НАЧАЛО » анализи

Доклад на Carbon Tracker: Почти половината от ТЕЦ-овете на въглища работят на загуба

fb
3E news
fb
10-12-2018 08:52:00
fb

Организацията Carbon Tracker публикува  поредният си доклад за мощностите на въглища. Този път авторите обръщат внимание върху рентабилността на работата на ТЕЦ-овете на въглища.  

Неотдавна авторите очертаха възможностите за мощностите на въглища в Китай и други страни от Югоизточна Азия. Този път става въпрос за проучване, обхващащо близо 95 % от действащите мощности на въглища - 6685 енергийни блока от  1900 ГВт) и 90% от строящите  се (220 ГВт).

Излизането на този доклад съвпада  с началото на конференцията за климата в Катовице.


Според изчисленията на авторите, във връзка с повишението на цените на горивата с 42 % действащите електроцентрали вероятно днес са губещи. През 2030 г. такива ще са 56 % , а през 2040 г. - 72 %.

Влияние върху мощностите на въглища ще оказват цените на въглеродните емисии и политиките в по отношение на замърсяването на въздуха. Авторите, въпреки че са консервативни и сега в оценките се, тъй като използват само настоящите мерки в областта на опазването на околната среда и климата, очакват в бъдеще затягане на изискванията.

Според доклада,  35 % от действащите въглищни електроцентрали са амортизирани и е по-скъпо да се експлоатират, отколкото да се построят нови слънчеви или вятърни мощности. През 2030 г.  въглищните електроцентрали достигнали това ниво на амортизация вече ще гонят 96 %.

Според оценката на авторите, затварянето на въглищните електроцентрали по график, който да даде възможност за постигане на целите на Парижкото споразумение (за ограничаване на ръста на глобалното затопляне с 2 % по Целзий) за много страни (Китай, САЩ, ЕС, Русия и др.) и света като цяло е най-рационалният икономически вариант.  При продължаване на работата „по обичайния начин“  (business as usual) загубата на активи ще е по-съществена, изчисляват авторите на доклада.


На либерализираните пазари, където производителите на електроенергия са подложени на конкуренция, мощностите на въглища ще трябва да затворят, ако плащанията извън борсата не могат  да бъдат обезпечени или еконормите не бъдат намалени или отсрочени. На регулираните пазари, където правителствата обичайно утвърждават и прехвърлят стойността на производството върху потребители, политиците имат четири варианта: затваряне на мощностите на въглищата, субсидиране на производството, повишаване на цените на електроенергията за обезпечаване на жизнеспособността на въглищата или субсидиране на цените на електроенергията.
 
В дългосрочно бъдеще перспективите обаче са въглищната енергетика да бъде обвързана със задължението и политиките за регулиране на пазарите. Политиките ще трябва да избират между субсидирането на производството на въглища  и цените на електроенергията (което влияе върху финансовото състояние на държавата) или да повиши цените на електроенергията (което ще се отрази на потребителите и ще наруши конкуренцията).

Авторите на доклада обръщат внимание на бързия напредък на технологиите, свързани с възобновяемите енергийни източници и отражението им върху политиките в енергийния сектор, а и въобще в глобален мащаб.  

 

Вижте доклада тук: https://www.carbontracker.org/reports/coal-portal/

Carbon Tracker
въглищни централи
мощности на въглища
еконорми
цени на електроенергия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева