Доклад на Световната банка: „Там, където слънцето среща водата“

Плаваща слънчева електроцентрала в Япония
3 Виж всички снимки

„Там, където слънцето се среща с водата“ се казва новият доклад на Световната банка, в който се коментират новите плаващи слънчеви електроцентрали. Към септември тази година установената мощност на плаващите слънчеви електроцентрали в света е около 1,1 ГВт. В сравнение със съществуващите 10 МВт към края на 2014 г. това е значителен ръст. Както се вижда от графика 1 става въпрос за рязко увеличение на плаващите слънчеви електроцентрали в периода 2017 – 2018 г.

Световният потенциал за развитие на плаващи слънчеви електроцентрали съставлява според най-консервативните изчисления на авторите на доклада около 400 ГВт, което съответства на установената мощност на всички слънчеви електроцентрали според данните до 2017 г. В такъв случай фотоволтаичните модули ще покриват около 1 % от повърхността на вътрешните изкуствени водоеми. Ако се задействат за такива цели 10 % от тяхната площ, потенциалът съответно ще се увеличи 10 пъти – до 4044 ГВт.

Според авторите на доклада на Световната банка, капиталовите разходи в този сегмент от фотоволтаиката са няколко пъти по-високи, отколкото при традиционните слънчеви централи изградени на сушата, заради необходимостта от използването на специални потони, допълнително оборудване и на компоненти, които трябва да са с по-висока устойчивост към околната среда. (0,8 – 1,2 долара за ват). В доклада се препоръчва комбиниране на плаващите слънчеви мощности с хидроенергийни, тъй като могат да се допълват. В Португалия вече има подобен проект (осъществен е от френски специалисти в сътрудничество с енергийната компания на Португалия  - EDP (Energias de Portugal, управляваща голям брой хидроенергийни обекти).

Плаващите електроцентрали са изключително подходящи за гъстонаселени региони, в които земята за изграждане на слънчеви мощности не достига и може би затова на този етап са по-популярни в азиатските страни. В доклада се посочват също така значителните предимства на плаващите слънчеви електроцентрали.

Докладът на Световната банка : http://documents.worldbank.org/curated/en/579941540407455831/pdf/131291-WP-REVISED-P161277-PUBLIC.pdf

В края на октомври бе разпространена информацията за строителството на най-голямата в Европа слънчева електроцентрала. Тя се изгражда в югоизточната част на Франция от компанията Akuo Energy. Мощността й е 17 МВт.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари