НАЧАЛО » анализи

Евродебатът "за" и "против" ГМО се изостри

Противниците на генетичните модификации виждат реална опасност от загубата на контрол при отглеждането на нежеланите култури

fb
3E news
fb
13-02-2014 03:42:00
fb

Изглежда Европейската комисия ще разреши генномодифицираната царевица сорт 1507, въпреки очевидното неодобрение на обществото.  Според мащабно изследване на "Грийнпийс" 80% от хората са против ГМО. Някои си обясняват това с факта, че въпросът е зададен твърде повърхностно "За" или "Против". Естествено е, когато нещо не е достатъчно познато, веднага да се отхвърли, разглежда по-дълбоко проблема в две свои статии списание "Spiegel", цитирано от topagrar.de. Незнанието и подхранваният страх от критиците предпределят отрицателния отговор. Изданието припомня по-ранните дебати за стволовите клетки, мобилните комуникации, ядрената енергетика. 

Един от въпросите е, че липсват доказателства за рисковете. Няма доказателства, че генетичномодифицираните растения са опасни. Агенцията по безопасност на храните EFSA обяви ГМО царевицата сорт 1507 за безвредна, коментира "Spiegel". Години изследвания са доказали, че няма вредно влияние за пчелите. Генетичната модификация не засяга продължителността на живот на животните и тяхното тегло, коментират в свое проучване учени от Вюрцбург. Според математическия модел на ЕФСА смъртността, повлияна от ГМО царевица 1507 при силно чувствителни пеперуди е под един процент, ако царевицата е под 5%. За по интензивно отглеждане ЕФСА препоръчва да се засади ивица от конвенционална царевица, която да отдели генетичномодицираната от полето.

Опонентите обаче държат ясно да се знае, че царевицата, която е отрова за европейски стълбопробивач или царевични коренов червей, застрашава пеперудите, дивите и медоносните пчели.

Основна причина за отричането на ГМО културите е всъщност безконтролното им разпространение. Друга причина е опасността от безконтролно размножаване на генетично изменените растения. Под въпрос се поставя информацията, че  развъжданата в централна Америка царевица не може да оцелее извън култивираните области-включително генетично модифицираната. Противниците виждат реална опасност от загубата на контрол при отглеждането на нежеланите ГМО култури.  Те посочват появата в САЩ, където генното инженерство отдавна се прилага, на резистентни супер плевели.

Според "Spiegel" последен аргумент за отхвърлянето на ГМО културите от хората е мотивът за печалбата на земеделците и агробизнеса. Естествено, че биофермерите са категорично против ГМО. Естествено Германия би трябвало да държи световното изхранване под око, коментира изданието. Днес вече  човечеството се нужда от почти двойно повече ресурси, отколкото Земята разполага. Рискът от неотглеждането на ГМО може да стане по-голям отколко отглеждането само по себе си. Това смята и съоснователят на "Грийнпийс" д-р патрик Мур. Други  предупреждават, че неправителствените организации всяват страх, за да оправдаят своето съществуване и да генерират дарения.

ГМО културите не носят повече приходи спрямо конвенционалните култури, посочват голяма част от противниците. Това от една страна означава, че има какво да се желае още от генното инженерство. Привържениците пък са на мнение, че с ГМО и Bt токсинът  растенията се нуждаят от по-малко растителна защита. А междувременно земеделските корпорации ще продължават да държат в зависимост земеделските производители, продавайки скъпи семена и продукти за растителна защита, пише още "Spiegel".

дебати
генно инженерство
списание "Spiegel"
ГМО царевица 1507
80% от хората са против ГМО
По статията работи: