Газпром ще трябва да се бори за Европа

Конкуренти на "Газпром" ще са не само втечненият газ от Съединените щати, но и от газопроводите от Азербайджан и Норвегия.

Източник: vedomosti.ru

Автор: Артур Топорков, vedomosti.ru

В понеделник /22 септември/ на регазификационния терминал Клайпеда, Литва, пристигна първият танкер с втечнен природен газ (LNG) износ от американския терминал на Sabine Pass. "Това е първият, но със сигурност не последния товар" – цитира агенция "Интерфакс" литовския министър на енергетиката Zhigimantasa Vaychyunasa.

В средата на септември в Клайпеда трябва да дойде друг кораб с втечнен природен газ, пише "Интерфакс", а генералният директор на Lietuvos Energija Dalius Misyunas увери, че американският LNG струва на Литва по- евтино, отколкото газът от "Газпром", но се въздържа от прогноза дали руският газ ще бъде изтласкан от пазара.

На въпроса на "Ведомости", каква е действителната цена на доставения газ, представителят на Lietuvos Energija не отговори.

Американският втечнен природен газ не е, и в средносрочен план при ниски цени на петрола, няма да бъде алтернатива на доставките чрез газопроводи на "Газпром", заяви директорът по проучването в Vygon Consulting Мария Белова. "Според Европейската комисия, през първото тримесечие на 2017 г. Литва е закупила газ от Русия по $ 180 за 1000 кубически метра. Ако договорът с Cheniere (продавача от САЩ на LNG) и Lietuvos Duju Tiekimas (купувача), бе подписан през зимата, цената на втечнения природен газ в Литва ( обвързана с цената на Henry Hub) щеше да бъде с 40% по-висока - $254 за 1000 кубически метра. Американският LNG се конкура повече с норвежкия газ, който се доставя на Литва по сравнима цена - $ 241 за 1000 кубически метра" - цитира изчисленията Белова.

Настоящата цена на американския LNG в Литва може да бъде около $ 246 за 1000 кубически метра, предполага Белова.

Природен газ не само от САЩ

В края на юни президентът на Газпром Алексей Миллер заяви, че перспективите за американския втечнен природен газ в Европа са малки: "LNG на европейския пазар, в сравнение с предлагането по газопровод беше, е и ще бъде по-малко конкурентен."

Цената на руския газ за Европа може да нарасне с 8-14%

Конкуренцията с "Газпром" от страна на американския втечнен природен газ започна през 2016 г. - с пристигането на първия танкер в Европа, убедена е директорът на Енергийния център на Бизнес-училище "Сколково" Татяна Митрова: "Конкуренцията с втечнен природен газ като цяло и в частност с този от САЩ ще се засилва, това е почти гарантирано от гледна точка на увеличаване на свръхпредлагането през следващите години".

Според корпоративното издание на "Газпром", капацитетът на терминалите за регазификация в Европа е около 220 милиарда кубически метра на година. През 2016 г. са използвани едва 50-55 милиарда кубически метра - неизползвният капацитет ще бъде достатъчен, за да се откажат почти напълно руските доставки. А на "Газпром" ще се наложи да се конкура не само с LNG.

Тръби срещу тръби

Освен Северен поток 2 (55 млрд куб. м през 2019 г.) и двете линии на Турски поток (33 млрд куб. м през 2019 г.) в момента се строи газопровода TANAP (16 милиарда кубически м. през 2018г.) и неговото продължение - TAP (10 милиарда кубически метра); обсъжда се и отклонение от TAP – вертикален газопровод (виж картата).

До 2023г. се очаква капацитетът на TANAP да достигне 23 милиарда кубически метра на година. Ресурсът ще дойде от полето на Азербайджан Шах-Дениз, чиято готовност за увеличаване на доставките на газ British Petroleu оценява на 95%.

Полша вижда алтернатива на руския газ в Baltic Pipe - газопровода с норвежки газ. Той може да бъде пуснат в експлоатация през 2022 г.

Към 2023г. капацитетът само на новоизградените газопроводи към Европа ще е в размер на 120 милиарда кубически м на година.

Според доклади на "Газпром " концернът  за година е амалил почти наполовина прогнозата за астеж на вноса на газ в Европа през 2025 г.  около 60 милиарда кубически метра годишно, а през 2015 г. вносът е бил 113 милиарда кубически метра.

Намаляването в прогнозите стана вече традиция, отбелязва Митрова: „Причината – задържане растежа на европейската икономика и впечатляващ прогрес на енергоефективността и на възобновяемите енергийни източници“.

В своите прогнози "Газпром" обръща внимание на перспективите за възстановяване на добива в страните- износители, обяснява експерт, близък до газовия концерн. "Норвегия е в състояние да увеличи добива, но тя има коефициент за запълване на запасите по-малък от единица. Това в бъдеще ще доведе до намаляване на добива", смята източникът.

Търсенето на нови проекти ще се определя от натоварването на украинския маршрут, както и от споразумения на Русия и ЕС относно натоварването на новите тръбопроводи. "Ако ЕС не пречи на радикалното намаляване на украинския транзит, нови потоци по принцип могат да бъдат добре заредени, макар и не на 100%" - предполага Митрова.  Запазването на позицията на един от най-конкурентните доставчици на газ в Европа - "Газпром", може да помогне за гъвкава маркетингова политика и готовност за конструктивни отношения с клиентите, каза тя.

На "Газпром" почти не му останаха лостове за влияние върху клиентите за подновяване или за нови договори, каза директорът на отдел в корпорацията Fitch Ratings Дмитрий Маринченко. "Компанията ще трябва да предлага много гъвкави условия и да направи отстъпки до значително намаляване на обема на доставките на принципа „вземи-или-плати“ – предполага Маринченко. Това може да осигури на "Газпром" себестойност за руския газ за Европа на ниво от $ 100-110 за 1000 кубически метра, каза Маринченко.

"Да не се слага знак за равенство между транспортния капацитет и доставките на газ - подчертава експертът, близък до "Газпром". Капацитетът трябва да бъдат обвързан с договори, в противен случай тръбата ще е празна".

Засега няма никакви договори за доставка по втората линия на Турски поток, обръща внимание Михаил Крутихин, RusEnergy. "Газпром" ще има ожесточена конкуренция на първо място с TANAP, който е почти завършен и ще се използва при пълен капацитет. Има вероятност, "Газпром" да купи на търг част от капацитета на TAP, допълва Крутихин. Но Газпром ще трябва да се конкурира не само с Азербайджан, но може би и с природния газ от Ирак и Израел.

Не е истина, че Шах Дениз ще осигури постоянен и значителен приток на допълнителен газ (поради геоложки особености), не се съгласява източникът на "Ведомости", който е близък до "Газпром": "Освен това, транспортирането по TANAP е доста скъпо. Представител на TANAP предполага, че транспортирането до западната граница на Турция ще струва около $ 70 за 1000 кубически метра".

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари