НАЧАЛО » анализи

Вигенин: Процесът на разширяване в посока на Западните Балкани е безалтернативен

fb
3E news
fb
22-01-2018 10:30:00
fb

Въпреки множеството и комплексни предизвикателства считаме, че процесът на разширяване по посока на региона на Западните Балкани, е безалтернативен, гарантиращ проектирането на сигурност, стабилност и просперитет, както в региона на Югоизточна Европа, така и на Европейския континент като цяло. Това заяви председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин по време на Срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (Председателски КОСАК), предаде БГНЕС.

Съзнаваме отговорността на парламентарното измерение на българското председателство, когато във времена на застъпващи се кризи и предизвикателства националните парламенти и техните представители, пряко избрани от европейските граждани, имат своята ключова роля за гарантиране на повече отчетност и легитимност в действията на съюза, заяви Вигенин.

Всички в България знаем легендата за Хан Кубрат и синовете му, каза Вигенин и я разказа пред делегатите, за да онагледи смисъла, заложен в девиза на българското председателство-„Съединението прави силата“. Той е убеден, че съвместните усилия и резултати ще бъдат доказателство пред гражданите на ЕС, че ЕС е адаптивен, уверен и отговорен. В този дух беше изработен и приносът на българския парламент към програмата на българското председателство, увери председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

„Немислимото вчера се оказа необходимост днес. Въпреки множеството и комплексни предизвикателства считаме, че процесът на разширяване по посока на региона на Западните Балкани, е безалтернативен, гарантиращ проектирането на сигурност, стабилност и просперитет, както в региона на Югоизточна Европа, така и на европейския континент като цяло“, подчерта Кристиан Вигенин.

„Като страна, ротационен председател и непосредствен съсед на страните от Западните Балкани, се водим от разбирането за сигурност и стабилност чрез сътрудничество и интеграция. Поставяме фокус върху задълбочаване и разширяване на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения, както и върху подобряване на връзките на региона с единия пазар на ЕС“, допълни той по темата.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове изтъкна, че Българското председателство и парламентарното му измерение ще работят за засилването на видимостта на Дунавския и Черноморския регион, включително чрез повишаване на тяхната свързаност на основата на потенциала на двата региона. „Водени сме от разбирането, че тази задача отговаря напълно на амбицията да използва пълноценно потенциала на съществуващите макрорегионални стратегии,когато това е целесъобразно“, каза още Кристиан Вигенин.

Ключов говорител по първата сесия на форума – „Приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС” ще бъде министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова ще бъдат ключови говорители по втората сесия „Бъдещето на Европейския съюз – сила в единството”.

По темата на третата сесия „Ролята на европейските макрорегионални стратегии за постигане на устойчиво развитие, сигурност и стабилност” ключови говорители ще бъдат посланикът за региона на Балтийско море на Министерството на външните работи на Естония и председател на Националната координационна група на Стратегията на ЕС за региона на Балтийско море Раул Малк, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството на България и Национален координатор за Стратегията на ЕС за Дунавския регион Деница Николова и Адроне Перкаускине, началник на отдел „Регионално сътрудничество и организация за сигурност в Европа в Европейската служба за външна дейност“.

Западните Балкани
разширяване
ЕС
Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове
Кристиян Вигенин
По статията работи:

Галина Александрова