НАЧАЛО » анализи

Вучич: Строежът на интерконектора България-Сърбия започва през лятото

fb
3E news
fb
25-01-2018 01:47:00
fb

Реалното изграждането на интерконекторната връзка между България и Сърбия се очаква да стартира през лятото. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за „Спутник“, цитирано от БГНЕС. „След като построим интерконекторната връзка между България и Сърбия ще трябва да изградим газопровод до унгарската граница“, каза още той.

По думите на Вучич интерконекторната връзка ще позволи на Сърбия да получава газ от „Турски поток“, за което очаква и финансиране от ЕС. Сръбският държавен глава пояснява, че продължават преговорите с руската страна за хеликоптерите Ми-17. Той се надява те да приключат до края на тази година.

„Предстоящата визита на руския външен министър Сергей Лавров е много важна за нашата страна. Той е голям приятел на Сърбия и очаквам да укрепим нашите връзки, ще говорим по всички въпроси и да разширим сътрудничеството във всички области“, заяви сръбският президент.

Вучич заяви, че Сърбия е „благодарна на руския президент Владимир Путин, който държи на Западните Балкани, за разлика от неговите предшественици“, каза Вучич. „Подобрихме търговското и военно сътрудничеството, но най-много сътрудничеството в енергийния сектор. Надявам се да продължим по този начин“, добави Вучич.

Междусистемната връзка България-Сърбия

Междусистемната газова връзка София – Цариброд/Димитровград (Сърбия) – Ниш (Сърбия) се предвижда като реверсивна връзка, която да свърже националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Интерконекторът ще допринесе за диверсификация на маршрутите, междусистемната свързаност на двете страни и осъществяването на пренос на природен газ.

Първоначално се очаква интерконекторът да осигури възможност за доставка на 1,8 милиарда куб. м. газ. Той е обявен от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

На 19 януари 2017 г. министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова и Александър Антич подписаха меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на интерконектора. За изграждането на българския участък е осигурено финансиране по линия на програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.“ в размер на 45 млн. евро.

„Турски поток“ и Сърбия

Само два дни след старта на изграждането на "Турски поток", на 9 май 2017 г., Александър Вучич изрази надежда, че страната му ще получава природен газ от Турция. "Започна изграждането на "Турски поток". Според мен голяма част от газта, която отива в Турция, ще отиде в България. Това няма да се нарича "Южен поток" и в това съм абсолютно сигурен. Няма значение как ще го наричат, ние това не знаем, но при всички положения трябва да се стигне до споразумение между руснаците и европейците. Мисля, че не сме далеч от това, независимо от факта, че никой не говори за него, а това ще бъде отлична новина за Сърбия", каза Вучич.

На 17 май 2017 г. в Пекин по време на среща с руския президент той отново повтори искането си. Тогава Вучич заяви, че Сърбия трябва да увеличи доставките на руски газ от днешните 2 милиарда на поне 4-5 милиарда куб.м., ако иска да бъде развита индустриална държава. “На форума "Един пояс – един път" президентът Путин говори за необходимостта от газов интерконектор между Сърбия и България, за да можем отново да получаваме руска газ. Ако искаме да бъдем индустриално развита държава, трябва да увеличим консумацията на газ от 2 милиарда на 4-5 милиарда куб.м. Ние няма откъде другаде да вземем тези количества газ. Вече 5 години ме убеждават, че има откъде другаде. Не, газ има само в Русия, дайте ни възможност, той да дойде до нас през Турция и България, за да не посрещнем 2019 г. без газопровод", заяви тогава Вучич.

Проектът „Турски поток“

На 7 май „Газпром“ започна строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“ край руските брегове на Черно море. Дължината на морската отсечка е около 910 км, а на сухопътната част по територията на Турция – 180 км. Общата стойност на проекта при възможното строителство на четири отсечки, както се планираше първоначално, се оценява на 11,4 милиарда евро.

газов пазар
газопроводи
газови интерконектори
газова връзка България - Сърбия
Турски поток
диверсификация
По статията работи:

Галина Александрова