Високото търсене на ток вдига цените на европейските електроенергийни борси

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1306
article picture alt description

Европейските електроенергийни борси в сегмента „пазар ден напред“ стартират новата седмица с цени два пъти по-високи от регистрираните преди година.  По-различна е ситуацията със стойностите, постигнати преди месец – за някои от европейските електроенергийни борси, като тази в Чехия, Германия, Испания, Сърбия, та дори и България тя е по-ниска. За други като Франция, Нидерландия, Белгия е по-висока.  Ситуацията с високите цени се очаква да се запази най-малко заради по-активното навлизане в зимния сезон и предстоящите празници. Трябва да се има предвид не само нарастването на търсенето, но и изместване – ръст на консумацията на електроенергия от домакинствата заради ограничителните мерки. И това в съчетание с намаляване на производството на ток от фотоволтаични мощности, а понякога и с липсата на вятър.

След спада през почивните дни (с ден за доставка 5 и 6 декември), европейските електроенергийни борси започват новата седмица с цени, вариращи от 66.1 евро за MWh (Белгия) и 61. 7 евро за MWh (Франция) до 38.02 евро за MWh (Португалия и Испания), сочи статистиката на energylive.cloud.

Стойността на БНЕБ с ден за доставка 7 декември също не е ниска – 59.41 евро за MWh. Близка до тази стойност е и постигнатата в Унгария и Румъния, с която страната ни има физическа граница – 58.31 евро за MWh. По-ниска е в другите държави, с които имаме физическа граница – Сърбия (56.03 евро за MWh) и Гърция (53.96 евро за MWh).

Това не е първата седмица с високи ценови нива, но постигнатите с ден за доставка 2 декември са наистина необичайно високи. Това е денят, в който  цената в „пазар ден напред“  на БНЕБ бе на ниво от 93.86 евро за MWh и съответно най-високата в цяла Европа, а не е за пренебрегване и високата волативност (ръст с 66.1 % спрямо 56.52 евро за MWh за 1 декември). Все пак е важно да се припомни, че става въпрос за един ден от месеца, а не за средно претеглена цена. В тази връзка например през декември 2019 г. има отчетена най-висока цена от 273.37 лв. за MWh, а през 2018 г. достига дори до 280.04 лв. за MWh. В същото време средно претеглената цена е 85.26 лв. за MWh за 2019 г..и 113.72 лв. за MWh през 2018 г.

Сред страните с  по високи цени и то с почти 20 евро за MWh  се нареждат Нидерландия  (EPEX SPOT) - 74.7 евро за MWh, Унгария (HUPX) и Италия (GME) – 74.64 евро за MWh. Едва след тях идва място на двете големи борси – Франция (74.29 евро за MWh) и Германия (73.99 евро за MWh).

Не по-малко инфарктен е и денят с доставка 3 декември. На някои от електроенергийните борси по-скоро отвъд Австрия цените се успокояват, но за други ръстът продължава. Така например докато стойността с ден за доставка 3 декември на БНЕБ намалява до 82.82 евро за MWh (спад с 11.8 %) то на електроенергийните борси в Унгария и Румъния расте – 83.16 евро за MWh- ръст 11.4 % и 11.9 % съответно.

Първенството по високи цени се прехвърля на електроенергийната борса в Гърция (HENEX)– 90.69 евро за MWh - ръст с 22.5 %  спрямо стойността, постигната при търговията с ден за доставка втори декември.

На други край остават борсата в Белгия – 45.06 евро за MWh – спад с 39.1 %, която обаче само няколко дни по-късно е най-високата от европейските електроенергийни борси.

Европейските електроенергийни борси минават през тежък период. През първите четири дни на декември, заради високите цени в сегмента „ден напред“, ситуацията се оказа инфарктна за бизнеса, но не по-лека със сигурност е била тя и за системните оператори. От прегледа на дейността на борсите става ясно, че всички е трябвало да се справят с високи почасови цени. През този период средната цена на повечето пазари надхвърля 50 евро за MWh, с изключение на пазара Nord Pool (не се отразява от energylive)  -под 20  евро MWh, но въпреки това регистрира увеличение от 214% в 18 часа на 1 декември, когато достигна 43,73 евро за MWh.

Основната причина за покачването на цените на европейските пазари на електроенергия е  общото нарастване на търсенето на електроенергия през първите три дни от миналата седмица. В резултат на спада на температурите. Когато се съди за БНЕБ не трябва да се забравя, че пазарът в България все още не е напълно либерализиран и домакинствата са на регулирани цени.

Най-високият ръст при търсенето на електроенергия е регистрирано на френския пазар за посочения период - 8,0%. Изключение правят пазарите в Испания, където дори е отчетен лек спад и  Португалия – спад на търсенето с 4,5%, което се свързва с празник на страната.

Стойността на петрола сорт Brent и на въглеродните емисии са също сред факторите, които следва да се отчетат. Цената на  този сорт остава стабилна. Средната стойност за ноември се оценява на 47 долара за барел.

Стойността на емисиите е също от важно значение. Влиянието на цената на фючърсите за СО2 за декември на пазара на EEX за 2 декември е отчетена на ниво от 29,55 евро за тон и е най-високата от средата на септември. Със спада на температурите тази цена расте, а и ниските температури, липсата на достатъчно вятър и слънце стимулират използването на мощностите от въглища. На този фон фючърсите за въглища на ICE също растат.

Европейският електроенергиен пазар е взаимосвързан. Напоследък се наблюдава амбицията за ръст на мощностите от възобновяеми енергийни източници. Забравя се обаче, че за да бъде гъвкав този пазар се нуждае от системи за съхранение. На европейския електроенергиен пазар засега те са недостатъчни. Освен това напоследък правят впечатление много бързо променящите се политики и регулаторни режими, а както е известно, адаптирането изисква по-дълъг период от време. На този фон европейските електроенергийни борси се готвят и за Brexit. Това от своя страна създава несигурност и се отразява в ценовите нива. Заедно с индивидуалните проблеми, които трябва да решава всяка електроенергийна борса и динамиката около бизнеса основно на големите компании заради ограниченията, свързани с коронавируса се стига  до колебания, които по един или друг начин оказват своето влияние на борсата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща