ДКЕВР предложи фиксирани цени за зелената енергия за 10 години

Идеята е срокът на твърдата тарифа да съвпада със срока на връщане на кредитите на инвеститорите към банките

Цената за изкупуване на електричество от вятърни, водни и фотоволтаични централи, която по закон е много по-висока от тази на конвенционалната енергия, да не се променя в първите 10 години от експлоатацията, предложи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Идеята е срокът на твърдата тарифа да съвпада със срока на връщане на кредитите на инвеститорите към банките, а след това регулаторът да може да я променя с до 2 %, обясни Пламен Денчев от ДКЕВР. Очаква се предложението на енергийния регулатор да направи по-сигурна инвестицията във ВЕИ и да отпуши кредитирането от банките.  В момента регулаторът има право да променя с до 5 % преференциалната цена всяка година, което много инвеститори сочат като бариера пред развитието на сектора.
Енергийният регулатор е предложил също в бъдеще при присъединяване на нови вятърни и слънчеви централи, инвеститорите и електроразпределителните дружества да си поделят поравно разхода за повишаване на капацитета на мрежата. Промяната е включена в сега подготвяния нов закон за възобновяемите енергийни източници. И биогоривата.
Представители на бизнеса с фотоволтаици изявиха тревога, че свързването с мрежата е една от най-рисковите фази на всеки ВЕИ проект в момента. Сега фирмите трябва да плащат електропроводите до точката на присъединяване, а след нея разходът е за електроразпределенията и НЕК. Този механизъм на практика обаче не работи - в 90 % от случаите обаче това не се прави и инвеститорите плащат повече от изискваното.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари