НАЧАЛО » анализи

Горещият картоф- такса смет

Количеството боклук да се разделя на броя на населението е един от възможните варианти за определянето й от 2015 г., посочват от МОСВ

fb
3E news
fb
05-03-2014 01:58:00
fb

Всяка община сама ще определи по какъв начин ще изчислява такса смет от 2015 г.. Условието е това да не става по досегашния подход на база данъчна оценка на имота каквато е масовата практика, коментира пред 3e-news.net Стефан Стефанов, директор дирекция „Управление на отпадъците” към Министерството на околната среда и водите. Всички сме наясно с факта, че до момента  се получаваше рязко несъответсвие между таксата, която плаща сама жена в голям апартамент и ромско десетчелнно семейство. Целта е това да се промени и да има ясна взаимовръзка между дължимата такса смет и образуваното количество боклук.

Възможно е дори както се прави в много европейски страни количеството на депонираните отпадъци да се раздели на населението и спрямо разходите за събиране, транспортиране, депониране на боклука да се определи такса смет, обясни Стефанов. 

В някои общини бизнесът вече плаща на база генериран отпадък, но за населението подобен подход не е въведен. С промените в Закона за местните данъци и такси от края на 2013 г. се въвежда изискване от 2015 г. общините да променят определенято на такса битови отпадъци спрямо генерирано количество, а не на данъчна оценка.

Методиката, по която ще се изчислява такса битови отпадъци тепърва ще се изготвя, коментира екоминистърът Искра Михайлова. Ще има няколко възможни варианта, между които местните власти да избират, допълни тя. В момента е сформирана работна група заедно с Министерство на финансите. 

С липсата на яснота както от министерство на околната среда, така и на финансовото минситерство какви ще са възможните варианти до момента създава впечатлението, че властта не се е разбързала това да се случи. А общините все пак трябва да имат време да изберат най-подходяшия вариант, да информират населението и да го приложат. А това напрактика е невъзможно да стане до края на 2014 г..

Всъщност намирането на единен подход няма да е лесно, защото дори на европейско ниво в Белгия и още една, две страни има определяне на таксата спрямо количество боклук, коментира и бившият заместник-министър на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя определи поставеният срок до 2015 г. като неизпълним.

Дадохме възможност на кметовете с въвеждането на по-плавно увеличаване на отчисленията за депониране да направят необходимите инвестиции и да изградят съоръжения за предварително третиране и сепариране, за компостиране на боклука, обясни на форум миналата седмица екоминистърът Искра Михайлова.

Все още няма единно решение кой е най-подходящия вариант за опредлеяне на такса смет, обясни и Емил Савов, заместник-председател на Националното сдружение на общините. Една от възможностите е таксата да се разделя между съседите в една кооперация, блок или вход. Но тепърва ще се обсъждат и други подходи, по които таксата да се изчислява на база количество. На въпрос как гледа на това предложение, Искра Михайлова коментира: „Защо не, още един повод да скараме съседите както става с плащането на парното!” Но изрази подкрепа, че всъщност това е въпрос на индивидуално решение на всяка община. Местните власти ще имат пълна свобода как да определят налога стига да не е на данъчна оценка както досега, допълни пред журналисти Михайлова.

В по-малките общините това най-вероятно няма да е голям проблем, но едва ли може да стане толкова бързо, коментира Иван Цеков, кмет на Ябланица. Въвеждането на този подход за гражданите е невъзможно, изрази съмнение и кметът на Ботевград. Заради българския манаталитет няма да събираме отпадъците си разделно поне още 25-30 години. Как си представяте той да си изнася боклука със стикер, ами че той ще се възползва от всеки възможен момент да изхвърля без стикер, а така ще се заринем с отпадъци, коментира Георгиев.  В момента започва изграждането на съоръжение за предварително третиране, с което се очаква да намалим боклука на новото депо със 70%  и да удължим живота му от 20 на 40 години. Ние сме една от малкото общини, които не са увеличавали такса смет за последните три години, посочи Георгиев.

Министрите лесно дават решения, но ако са били поне два мандата кмет на община, тогава да дават предложения, коментира кметът на Ботевград. На въпрос как вижда идеята да се разпределят разходите на населението и така да се изчислява такса битови отпадъци, той обяви, че не може тя да се определя на всички по равно. Това пак няма да бъде справедливо, смята той.

Вариантите за определяне на такса смет по нов подход тепърва се изготвя от МОСВ и Министерство на финансите. Тогава вече ще имаме база, от която общините да избират, посочи Лорита Радева, председател на екокомисията към Столичния общински съвет. Тя припомни,  че по проект по програма „Околна среда” Столична община от юли въведе в два квартала „Овча купел” и „Кремиковци” пилотно да се проучат нови механизми за определяне на такса битови отпадъци на база, генерирано количество боклук. Срокът на този проект е тригодишен, което неминуемо значи, че до 2015 резултати от него и ефективен анализ няма да има.

Министерствата на екологият и на финансите си прехвърлят топката. А кметовете, от които зависи въвеждането на този нов подход разбират идеята, но дават отпор заради нагласите на населението. Вероятно не са готови да поемат тази отговорност.  Вероятно все още никой не е готов.

такса смет
на база количество
данъчна оценка
МОСВ
общини
Национално сдружение на общините
министерство на финансите
По статията работи: