Големи енергийни дружества подкрепят предложената сделка на ЕС с Газпром

Някои от големите компании за доставка на енергия в Източна Европа подкрепят предложеното антитръстово споразумение на ЕС с руския държавен газов износител Газпром, и увеличават шансовете за сделка за страните, които се противопоставят и се стремят да отслабят хватката на Кремъл над техните енергийни сектори.

Временното споразумение, обявено миналия месец, предвижда „Газпром“ да избегне глоба в размер до 10% от глобалните си приходи, след като ЕС обвини дружеството, че злоупотребява с господстващо положение на пазара и налага много висока цена на клиентите в осем европейски държави, сред които и България. В замяна газовият гигант на Кремъл, който отхвърля обвиненията, предложи отстъпки в договорните условия и ценообразуването, за да уреди изънсъдебно споразумение в един от най-големите и най-продължителните антимонополни спорове в ЕС. Сделката обаче подлежи на обратна връзка от страните от ЕС и пазарните играчи в региона и би могла да се промени или дори да се провали.

Много от страните, участващи - в орбитата на Москва и зависими от Газпром за по-голямата част от доставките си на газ - са разочаровани от решението на ЕС. Те вярват, че Русия използва зависимостта им в регион, където цените на природния газ може да формират или да свалят правителства и искат да видят Газпром наказан, заявиха дипломати от ЕС. "Русия използва пълния арсенал от инструменти за разгръщане на влияние: военен, икономически, политически и дори културен", заяви дипломат от ЕС. "Има ли страна, която не иска този случай да е решен?

Вероятно не ... но има много гняв“. Антитръстовите органи на ЕС казват, че случаят не е политически и че отговорът на пазара ще е с предимство. Споразумението ще изглади бизнес връзките с Русия, която доставя около една трета от природния газ, въпреки напрежението в отношенията с Украйна и Сирия. Споразумението получи подкрепа с положителен отговор от някои енергийни регулатори и мрежови оператори, които заявиха, че то ще им позволи да се постигнат по-добри сделки с Газпром, което увеличава вероятността ЕС да приеме отстъпките на руската компания.

Приемайки условията на ЕС, предложените ангажименти на "Газпром" са да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша,Унгария и Словакия, да разреши на държавите да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура. Също, да позволи на клиентите да предоговарят цените на всеки две години. "Това (сделката) е много положителна стъпка, ако се превърне в реалност", заяви ръководителят на регулаторната комисия на Латвия, Rolands Irklis пред Ройтерс.

"Това ще даде на Латвия директен достъп до европейските пазари, дори ако (тя) не е пряко свързана с инфраструктурата", заяви Aigars Kalvitis, ръководител на Latvijas Gaze – газов оператор, който отчасти е собственост на Газпром, като допълни, че споразумението може да помогне да преговарят за по-благоприятни условия за своите дългосрочни договори за доставка на руски газ, които изтичат в 2030 г. Газовият оператор на Словакия SPP каза, че Газпром вече се е отказал от ограниченията за трансграничната търговия и през последните години показва по-голяма гъвкавост на цените. Обещанията може допълнително да стимулират интеграцията на пазарите на природен газ, заяви говорител, което води до "по-висока енергийна сигурност".

Осемте правителства и представителите на сектора имат срок до 4 май да депозират възражения срещу предложението, като последен етап от случая, започнал с обиски на офиси в 10 държави през 2011 г. За България, която е почти изцяло зависима от купуването на руски газ, според договор до 2022 година, залозите са високи и часовникът тиктака, пише Ройтерс. За най-бедната страна в ЕС приоритетът е бърза сделка, отбелязва агенцията. Независимият енергиен регулатор в страната заяви, че се надява споразумението да позволи да се предоговорят договорите, обвързани с цените на петрола преди следващата зима. Ако не, регулаторът обяви, че сметките за топла вода и отопление ще се вдигнат с до 35 на сто, оказвайки натиск на домакинствата и промишлеността, посочва Ройтерс.

Reuters/Brussels

 

Преводът е на Центъра за изледване на Балкански и черноморски регион

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 0 0
  2
  Иван Петров
  Референтна средна цена на хъбове Германия, Франция и Италия за две години напред не значи 40% по-евтино, а може с толкова по-скъпо. Например, взема се средна цена за две години от входни точки Грайфсвалд, Газпул, Обернау, Арнолдщайн и т.н. за период 2013-2014 или 370 долара за 1000 куб.м, следователно за период 2015-2016 фиксирана цена от 370 долара, а в този период средната цена е 206 долара. Всичко това гарантира пазарен дял на Газпром, не по-различен от момента и е явна дискриминация към тях. В допълнение новата желана такса за промяна на входна точка по договор прави излишният газ на тези държави непродаваем. Полша беше първата, която атакува този обир, очаква се и други да го направят, въпреки че очаквам големи компании включително държавни такива да бъдат подкупени от Газпром и да изразят подкрепа за това бъдещо споразумение. В България се почна от руските подлоги да се подготвя масата, че това са добри условия и как ЕК ни бил спасил. Заключение много важно е Газпром да бъде глобен, а не да мине метър.
  Напиши отговор
 • 0 0
  1
  Газовик
  Подкупни идиоти.
  Напиши отговор