НАЧАЛО » анализи

Вятърната енергетика на САЩ се нуждае от втори шанс

fb
3E news
fb
10-09-2014 03:26:00
fb

На пръв поглед може да изглежда, че използването на вятърни инсталации дава възможност да се увеличи достатъчно дела на електроенергията, произвеждана с помощта на възобновяеми източници на енергия в общия обем на потреблението.

Там където има обаче вятърни турбини, жителите на близките населени места започват да се оплакват от влошаване на гледката през прозорците и от неприятен шум. В същото време вятърните инсталации са достатъчно скъпи.

В резултат вятърната енергетика в САЩ до неотдавна се развиваше с бавни темпове. Според последните данни на министерство на енергетиката към настоящия момент в етап на развитие са 14 проекта за изграждане на вятърни централи на морския шелф. Планира се те да бъдат завършени през следващите 5-7 г.

Както се отбелязва в доклад на министерство на енергетиката, посветен на развитието на шелфовите вятърни централи, повечето проекти са разположени на Атлантическото крайбрежие, което е с потенциал за голям обем от „вятърни ресурси”. Също така се осъществяват проекти по крайбрежието на езерото Ери в щата Орегон, недалеч от бреговете на Охайо, в Мексиканския залив и още един на Вирджинските острови.

Ако всички 14 проекта бъдат завършени, количеството на генерираната електроенергия ще достигне 4,9 ГВт и ще удовлетворява почти 4,5% от търсенето на електроенергия в страната. В същото време, ако темповете на нарастване на мощностите от вятърна енергетика се запазят, то още през 2030 г. количеството на генерираната в тази сфера електроенергия ще се увеличи на 54 ГВт.

Подобни обеми от електроенергия може да икономисат на страната разходи за около 7,68 млрд. долара. Освен това данъците за изхвърляне на въглерод в атмосферата правят електроцентралите, използващи въглища по-малко печеливши, което подтиква развитието  на възобновяемите  източници на енергия.

Независимо от тази оптимистична прогноза съществуват редица пречки, които могат да попречат за изпълнението на плановете, а именно високите разходи при строителството на вятърни инсталации на морския шелф, особено в сравнение с по-ниските разходи за добив на шистов газ.
Има и още една спънка и тя е в това, че програмата за субсидиране на строителството на вятърни инсталации , която компенсира от 10 до 30% от капиталовложението фактически е спряна и е в сила само за проекти, пуснати до 31 декември 2013 г.

Ако американските законодатели възобновят тази програма, то развитието на вятърната енергетика ще даде възможност да се постигнат целите, поставени от Агенцията за опазване на околната среда за намаляване на изхвърлянията на въглерод в атмосферата до 2030 г. с 30%.
На 2 юни Агенцията за опазване на околната среда предложи да се намалят изхвърлянията на въглероден диоксид от въглищните централи с 30% през 2030 г. Коментари по законопроекта ще се приемат до края на тази година, след което през 2015 г. той трябва да бъде утвърден.

Всеки щат ще може да определя своята цел. Вашингтон обаче ще трябва да намали изхвърлянията на специфични газове при производството на електроенергия със 72%, а Северна Дакота само с 11%.  От това разпределение вече са недоволни голяма част от щатите.
Освен това се предвижда въвеждане на национални цени на въглеродните квоти, но дали ще се стигне до подобно решение трябва да реши Конгресът на САЩ.

По материали от чуждия печат

вятърна енергия
сащ
ВЕИ
развитие
По статията работи:

Георги Велев