НАЧАЛО » анализи

доц. Иван Иванов: Втора година расте процентът на енергията, търгувана на свободния пазар

Тази година, вече и със сегмента "в рамките на деня", БНЕБ вече пълнокръвно може да осъществява организирана търговия на електрическа енергия, отбеляза председателят на КЕВР

fb
3E news
fb
31-05-2018 11:51:00
fb

Вече втора година расте процентът на енергията, търгувана на свободния пазар. През 2017 г. тя е била 57 на сто, а за текущата 2018 г. е над 60 %. От тези 57 процента само 43 на сто са за вътрешния пазар, а износът обхваща 14 процента от общото производство на ток, което се търгува. Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на конференция "Индустрия и енергетика 2018", организирана от Индустриалния клъстер "Средногорие".

На регулирания пазар за вътрешния пазар 34% отиват както за битовите потребители, така и за небитовите в мрежата ниско напрежение и за технологични разходи, които до 1 юли тази година се определят с регулирана цена от КЕВР, отиват 9 на сто. Тази картина ще се промени, когато от следващата година трябва да се представят данните, защото техните разходи от регулирания пазар ще отидат към свободния след промяната в Закона за енергетиката, която предвижда технологичните разходи да бъдат закупувани както от трите електроразпределителни дружества, така и от ЕСО от борсата, обясни Иванов, цитиран от БТА.
      
Броят потребители, които са сменили доставчика, е около 13 500. До ноември този брой беше по-голям, но поради излизане от пазара на един от големите търговци на електричество при част от потребителите се създаде усещане за нестабилност на търговците на електроенергия и около 1000 потребители се върнаха на регулирания пазар, посочи председателят на КЕВР.

Иванов подчерта, че ликвидността, прозрачността и интеграцията на свободния енергиен пазар са основните му характеристики. Началото на свободния електроенергиен пазар бе положено с промяна в Закона за енергетиката /ЗЕ/ от 2007 г, когато се създава правната възможност за отварянето на пазара. До 2013 г. сделките на свободния пазар бяха доста ограничени, а първата сделка беше между АЕЦ "Козлодуй" и "Аурубис", припомни историческите факти председателят на КЕВР.
    
През 2013 г. с промяна в ЗЕ от регулирания пазар са извадени всички потребители на високо и средно напрежение, което създаде основата за развитие на свободната търговия, изтъкна още Иванов и допълни, че през 2016 г., след като беше нормативно подготвено от КЕВР чрез промяна в правилата и създаване на специална инструкция, се създава Българската независима енергийна борса.

Тази година, вече и със сегмента "в рамките на деня", борсата вече пълнокръвно може да осъществява организирана търговия на електрическа енергия, отбеляза Иванов. През 2017 г. търгуваният обем на борсата е около 4,2 тераватчаса, а година по-рано - 2,5 тераватчаса. Като процент през 2016 г. през борсата минават 5,8 на сто от общия търгуван обем, а през 2017 г. - 14,35 процента.

КЕВР
пазар на електроенергия
регулиран пазар
свободен пазар
БНЕБ
потребители
смяна на доставчика
По статията работи:

Галина Александрова