Германия е на път да либерализира ефективно газовия си пазар

В страната може да се складират 20% от годишното потребление в подземни хранилища, което й осигурява сигурност на доставките при кризи

Проектозаконите за създаване на напълно конкурентен пазар, който също да включва и втечнен природен газ, най-сетне влязоха за разглеждане в германския парламент.
Конкуренцията на спот пазара се разви бързо от миналата есен насам, когато потребителите се обърнаха към новите виртуални търговски центрове за сключване на сделки за газ във време, когато търсенето и цените спадаха заради финансовата криза.
Свръхпредлагането на газ, увеличено и заради товарите от втечнен природен газ на танкери означаваше спад на цените под цените по дългосрочните контракти, които са индексираните през котировките на петрола. Цената на газа се понижи и след като регулаторът поиска от мрежовите оператор да съкратят транспортните такси.
Либерализационните мерки и търговията на борсите спомага за ускоряване на търговията на едро с газ в Германия. Ако този пазар заработи, това ще е успех за либерализацията в цяла Западна Европа, тъй като страната има най-големия газов сектор в региона.
До какво ще доведат законодателните промени на германския пазар?
Досегашните шест газови пазарни зони ще бъдат сведени до три през април 2011 г. и намалени до две през август 2013 г. Прекалено многото пазарни зони са от времето на газовите монополи и правят транзитния бизнес недоходоносен. Големите играчи продължават да действат в своите собствени зони, но по-малките компании, които се опитват да достигнат потребителите в други зони, не могат надеждно да калкулират транзитните разходи и наличностите и това реално ги държи встрани от пазара.
Количествата, които останат извън договорените доставки, ще трябва да бъдат продавани на търг. Това ще подобри все още непрозрачната система на разкриване на свободните наличности, което понякога пречи на новопоявили се доставчици да достигат до потребителите.
Законодателството предвижда новите газови електроцентрали да бъдат присъединявани по-лесно към газопроводната мрежа. Освен това те ще получават тригодишни резервационни права за това, че отдават енергия на дадено предприятие и това ще подобри плановата им сигурност. Операторите се надяват законите да бъдат приети през октомври 2010 г.
Какво е търсенето и предлагането на природен газ в Германия?
Германия е конусмирала малко под 900 тераватчаса газ през 2009 г., което е приблизително с 6% по-малко в сравнение с 2008 г. На газа се падат 21.5% от потреблението на енергия. Страната внася близо 80% от нужния й природен газ и плаща приблизително 20 млрд. евро за доставки от чужбина, главно от Русия и от Норвегия.
Цената на граница е обвързана с цената на петрола по договорни клаузи, уредени между големите производители на нефт и техните потребители през 70-те години на миналия век.
Германия може да складира 20% от годишното си потребление в подземни хранилища, което й осигурява сигурност на доставките при кризи. Около 13% от газа се използва за производство на електричество, но този дял ще се увеличава, тъй като газът е екологично гориво. Половината от газа отива за отопление на жилища, където основен конкурент е замърсяващата нафта за отопление.
Кои са големите играчи?
Пазарът е доминиран от големи оператори като E.ON Ruhrgas, RWE , Wingas и VNG. Те внасят и произвеждат газ и контролират газопроводните мрежи с високо налягане въпреки че чужди компании като Gasunie също са станали част от транспортния газов сектор. Връзката с потребителите са около 800 фирми за комунални услуги, които организират транспортирането по места и дистрибутирането до крайния клиент. В тази част конкуренцията се увеличава, тъй като базирани в интернет доставчици предлагат евтини пакети на домакинствата.
Какво искат останалите играчи?
Новите на вътрешния пазар, които са независими от бившите монополи, като NatGas, Citiworks и Ensys, се надяват да получат по-добър достъп до своите потенциални клиенти по силата на новото законодателство. Те са в същото положение като доставчиците от чужбина - напр. белгийската Distrigas, датската Dong и френската French GdF Suez, и настояват за по-голяма свобода на действията си на германския пазар.
Какво се случва на енергийните борси и в спот търговията?
Енергийната борда ЕЕХ в Лайпциг започна преди три години да търгува спот и фючърсни контракти. Контрактите са базиране на два транспортни района - единият е на E.ON Ruhrgas в Централна и Югоизточна Германия, наречен Net-connect-Germany (NCG), а другият е в северногерманската зона и се казва Gaspool.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари