Дейността за добив на пясък – глобалният ресурс, който се превръща в оскъден

By Karen Graham, 2017,digitaljournal.com

 

Ако някой ви помоли да посочите най-извличаните суровини от Земята, може да отговорите с изкопаеми горива или биомаса. Въпреки това, отговорът, който натежава, в действителност е пясък и чакъл.

Ако се покаже снимка на пясък, повечето хора мислят за морета, речни делти, пустини и безкрайни мили плажове - един безкраен ресурс, който, изглежда, ще продължи вечно.

 

Експлоатацията на пясък, предизвикана от засилената урбанизация и нерегулираното добиване на този глобален ресурс, вече е причинила екологични щети и оказва влияние върху водоснабдяването и води до много силен конфликт. С течение на годините много малко е мислено за социално икономическите и екологични въздействия, които пясъчният добив може да има върху даден регион или общност.

"Пясъкът е един от най-извличаните материали след изкопаемите горива и биомасата", казва Aurora Torres, еколог и изследовател в областта на добива на пясък в German Centre for Integrative Biodiversity Research/Немския център за интегриращи изследвания на биоразнообразието.

 

Пясъкът в градското развитие

Пясъкът е основна съставка в бетона, стъклото, асфалта и електрониката, което го прави със съществено значение за повечето проекти за градско развитие. Пясъкът също е от съществено значение за увеличаване на земната маса, чрез придвижването на пясъка от едно място на друго. Може да се каже, че е като да вземеш от Петър да платиш Пол.

 

Бъдеще, изградено върху пясък

В Китай броят на хората, живеещи в градски райони, над половин милиард, се е утроил за повече от 60 години. Това е близо до общото население на САЩ, Канада и Мексико. Китай, само през последните няколко години е използвал повече цимент от САЩ, употребен през целия 20-ти век.

 

Това означава, че е използван пясък за покриване на целия щат Ню Йорк с един сантиметър пясък.

Какви са последиците от толкова много добив на пясък за бетон? Драгирането на толкова много пясък от река Яндзъ и езерото Поянг подкопа мостове, пречи на корабоплаването и причини разрушаване на хиляди километри речни брегове. Огромни количества пясък също така се използват в Китай и други части на света за проекти за рекултивация на земя, добив на шистов газ и програми за замяна, подобряване на плажове.

В Съединените щати плажът в Монтерей, Калифорния, се използва от Cemex, световна строителна фирма със седалище в Мексико, за добив на пясък. Cemex работи с драга, който всяка година изсмуква приблизително 270 000 кубически метра пясък.

В миналото,по протежение на плажовете на Калифорния имаше много пясъчни мини, но през 80-те години активността беше спряна заради проблеми с ерозията. Cemex успя да намери пропуск в нормативната уредба,защото неговите операции се реализират над средната височина на прилив, което ги прави извън федералните условия.

 

Минното дело за пясък насърчава нарушенията

Пясъкът е местен продукт. Но с бързо растящото население в света, миграцията към градските центрове и нарасналата нужда от изграждане на инфраструктура, добивът на пясък се превърна в голяма бизнес възможност за организираната престъпност. Сега, с локализиран недостиг и някои страни, забраняващи добива на пясък, пясъкът се превърна в глобална стока Стойността на международната търговия с пясък, през последните 25 години, се е увеличила шест пъти, а с нарастването на конкуренцията, организираната престъпност се е намесила, за да вземе своя дял от печалбата. Наказателни групи в Индия, Италия и другаде извършват незаконна търговия с почви и пясък. Вносът на пясък в Сингапур с голям обем, доведе до спорове с Индонезия, Малайзия и Камбоджа.

Сингапур иска да увеличи размера на земната си маса с 20 процента и толкова много пясък е извзет от Камбоджа, че страната е въвела забрана за всички минни дейности за пясък, поради отрицателното въздействие, което това създава върху околната среда и местните общности.

Индонезия и Малайзия също са забранили добива на пясък.

Всъщност, тъй като са направени толкова малко изследвания на отрицателните ефектиот добива на пясък в международен мащаб, трудно е да се оцени истинското въздействие на добива на пясък върху околната среда и населението, особено в по-бедните страни. Все пак можем да сме сигурни в едно - глобалното търсене на пясък ще се увеличи, тъй като урбанизацията продължава да расте и морските нива продължават да се покачват.

 

Преводът е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари