Дания може да попречи на „Северен поток 2“

Парламентът на Дания одобри законопроект, който дава възможност за забрана на строителството на „Северен поток 2“ в териториалните води на кралството. Законът разширява условията, при които страната може да откаже от прокарването и на електрически кабели във водите й.

Датският вестник  Berlingske Tidende съобщава, че законодателите са подкрепили документа единодушна.

Копенхаген сега има правото „да взима предвид въпросите, свързани с външната политика, сигурността и отбраната“. По-рано властите в Дания имаха възможност да не се съгласяват само по причини свързани с безопасността и заплахите за околната среда.

„Засега това е по-скоро просто външнополитически сигнал, отколкото реална пречка за строителството на руския газопровод“, отбелязва изданието.
Съвета на федерацията (Русия) реагира на решението на датския парламент, пише РИА Новости. По думите на първия заместник-председател на икономическия комитет към Съвета на федерацията, Сергей Калашников, САЩ се опитват а спрат газовите проекти на Русия за европейските страни, оказвайки политически натиск върху управляващите в държавите.

По думите му, тече конкурентна война: САЩ искат да монополизират доставката на втечнен газ за Европа, като отстранят по-евтиният газ от Русия. Решението на датския парламент Калашников определя, като „победа на лобистки търговски интереси на САЩ“. Според него „САЩ оказват дъмпинг чрез политически натиск върху ръководството на европейските страни“.

Позицията ца влиянието на САЩ върху решението на датския парламент се споделя и от генералния директор по газовите проекти към Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач.

„Това се очакваше, предвид крайната степен на политизация на този въпрос от страна на противниците и натискът, който бе оказан върху Копенхаген от Вашингтон и Брюксел. Това говори за пореден път, че в законодателството на страните от ЕС се въвежда възможността за дискриминиране на икономически проекти по политически причини“, коментира  Гривач.
Той отбеляза , че промяната на правилата се прави, след като заявката за получаване на разрешение за строителството на „Северен поток 2“ е на етап обсъждане.

Според него, изменението на законодателството и възможната забрана за строителството на газопровода във водите (на Дания) няма да окаже силно влияние върху осъществяването на проекта. „Ще трябва пренос на трасетата от териториалните води в икономическа зона, където действат не вътрешни закони, а международни конвенции. Това е допълнително време и може би допълнителни пари, ако маршрутът се удължи. Няма да са много, тъй като този вариант на трасето бе проучен още при подготовката на „Северен поток“, смята Гривач.

По-рано техническият директор на Nord Stream2 Сегей Сердюков съобщи, че компанията е разработила алтернативен маршрут за „Северен поток 2“ в случай на забрана от Дания. Той е по-дълъг с 10 километра, уточнява още РИА Новости.

 

със съкращенияКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари