Иванка Диловска: Електроенергията след 2020 г. няма да е стока, а услуга и предполага 3D пазар

Вече няма да има пазар на едро, той ще бъде изместен от малките пазари, тук ще властват ЕРП-та и тяхната работа ще е дигитална, обясни експертът

След 2020 г. няма да има пазар на едро на електроенергия. Токът вече няма да е стока, а услуга и предполага 3D пазар - декарбонизация, дигитализация и децентрализация (тоест трите D). Това коментира в рамките на енергийна дискусия, организирана от сп. „Ютилитис“, енергийният експерт Иванка Диловска.

Пакетът „Чиста енергия“, който преди беше известен като „Зимен пакет“ стои в основата на един нов модел на електроенергийния пазар, който да е гъвкав, конкурентен и да насърчава инвестициите. Зад този тип обобщения стоят много различни по своя тип проблеми и въпроси, но и предвид това, че сегашният модел не работи, обясни Диловска. По думите й, в процеса на преработка са разгледани около 3 хил. изменения в нормативните документи, свързани с „Климат и енергетика“. Мотивът е в противоречивите цели за декарбонизация, конкуриране и чиста енергия е прекратена дейността на много централи, заради невъзможността на собствениците да ги поддържат.
Това наложи дебата за това как да се работи така, че пазарът да е ниско карбонов, но и в същото време да насърчава инвестициите, обясни експертът.

Трябва да има единен пазар на енергия, да няма други, но в същото време да се усъвършенства така, че да насърчава и инвестициите. В случая става въпрос и за това какви трябва да бъдат допусканите субсидии за пазара, така че да стане достъпен и конкурентен.

Позовавайки се на думите на бившия шеф на Е.ON Йоханес Тайсен, че „Европа се нуждае от интелигентно проектирани пазари на капацитет за сигурност на доставките“, Диловска обърна внимание, че именно това ще е и новият енергиен модел. В 13 страни има такъв пазар на капацитет, с различни механизми, които отчитат интереса на самите държави, обясни тя.

В изследването си, свързано с движението на цените на пазарите на едро в Европа и разходите за доставка на електроенергия, експертът стига до извода за появяващ се парадокс - в един период на увеличаващи се разходи на електроенергийната система цените намаляват, а това води до проблем на "лисващите пари" в енергетиката. Това означава производителите да търсят други  вложения, което от своя страна създава проблем със сигурност. Затова се създава и пазарът за капацитети.

Как би изглеждал единен пазар на енергия да дава сигнали за дефицит и да привлича инвестиции, тоест как да се промени пазара така, че един инвеститор да изгради, например парогазова централа, постави въпрос тя, като обясни, че е очевидно, че проблема с "липсващите пари" не може да бъдат решен при традиционната схема за „пазар ден напред“. Според обяснението й, дори и при много високи цени и гарантирано производство за определени часове, един инвеститор пак няма да дойде, тъй като няма да има сигурност, че ще си върне инвестицията

„Затова са важни пазарите за капацитет. Проблемите с този тип ценообразуване в период на дефицит е двояк“, обясни още Диловска. От  една страна става въпрос за възвръщаемост на инвестициите, а от друга, колко ще струва на потребителите да спрат за известно време потреблението дори и при заплащане, за да не се стигне до дефицит на електроенергия. Дефицитът от една страна пък е заради остарели мощности, от друга заради многото работещи ВЕИ. Дефицитът трябва да се реши по два начина – или с намаляване на потреблението, или с увеличаване на инвестициите.

Енергийният експерт направи сравнение на пазарите на България и Германия, като в изводите си препоръча внимателно да се осмисли това, което страната ни смята да направи в сектора.

„Само пазар за енергия няма как да работи и да ни доведе до успешен енергиен преход“, каза Диловска. В същото време тя уточни, че това, за което се говори сега касае пазарен модел до 2020 г., а след това ще дойде етапът на 3D пазара  -  декарбонизация, дигитализация и децентрализация (тоест трите D).

Този т.нар. пазар на 3D ще бъде кръгов. Решенията ще се вземат отдолу нагоре, тоест от потребителите, като електроенергията вече става не стока, а услуга.

Вече няма да има пазар на едро, той ще бъде изместен от малките пазари и тук ще властват ЕРП-та. Тяхната работа ще е дигитална, обясни още Диловска.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари