НАЧАЛО » анализи

„Газпром“ срещу вятъра

fb
3E news
fb
03-07-2015 05:34:00
fb

Германия през 2017 г. смята да прехвърли 13% от електроцентралите, работещи на въглища в резерва (5,7% от мощностите на въглища в страната), а през четири години да ги изведе от експлоатация, заяви министърът на икономиката и енергетиката на Германия Зигмар Габриел. Това са 2,7 Гвт генериращи мощности. От това изхвърлянето на въглероден диоксид ще се намали с 11 млн. тона до 2020 г., добави той. В допълнение към това, мощностите на въглища до 2018 г. ежегодно ще намаляват изхвърлянето на въглероден диоксид с 1,5 млн.тона, но как ще се стимулира това предстои да се реши, отбеляза германският енергиен министър. По думите му, извеждането на мощности на въглища ще се компенсира чрез замяната им с газови.

По данни на немското министерство на енергетиката, през 2014 г. в Германия са произведени 5(3,9 Твтч електроенергия. От нея 46% е от електроцентрали на въглища, 6% - от газови, 16% от енергията е получена от възобновяеми източници. При това тези 16% на газовите централи са от мощности от 178,8 Гвт. Произведената електроенергия от газовите електроцентрали в Германия за последните пет години е намаляла два пъти – от 59,8 ТВтч до 31,4 ТВтч. Страната заема 19,2% в производството на електроенергия в Европейския съюз.

Газпром“ разчита на ръст на газовите мощности в Европа, където Германия за него е най-големият пазар. В края на месец май, председателят на „Газпром“ Алексей Милер каза, че потреблението на газ от европейските мощности ще се увеличи с 12% за сметка на преоценката на ролята на въглищата в енергийния баланс. „Такива решения не са далеч от ума“, отбеляза той.

Според данните от 2014 г. потреблението на газ в Европа, според доклада на ВР се оказва най-ниското за последните 10 години, като при това производството на електроенергия от възобновяеми източници е нараснало четири пъти.

Потреблението на газ в Европа действително трябва да започне да расте, съгласен е главният експерт от Центъра за енергийна политика към Газпромбанк Наталия Порохова. Но ролята на възобновяемите източници също ще расте, така че въглищата ще бъдат заместени не само с газ, добавя та. По думите й, за натоварване на 1 Мвт на нова електроцентрала ще са необходими 1,1 млн.куб метра газ, за стара – 1,6 млн. куб метра. 2,7 Гвт са много малък обем, дори ако Германия го замени с газ, това няма да изиграе голяма роля, тя въвежда ежегодно 3,2 Гвт слънчева и вятърна енергия, съгласен е Георги Славов от Marex Spectrom. По думите му, в Германия повечето от старите генериращи мощности ще бъдат заменени с възобновяеми източници, а не с газ.

В същото време Германия през юни е увеличила доставките на руски газ с 20%, през месец май ръстът е съставлявал 68%, съобщи „Газпром“. Доставките на „Газпром“ за чужбина по данни на Интерфакс, за първото полугодие са се понижили с 8% до 74,6 млрд.куб метра. Но монополистът вече работи над нови маршрути за доставка на газ за Европа. В средата на юни, компанията се договори с E.on, Shell и OMV за строителство на трета и четвърта част от газопровода „Северен поток“ с мощност от 55 млрд.куб метра газ годишно. Тези мощности ще бъдат разпределени по нови договори, каза Милер.

Ръстът на потреблението на природен газ в Европа е свързан не само с отказ от мощности на въглища, в това се включва и собственият добив на природен газ, съответно това трябва да се замени с нещо, казва директорът на Small Letters Виталий Крюков. И тръбопроводният газ ще остане най-привлекателният начин за доставка на газ в Европа, просто Европейският съюз ще диверсифицира доставчиците, смята Крюков.

Добивът на газ в Европа по данни на ВР през 2014 г. е намалял с 3,1% до 1 трлн.куб м., като при това най-голямото в газово находище в Европа – Гронинген (оперира се от Shell и Exxon Mobil) в Нидерландия спадът е от 23%. Участието в разширението на „Северен поток“ може да помогне на Shell да замести количествата газ, които компанията губи при добива в Европа, в частност в Гронинген, а тези количества са му нужни за изпълнение на договорите, смята Крюков.

По Ведомости

 

 

 

Газпром
ВЕИ
ТЕЦ на въглища
ЕС
Shell
E.ON
OMV
По статията работи:

Маринела Арабаджиева