НАЧАЛО » анализи

Горещи точки на Европа в сферата на проучването и добива на нефт и газ през 2014

fb
3E news
fb
14-01-2014 12:12:00
fb

Rigzone

 Черно море

Румъния има дългогодишна история, повече от 150 години, в сферата на добива на нефт. В главния център на страната на добив на петрол – Плоещ, е разположена първата в света нефтена рафинерия /отворила врати през 1857 година/. Той е бил толкова важен за силите на Оста по време на Втората световна война, че Кралските  ВВС и ВВС на САЩ са започнали бомбардировките на рафинериите още през 1942 година. Въпреки че добивът намалява, румънската нефтогазова индустрия все още добива по 100,000 барела на ден през 2002 година (източник: U.S. Energy Information Administration).

Въпреки че страната свързва известни надежди с добива на шистов газ, основните усилия са в района на Черно море като по-обещаващ начин за попълване на запасите. От доста години се извършават проучвания в плитките води на черноморското крайбрежие, но напоследък фокусът е към дълбоководната зона. Австрийската OMV успя да реализира значителен успех в Черно море с откритието на газово находище в дълбоководния блок Domino през 2012. Сондажът Domino-1 беше и първият дълбоководен сондаж в страната, като оценките на OMV са, че находището съдържа между един и половина и три трилиона фута природен газ /43 of 85 милиарда кубически метра/.

През 2014 година OMV ще продължат да оценяват находището в блок Домино, като се очаква първият газ да бъде добит към края на декадата. Вторият сондаж Domino-2 се планира да започне в средата на 2014 година. Междувременно след като OMV и ExxonMobil успешно завършиха най-голямото 3D сеизмично изследване в Черно море през юни 2013 година, компаниите планират да сондират по-интензивно през втората половина на следващата година.

OMV също подписаха споразумение с френската France's Total S.A. и испанската Repsol през 2012 за проучвания в района на Черно море. Трите компании засилиха дейността си в това направление в офшорната зона на България, където придобиването на 3D сеизмични данни започна през юни 2013 в блока Хан Аспарух, и се планират два проучвателни сондажа.

Средиземно море

Без съмнение най-горещата точка в района на Средиземноморието е басейнът Левиатан, където бе реализиран големият успех в офшорната зона на Израел. През 2010 година Noble Energy Inc. откри 17 трилиона кубически метра /480 милиарда куб.метра/ природен газ в израелското находище Левиатан. През 2013 година тръгна първият природен газ към Израел от находището Тамар, което е също в израелски води.

Левантийският басейн включва и офшорните зони на Ливан и Кипър. Кипър регистрира друг успех на компанията Noble с откриването на ново находище през декември 2011 година в газовото поле Афродита в южната офшорна зона на страната.

Noble планира по-нататъшни проучвателни дейности в офшорната зона на Кипър през 2014, но не преди октомври. Това може да включва оценъчни сондажи, за да се определи по-добре размера на Афродита, по настоящи оценки между 4 и 9 трилиона кубически фута газ /между 110 и 250 милиарда кубическа метра/.

В офшорната зона на Кипър, френският Total очаква през 2014 година да сондира за нефт и газ в два блока, съседни на Афродита.

В ливански води проучвателните работи са все още в предварителен етап. Сеизмичните проучвания се задържат от политическия застой в Ливан, което означава, че планираният аукционза лицензиране на проучвателни дейности в офшорната зона ще бъде забавен.

Предоставено от Център за изследвания на Балканския и черноморския регион

 

газ
Черно море
Средиземно море
По статията работи:

Маринела Арабаджиева