НАЧАЛО » анализи

Газовите козове на Европа

Източноевропейските страни смятат да използват заплахата за внос на природен газ от САЩ, за да намалят цените по новите договори с „Газпром”.

fb
3E news
fb
26-03-2014 11:39:00
fb

 

Правителствата на Източна Европа смятат да използват перспективите за внос на природен газ от САЩ като коз, за да си осигурят  по-ниски цени на газа в хода на преговорите си с „Газпром” по новите дългосрочни договори, пише „Файненшъл таймс”.

Украинската криза принуди източноевропейските страни да засилят натиска на САЩ по отношение на отслабването на ограниченията за експорт на газ. От 2011 г. Минисетрство на енергетиката на САЩ е одобрило шест заявки за строителство на експортни терминали за втечнен природен газ, а още около 20 са в процес на разглеждане. В понеделник администрацията на Барак Обама потвърди за седмо разрешение за експорт на LNG.

Литва, Естония,Унгария,  Босна и Херцеговина трябва да се договорят за нови договори за доставки с „Газпром”, тъй като настоящите изтичат през следващата година. Чиновници отбелязват, че дебатите на тема експорт на енергоносители от САЩ дават на страните от Източна Европа нови възможности за влияние. „Очевидното вече се случва, заявява за изданието министърът на енергетиката на Литва Ярослав Неверович – Ако послушат експертите, бъдещето е на евтиния газ”.

В законопроекта за помощ на Украйна, който в понеделник одобри сената, американските политици повдигат въпроса за енергийната помощ на страните, зависещи от руски доставки. В списъка от мерки, предприети от САЩ в рамките на политиката за оказване на помощ на Украйна се казва: „Да се анализират възможностите за оказване от правителството на САЩ на помощ за страните от Централна и Източна Европа по въпроса за диверсификация на източниците на енергийни ресурси и постигане на енергийна сигурност”.

Добивът на газ в САЩ расте благодарение на шистовия бум. Американският газ обаче засега е недостъпен за Европа, поради което някои страни са обезпокоени от енергийната зависимост от „Газпром”. Руската компания например доставя 100% от газа на Литва.

Човек близък до „Газпром” заяви за „Файненшъл таймс”, че преговорите на компаниите ще се базират на конкретните възможности за алтернативни доставчици и отбеляза, че Литва още не е подписала никакви споразумения за покупка на американски втечнен природен газ.

Неверович призна, че САЩ не могат да продават LNG в Европа в близко бъдеще в частност заради това, че първият експортен терминал няма да е готов до втората половина на 2015 г.

Унгария е също обезпокоена от ситуацията на енергийния пазар. Посланикът за особени поръчки и ръководител на енергийния секретариат  към Министерството на външните работи на Унгария Анита Орбан отбелязва: „Единственият начин за ограничаване на възможностите на монополния доставчик, за да не предизвика щети и раздор чрез разгръщане на ново ценово оръжие е чрез създаването на алтернативни маршрути на доставки”

Европейският дипломат отбелязва обаче, че  за администрацията на Обама формулировката за либерализация на експорта не е съвсем удобна, пише изданието. Еколозите и американските производители, които използват евтин газ се опасяват от поскъпването му, обявявайки се против либерализацията на експорта на LNG. Групата Energy Advantage , представляваща химическите компании и други производители смята разрешаването на експорта за „голяма грешка”, която ще подтикне цените на вътрешния пазар към покачване.  

със съкращения

газ
енергийни ресурси
LNG
Европа
сащ
Газпром
По статията работи:

Маринела Арабаджиева