Газопроводът TANAP започва да се запълва

Baku, Azerbaijan, Feb.2, By Leman Zeynalova – Trend

 

Проектът "Южен газов коридор", който предвижда транспортирането на азербайджански газ за Европа, се очаква да започне преноса през лятото, съобщи Vitaly Baylarbayov, зам.вице-президент за инвестициите и маркетинга в държавната петролна компания SOCAR.

След години на планиране, Южният газов коридор (SGC) на стойност $40 млрд., подкрепян от ЕС, за да се облекчи зависимостта му от Русия, ще бъде пуснат навреме това лято, тъй като само "преди дни" започна запълването на едната линия в тръбопровода TANAP през Турция. заяви Vitaly Baylarbayov пред Европейската газова конференция във Виена.

 

"С гордост можем да кажем, че Южният газов коридор ще бъде открит през 2018 г., а през лятото на 2018 г. газът чрез него ще започне първо да отива в Турция и след това през 2020 г. в Европа", отбеляза той.

В сектора upstream , Baylarbayov добави, че дейността продължава в офшорното развитие на Shah Deniz 2, и необходимите за стартиране на добива сондажи вече са били пробити.

Освен това посочи, че тръбопроводът TANAP е повече от 91% завършен, а Транс-Адриатическият тръбопровод (TAP) е изграден на 65%.

 

След доставката на първия газ от Азербайджан, Грузия и Турция през тази година, TANAP ще увеличи до 2020 г. доставките за Турция до договорените 6 милиарда кубически метра газ годишно, каза Baylarbayov.

Той отбеляза, че TAP ще достави първи газ на Гърция през 2020 г., след което постепенно ще увеличи доставките до 10 милиарда кубически метра годишно, включително около 8,5 милиалбмз м г65 рда кубически метра годишно за Италия, 1 милиард кубически метра годишно за Гърция и 1 милиарди кубически метра годишно за България.

 

България трябва да получи газ през междусистемната газова връзка Гърция-България, която се очаква да бъде построена до 2020 г., като добави, че за да се покрият доставките, се очаква добивът в Shah Deniz Phase 2 да достигне своя връх със своите 16 милиарда кубически метра годишно газ от 2024-25г., или може би по-рано.

 

Южният газов коридор, на стойност $41,5 милиарда се счита за един от приоритетните енергийни проекти за ЕС, който се стреми към диверсификация на газовите доставки. Проектът предвижда транспортиране на газ от Каспийския регион до европейските страни чрез Грузия и Турция.

В началния етап газът, който ще бъде добит от Етап 2 на развитието на областта Shah Deniz в Азербайджан, се счита за основен източник на проектите за Южен газов коридор. Други източници могат да се свържат и с този проект на по-късен етап.

Като част от Етап 2 на развитието на Shah Deniz, газът ще бъде изнасян за Турция и европейските пазари чрез разширяване на газопровода Южен Кавказ и изграждането на TANAP и TAP.

Първият газ в рамките на проекта Shah Deniz-2 ще бъде доставен на Турция през 2018 г., а на Европа през 2019 г.

 

Преводът е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регионКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари