Гореща газова есен в Средиземноморието

Световни енергийни гиганти обявиха програмите си за проучвателни сондажи край Кипър в обстановка на геополитическо напрежение заради провокациите на Турция

Автор: Бранислава Бобанац, Кипър

Най-голямата независима петролна компания в света - Exxon Mobil, ще извърши два проучвателни сондажа за търсене на газ в изключителната икономическа зона на Кипър през втората половина на 2018 г. Официалното обявяване на нейните планове, което бе направено през тази седмица /сряда, 6 септември/ в Никозия, се очакваше с изключителен интерес, тъй като бъдещата сондажна дейност на американската компания е от огромно значение за енергийните перспективи не само пред малката средиземноморска държава, но и за целия регион на Източното Средиземноморие.

Точно по същото време, когато висши мениджъри от Exxon Mobil съобщаваха новината в присъствието на енергийния министър на Кипър, американския посланик в страната и представители на бизнеса, Турция провеждаше военно учение край северозападните брегове на острова, в непосредствена близост до газовите блокове на Кипър. Тя издаде навигационен телекс за него само няколко часа по-рано.

“Съвпадението” бе поредната провокация от Турция и ясно показа как ще продължат сондажите за кипърски газ, които тази есен навлизат в една от решаващите си фази – под знака на големи икономически интереси, с участието на водещите играчи на международната енергийна сцена, при засилено геополитическо напрежение и конфронтация.

Енергийният календар на Кипър

Септември вече бе оценен като “крайъгълен камък” за енергийната програма на Кипър заради очакваните през този месец много важни стъпки на фирмите, получили лиценз за газови изследвания в кипърската изключителна икономическа зона в Средиземно море. 

Ранното обявяване – с почти година “в аванс”, на двата сондажа на ExxonMobil показва твърда ангажираност с изследователската програма в региона и сериозна политическа подкрепа, бяха първите коментари след презентацията на американската компания тази седмица. В  момента събраните геофизични данни от сеизмологичните проучвания се анализират, в ход е договарянето на сондажни платформи и цялостното планиране на бъдещата сондажна дейност, посочиха от компанията.

Консорциумът ExxonMobil - Qatar Petroleum сключи договор за проучвания в блок 10 в офшорната зона на Кипър в началото на април тази година, след проведения от правителството на страната трети кръг за издаване на лицензи за търсене на газ и нефт. Навлизането на двамата световни енергийни лидери в Кипър носи значителен икономически и политически ефект. Важен фактор, освен техния опит, е и фактът, че предишният изпълнителен директор на ExxonMobil Рекс Тилерсън, по чието време компанията кандидатства за газов лиценз в Кипър, днес е държавен секретар на САЩ.

Още по-оптимистично политическите и бизнес средите гледат към средата на септември, когато други два гиганти в сектора – френската компания Total и италианската Eni, се очаква да обяват първите резултати от техния проучвателен сондаж в блок 11 на изключителната икономическа зона на Кипър, който започна в средата на юли. Според предварителни неофициални информации индикациите за газови залежи са положителни и нивото на енергийния потенциал на участъка е окуражаващо.

Блок 11 се смята за най-перспективният в кипърската изключителна икономическа зона. Избраният от Total и Eni участък за сондаж се намира само на 8 км от границата с изключителната икономическа зона на Египет и на 40 км от откритото от Eni през 2015 г. египетско меганаходище “Зор” – най-голямото газово поле в Средиземно море. Именно неговите огромни залежи от около 850 млрд. куб. метра газ “запалиха” нов интерес към проучванията в кипърската зона и като цяло в Източното Седиземноморие, засилвайки оптимизма за намиране и на други подобни по богатство залежи. Не се изключва възможността участъкът на Total в блок 11 да се окаже “втори Зор”.

Първите резултати от сондажа са в центъра на вниманието и защото те ще окажат влияние върху следващите проучвания. Eni, която е партньор с Total в блок 11, е в навечерието на свои собствени сондажи, за които ще използва получените сега данни. Италианската компания вече обяви, че от 1 ноември до края на първото тримесечие на 2018 г. ще извърши 3 проучвателни сондажа. В планирания последен блок 6 се очакват политически усложнения, тъй като Анкара претендира, че половината от него попада в нейния континентален шелф и заплаши с ответни мерки.

В рамките на последното тримесечие на тази година сондажи в района около Кипър ще започне и Турция. За подготовката й за търсене на газ и нефт в Средиземно море и Черно море съобщи нейният енергиен министър Берат Албайрак. Той дори уточни, че за целта Турция е в процес на закупуване на собствена сондажна платформа. Като възможен участък за действие се сочи именно оспорваният от Турция кипърски блок 6. Около 4 месеца в районите в близост до двата блока 6 и 7 в кипърската зона, както и в други територии около острова турският изследователски кораб “Барбарос Хайредин паша” извършва сеизмологични проучвания, данните от които сега се анализират, бе съобщено в началото на септември.

Заедно с ускоряването на проучвателните дейности се активизира и работата на страните-партньори в региона по проекта за газопровода “EastMed”, който трябва да свърже Израел, Кипър, Гърция и Италия и да пренася газ от басейна на Източното Средиземноморие към Европа. Ходът на подготовката за изгражането му ще бъде обсъден на 5 декември в Никозия, по време на среща на енергийните министри на четирите държави, които ще финализират и Меморандум за разбирателство.

Газовото “Ел Дорадо”

Поредица от успешни проучвания и открития в последните години – от израелските “Тамар” и “Левиатан” през 2009-2010 г. до египетския “Зор” през 2015 г., превърнаха Източното Средиземноморие в новото “газово Ел Дорадо”, както го нарече в неотдавнашна публикация френският вестник “Les Echos”.

Приносът на Кипър в местните богатства се измерва с единственото досега доказано кипърско газово находище ”Афродита” в блок 12, открито през 2011 г. от американската Nobel Energy. През юни 2015 г. официално бе потвърдена търговската му жизнеспособност със залежи от около 128 - 140 млрд. куб. метра.

Правителството в Никозия проведе досега три кръга за издаване на лицензи за търсене на газ и нефт в офшорната зона на страната. В тях бяха сключени договори за 8 от общо 13-те блока в Средиземно море. По тях работят световни лидери в енергетиката – като базираната в Тексас Noble Energy в консорциум с израелските Delek Drilling и Avner Oil Exploration, към които се присъедини BG Cyprus, дъщерно дружество на британската мултинационална петролна и газова компания BG Group /British Gas/, която пък бе придобита от Royal Dutch Shell, а също италианският гигант Eni /в общо 6 блока/, южнокорейската Kogas, френския енергиен лидер Total, американската Exxon Mobil, най-големият производител и износител на втечнен природен газ Qatar Petroleum.

В газовата карта на Източното Средиземноморие се записаха също така английската ВР и руската “Роснефт”, които закупиха от Eni дялове от египетското й находище.

Сондажът на Total в блок 11 е пети по ред в кипърската изключителна икономическа зона. От обявените досега планове на път са още 6 сондажа /на Eni, Exxon Mobil и Nobel Energy/.

Все още има дълъг път между откриването на находища и успешната им експлоатация, периодично енергийни експерти в Кипър охлаждат огромния оптимизъм в изявленията на политиците. Голямото предизвикателство пред развитието на средиземноморския газов басейн е за пътищата, по които горивото ще се транспортира към Европа – като техническа възможност и икономическа ефективност, като се има предвид, че глобалните цени на газа на световния пазар са ниски, а в Европа има свръхпредлагане на газ.

При представянето на програмата си през тази седмица ExxonMobil се обяви за единия от обсъжданите варианти – износ на втечнен природен газ, като заводът за това е в Кипър. Ако резултатите от сондажите позволяват, компанията може да участва в изграждането на терминал за втечнен природен газ на острова, бе заявено от ръководството й. ExxonMobil иска да види Кипър като регионален енергиен център и компанията се надява да се открият достатъчни количества природен газ, за да се изгради терминалът именно на острова. Според очертаната перспектива ExxonMobil може да предложи своя световен опит в големи международни проекти, технология, достъп до световния пазар, финансов капацитет и персонал, а Qatar Petroleum разполага с най-големите кораби за транспортиране на газ и страната е най-големият износител на природен газ в света. 

По-подходяща опция за Кипър, според енергийни експерти, е изграждането на плаващ терминал за втечнен газ. Тя също зависи от залежите, които бъдат открити при сондажите в блок 11 и по-късно в блок 10.

Като сериозна възможност се обсъжда насочването на средиземноморския газ към двата терминала за втечнен газ в Египет и оттам към европейския пазар. Кипърските енергийни надежди за това получиха огромен тласък след като египетският президент Абдел ал-Сиси направи промяна в законодателството, която ще позволи египетските енергийни компании да внасят директно газ от Израел. Кипър и досега имаше възможност да използва египетските инсталации, но проблемите между Египет и Израел затрудняваха регионалното сътрудничество. Очаква се приетата в началото на август промяна да се реализира преди края на годината. Вече се появиха и информации, че Shell е в преговари с Израел за закупуване на природен газ от “Левиатан” и заедно с добив от кипърската “Афродита” да използва египетските терминали за втечняването му.

В същото време на дневен ред са и проектите за тръбопроводи в региона. Водещ е газопроводът EastMed, който се подкрепя финансово и политически от Европейската комисия като нова перспектива за икономическо сътрудничество в Източното Средиземноморие и алтернатива за енергийните доставки за Европа. През юни лидерите на Кипър, Гърция, Италия и Израел се договориха да засилят работата по него, като определиха целевата дата за завършването му през 2025 г. Въпреки тази ангажираност, енергийни експерти смятат планирания газопровод с дължина от 2000 км и обща стойност от близо 6 млрд. евро за нерентабилен заради ниските цени на газа на световния пазар.

Турция също се стреми да привлече средиземноморския газ. Анкара и ръководството на признатата само от нея Севернокипърска турска република настояват, че най-прекият, най-изгодният икономически и финансово маршрут от региона към Европа е чрез газопровод, използвайки терминала в Джейхан в Югоизточна Турция. Този вариант бе активно защитаван през септември в редица прояви на т. нар. министър  на енергетиката на отцепилата се държава Сунат Атюн, въпреки провала през юли на преговорите за постигане на политическо решение на Кипърския въпрос, без което подобен проект е неосъществим.

Другият вариант, за който Анкара работи - газопровод Израел - Турция, почти сигурно ще бъде отложен, смятат политически наблюдатели. През юли бе съобщено, че турският министър на енергетиката Берат Албайрак ще посети Израел до края на годината, за да финализира междуправителствено споразумение за газова връзка между двете държави, чието трасе трябва да избегне изключителната икономическа зона на Кипър. Според експерти обаче новата ситуация с промяната на законодателството в Египет предлага по-добри условия за израелския газ.

Геополитическите предизвикателства

Най-големите препятствия в проучванията и бъдещата експлоатация на газовите находища в Източното Средиземноморие обаче са не технически, а политически. В “главната роля” е Турция с нейните претенции към кипърската изключителна икономическа зона и непредвидимостта на президента й Реджеп Тайип Ердоган.

Турция не признава суверенните права на Кипър в неговата изключителна икономическа зона. Тя претендира, че части от три блока, обявени от Кипър, са нейни, а пет други блока принадлежат на признатата само от нея Севернокипърска турска република, която е издала лицензи за проучвания в тях на турската петролна компания.

Анкара настоява Кипър да прекрати “едностранните” си проучвания за газ и нефт, докато Кипърският въпрос не бъде решен, тъй като природните ресурси принадлежат на двете кипърски общности. С поредица от декларации на най-високо политическо ниво, заплахи към Кипър и чуждестранните фирми, които спечелиха лицензи и провокации със засилено военно присъствие около острова Турция действа в момента на ръба на международното право. Тя неведнъж заявява, че ще предприеме всички мерки, включително и с военна намеса, за да спре Кипър и да защити своите и на кипърските турци интереси.

Въпреки неспиращите турски провокации, Кипър продължава с проучвателните си дейности. Напрежението между Анкара и Никозия обаче ескалира в започналия само дни след провала на международната конференция за обединението на Кипър в началото на юли сондаж от Total. Турският президент Ердоган предупреди международни енергийни гиганти, че “биха могли да загубят един приятел като Турция”, ако продължават да участват в газовата програма на Кипър. Самият сондаж започна под близкия “надзор” на турски военни кораби.

Затова и един от въпросите сега е как Турция ще реагира, когато в средата на месеца станат ясни първите резултати от проучванията на Total в блок 11, коментират експерти. Според тях при успех в сондажа и благоприятни перспективи не е изключено Анкара да предприеме още по-силни военни провокации.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари