количеството на валежите до средните за века, вероятни значителни загуби на туристически сектори, на сектори от селското стопанство, промени в енергетиката и в други области на икономиката. По отношение на Алпите се очаква например ски-туризмът да се запази само за местностите с най-голяма надморска височина, като самият ски-сезон ще отчете значителни спадове.

За северната част на Европа се очаква увеличение на екстремните валежи през всички сезони, а в централната част – през зимата и есента.

Най-голям ръст на температурите (два пъти повече от средните по планетата) през последните четири години се наблюдават в Арктика, където основните последствия от изменението в климата ще са свързани с топенето на ледовете, увеличаването на валежите, на наводненията и на опасните метереологични явления, съобщава Комерсант.

 

 

 

промени в климата
изменения в климата
глобално затопляне
метереологични явления
По статията работи:

Маринела Арабаджиева