НАЧАЛО » анализи

Делян Добрев: Задълженията на НЕК надхвърлят 3,2 млрд. лева, създава се риск за цялата икономика

БЕХ прехвърля средства от "Булгартрансгаз" за "покриване на дупките" в другите държавни енергийни дружества. Така операторът не може да поддържа в добро състояние газопреносната мрежа, твърдят експерти

fb
3E news
fb
22-05-2014 06:56:00
fb

Депутатите от ГЕРБ събраха на специална дискусия днес експерти от енергийния бранш, за да обсъдят състоянието на енергетиката. Срещата бе организирана ден преди депутатите да разгледат в парламента внесения вот на недоверие към правителството за политиките в енергийния сектор. С тези изказвания оттам откриваме дискусия „Вотът за енергетиката“, в която ще предоставим възможност на представители на правителството, на политическите партии, на неправителствения сектор и на бранша да представят своите позиции за политиките в енергийния сектор и неговото управление

Задълженията на НЕК към края на 2013 г. са достигнали до 3,2 млрд. лева. Това каза днес бившият министър от ГЕРБ Делян Добрев, който заедно с депутати от партията участва в среща с енергийни експерти. Той припомни, че поисканите официалните данни за задълженията на Обществения доставчик не са били дадени, защото не бил готов заверения и одитиран отчет на компанията. От партията са получили данните за състоянието на дружеството от собствени източници.

Добрев предположи, че в момента задълженията на НЕК вече са достигнали 3,5 млрд. лева заради „скоростта, с която се трупат“. В същото време задълженията на БЕХ в края на миналата година „са достигнали 1,074 млрд. лева“. Не е ясно дали това са консолидирани данни за холдинга, при които част от задълженията на НЕК са неутрализирани с печалбата на други држества. „Тази ситуация в момента е притеснителна не само за енергетиката, но и за икономиката и създава рискове за бюджета. Защото в един момент може да се наложи намеса от страна на държавата, а тя не може да си позволи да осигури плащания за милиони, дори милиарди“, коментира Добрев. Той допълни, че по тяхна информация допълнителните задължения, които е натрупал НЕК само през 2013 г. са били за 605 млн. лева.

Проблемите в сектора са много сериозни и това е само един от тях. Открити остават въпросите за строителството на газопровода „Южен поток“, проблемите с комуникацията с Европейската комисия, хаотичното изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, както и за арбитражното дело за АЕЦ „Белене“, каза още депутатът.

По време на дискусията енергийният експерт Христо Казанджиев обясни, че изграждането на газопровода „Южен поток“ не е в полза на България. Според него подготвяните промени по отношение на морския участък от газопровода са обида за българските политици и експерти. Моя прочит на предложената формулировка предполага, че дефиницията за морски газопровод може да се даде на тръбата чак до Виена, заяви Казанджиев. Той добави, че освен финансовите проблеми на НЕК сериозни технически проблеми изпитва страната ни с поддържането на газопреносната мрежа у нас и в частност газопроводите за износ на синьо гориво за Турция. В операторът „Булгартрансгаз“ вече има получено писмо от доставчика на суровината „Газпром експорт“, че българската страна „ системно не изпълнява задълженията си за поддържане на договорените параметри за доставка на горивото на изхода за Турция“. Според него проблемът идва от факта, че част от компресорните станции в страната са в катастрофално състояние – на практика в края на своето съществуване. Това впоследствие може да доведе и до иск срещу България от страна на руския доставчик.
В момента пък приходите на „Булгартрансгаз“ се използват от БЕХ за „покриване на дупките“ в останалите държавни енергийни компании, предположи Казанджиев. Това оставя дружеството без достатъчно налични средства, за да поддържа газопреносната мрежа, смята експертът.

На дискусията не са били допуснати представители на медиите и информацията бе получена от източници на 3eNews.

Делян Добрев
Христо Казанджиев
БЕХ
НЕК
Булгартрансгаз
задължения
финансови проблеми
газопреносна система
проблеми
По статията работи:

Георги Велев