"Галъп": 63% от българите подкрепят рестарта на АЕЦ "Белене"

Две трети от гласувалите в анкетата на 3e-News читатели смятат проекта за жизнеспособен

Българите реагират с традиционна симпатия на темата за АЕЦ "Белене“. Това показват данните от редовния бърз сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен по телефона сред 800 души по специална панелна методика, която осигурява надеждност на данните за пълнолетното население на страната. Сондажът е проведен между 7 и 9 декември. Абсолютна максимална грешка ± 3.5 при 50% дялове, 1% от извадката отговаря на около 55 хил. души, уточняват от Галъп.

Всичко, свързано с чистия въздух, лекарствата и други подобни теми от последните дни среща обществено одобрение веднага, отбелязват социолозите. Въпроси като „царските имоти“, например, са на другия полюс. Някъде по средата остават теми като посещението в Саудитска Арабия, или анонса за АЕЦ „Белене“. Във времето за рaвносметки и очаквания българите намират първата година на президента за успешна и очакват тревогата и напрежението от сегашната година да се пренесе и по време на председателството, коментират от Галъп.

По темата за изразената от правителството готовност да строи АЕЦ “Белене“ 63% от респондентите отговарят с одобрение. Едва 26%  са против, а 11 на сто не могат да преценят.

Мнозинства над 90% одобряват акциите на министерства, прокуратура, общини и други за проверки в болниците и за проблемите с чистия въздух. Това се теми, свързани с качеството живот и всяко усилие на властта по тези въпроси се поощрява от българите.

Искането на Корнелия Нинова за дебат в парламента по въпроса за подслушванията също среща подкрепа – 74% са „за“, а 22% са „против“.

Високо се оценява и посещението на Борисов в Саудитска Арабия – 63% го адмирират, срещу 28% на обратното мнение. В такива въпроси проличава принципно и дори инерционно одобрение.

Повдигането на темата с „царските имоти“ обаче среща осезаем обществен отпор. 73% са „против“, а 19% са „за“. В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето.

76% приемат мнението, че президентът Румен Радев e провел първата година от мандата си успешно, 15% са на обратното мнение, а 9% се затрудняват да отговорят. Тепърва обаче държавният глава навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще оценява не само факта, че има промяна в институцията, а все повече и самите детайли от работата.

Анкетата на 3e-News: "След анализа на БАН - жизнеспособен проект ли е АЕЦ "Белене"?"

Без да претендира за представителността, която има професионалното социологическо проучване, последната анкета на 3e-News показва подобна симпатия и подкрепа за изграждането на втора атомна централа в България. Анкетата е проведена през периода 16 ноември - 13 декември 2017 г., като през това време са гласували 3 478 от читателите на сайта.

На въпроса "След анализа на БАН - жизнеспособен проект ли е АЕЦ "Белене"?" 76% отговарят положително. От тях обаче само 16 на сто подкрепят категорично проекта, без каквито и да е условности. Според по-голямата част от подкрепящите обаче - 51%, проектът е жизнеспособен, но при изброените от БАН условия и с участие на държавата. Други 9% смятат, че проектът е жизнеспособен, но за изграждането му е необходим обществен и политически консенсус.

Само 8% от гласувалите оценяват проекта като невъзможен. Според други 16% все още няма убедителни доказателства за икономическата целесъобразност на АЕЦ "Белене".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари