Доклад: Европейските правителства субсидират фосилните горива със 112 млрд. евро годишно

Експертите се опасяват, че европейските правителства няма да се справят с ангажиментите си, свързани с целите на декарбонизацията до 2020 г.

Европейските правителства и като цяло Европейският съюз заделят сума от близо 112 млрд. евро годишно за субсидии за производството и потреблението на фосилни горива.

Тава се казва в новия доклад на организациите и Overseas Development Institute (ODI) и Climate Action Network (CAN) Europe.
В докладът под названието Monitoring Europe`s fossil fuel subsidies е обобщена информацията на единадесет страни и като цяло на ЕС, отнасяща се до подкрепата за петрол, газ и въглища в периода 2014-2016 г. Според него, средно за година европейците субсидират сектора на изкопаемите горива със 112 млрд. евро.  Докладът обръща внимание на проблема със субсидирането на изкопаемите горива в светлината на Парижкото споразумение за климата.

Страните членки на ЕС поеха ангажимент за прекратяване на субсидирането до 2020 г. , но както става ясно от доклада, все още има доста път, който трябва да се извърви, за да се стигне до това. Въпросът е дали целите за декарбонизацията не са поставени под заплаха. Авторите на доклада се опасяват, че европейските правителства няма да могат да спазят ангажиментите си и да  прекратят субсидирането през 2020 г. За периода от 2014 г. до 2016 г. са идентифицирани 997 субсидии за фосилни горива, предоставяни чрез подкрепа на фиска, публични финанси инвестиции от държавни предприятия.

Самият ЕС, чрез фондовете си ежегодно предоставя на този сектор средно от бюджета си за този сектор сумата от 4 млрд. евро.
Най-много от тези субсидиите се възползва транспортът – най-малко 49 млрд. евро годишно (44%). Подкрепата под формата на субсидии за потреблението на дизелово гориво е 21 млрд. евро (43%).

Субсидиите за сектора на нефт и газ  на европейските правителства са от порядъка на 7,3 млрд. евро годишно в допълнение на фискална подкрепа от 3,3 млрд. евро и инвестиции в държавни предприятия от порядъка на 2,7 млрд. евро. Най-високи са субсидиите на Германия, Италия  
Според авторите на доклада, дори сектора на въглищата се субсидира от страните членки на ЕС със сумата от близо 2 млрд. евро годишно.
Както е известно екоорганизациите отдавна призовават правителствата за прекратяване на субсидирането на изкопаемите горива.
Терминът „субсидии“ е използван от авторите на доклада в доста широк смисъл. Те включват в него всякакви финансови ресурси в полза на производството, или потреблението на изкопаемите горива. Докладът съдържа и редица ценни препоръки.

Вижте докладът: https://www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/resource-documents/11762.pdfКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари