В очакване на решения за дерогацията и дългосрочните договори, ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" отчита ръст в производството на еленергия

Вятърният парк „Св. Никола“ и ТЕЦ-ът в "Марица Изток" осигуриха общо 2.78 милиона MWh електроенергия през първите 10 месеца на 2017 година

Подготовката по кандидатстването за дерогация във връзка с новия европейски регламент за изхвърлянията на емисии от серен и азотен диоксид и живак, както и казусът с дългосрочните договори при пълната либерализация на електроенергийния пазар са темите, които ще са в центъра на вниманието на „ЕЙ И ЕС България“ и през следващата година. В същото време ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" в Маришкия басейн и вятърния парк "Свети Никола" край Каварна работят на пълни обороти, а компанията отчита ръст на производство и пълна готовност за зимния сезон.  

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е в процес на изготвяне на оценка на възможностите за постигане на новите норми за допустими емисии от азотен и серен диоксид, изхвърлянето на живак и прахови частици. Това съобщи изпълнителният директор на “ЕЙ И ЕС България“ Иван Цанков, като уточни, че най-трудно е било установяването на практики, свързани с измерванията на изхвърлянията от живак. Сега вече ще се работи по тестове за варианти за измерване на тези изхвърляния, каза той, като допълни, че това е била и причината да се иска удължаване с 6 месеца на срока за кандидатстване за дерогация. Припомняме, че досега измерването на изхвърлянията от живак се правят веднъж годишно, докато в новия европейски регламент за големите горивни инсталации се поставят други норми.

Анализът, който се изготвя от британската компания Amec Foster Wheeler Environment and Infrastructure UK LTD, трябва да даде отговор на въпроса дали ТЕЦ-овете в Маришкия басейн ще могат да кандидатстват за дерогация на прилагането на новите еконорми за големите горивни инсталации. Очакването се той  да бъде завършен в началото на следващата година.

Консултантът трябва да направи сравнение на инвестициите в новите технологии за улавяне на изхвърлянията на серен, азотен диоксид, прах и живак с ползата за обществото. В случай, че инвестициите надхвърлят ползите за обществото, се очаква ЕК да удовлетвори искането за дерогация.  

Как ще се прилагат дългосрочните договори в условията на пълна либрализация на електроенергийния пазар, по думите на изпълнителния директор Иван Цанков, засега все още е тема, по която от компанията нямат яснота. „Ние подкрепяме либерализацията на пазара“, обясни президентът на “ЕЙ И ЕС България“ Оливие Маркет, като обясни, че още е труден коментарът по тази тема, но компанията ще се съобрази с изискванията. В отговор на въпрос дали „ЕЙ И ЕС“ обмисля износ на електроенергия, Цанков от своя страна коментира, че това е една от опциите, но и тя е в зависимост от това как ще бъдат приложени дългосрочните договори.

Изпълнителният директор на “ЕЙ И ЕС България“ обърна внимание на факта, че от миналата година потреблението на електроенергия е по-високо. Той даде пример с това, че дори и след пуска на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ след плановия ремонт ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ работи с двата блока и то на пълна мощност. „От средата на ноември  работим с двата блока“, отбеляза Цанков.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ през годината  работи в пълно съответствие с екологичните разрешителни, регулаторните изисквания и при устойчиво спазване на ограниченията за емисии, тоест при пълно спазване на комплексното разрешително.

Електроцентралите на ЕЙ И ЕС България произведоха 2.78 милиона MWh електроенергия за българския пазар от януари до октомври 2017 година. Това е с 9.4% повече спрямо същия период на миналата година, когато централите на ЕЙ И ЕС България генерираха общo  2.54 милиона MWh.

„Ръстът в използването на нашите мощности през миналата година се дължи на добрата оперативна работа на екипа на ЕЙ И ЕС и увеличеното търсене на електроенергия. Нашите съоръжения са сред най-новите и модерни в страната. Подобни съоръжения са от ключово значение за  задоволяване на нарастващото търсене на енергия, произведена по еколого-съобразен начин, и за осигуряване на гъвкавост при производството, което да балансира системата в реално време,“ заяви президентът на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ произведе 2.5 милиона MWh електроенергия от януари до края на октомври 2017 г. Това е с 8% повече от  същия период на 2016 година. Централата използва 4.5 милиона тона лигнитни въглища, в сравнение 3.8 милиона тона предишната година. През 2017 година ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ отново работи в пълно съответствие с екологичните разрешителни, регулаторните изисквания и при устойчиво спазване на ограниченията за емисии.

През изминалата година ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ многократно беше използвана от ЕСО, за да гарантира сигурността на енергийната система. Ключова беше ролята ѝ през януари и февруари. Тогава при много ниски температури потреблението на електроенергия рязко се увеличи, а вносът се оказа невъзможен. Включването на студения резерв от някои електроцентрали също се оказа проблемно. В този критичен момент лигнитните ТЕЦ-ове от Маришкия басейн бяха гръбнакът на системата. Тогава двата блока на централата на ЕЙ И ЕС работиха с максимална мощност, произвеждайки около 10% от общата електроенергия и отчитайки над 99% надеждност на работата си.

От началото на 2017 година ВяЕЦ „Св. Никола“ произведе 282  776 MWh електроенергия, с 39  531 MWh повече от предходната година. Благодарение на работата на вятърния парк през този период бяха спестени 223 676 тона емисии CO2. За сравнение за абсорбирането на това количество CO2 биха били необходими 892 декара гори.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари