НАЧАЛО » анализи

Вдигат се цените на златото и украинската пшеница

fb
3E news
fb
20-03-2014 12:07:00
fb

Мениджърите на хедж фондовете промениха своето отношение към златото и пшеницата, въпреки че през по-голямата част от миналата година те предпочитаха да се избавят от тези стоки. Промяната на подхода се забелязва след като в резултат на ескалацията на кризата в Украйна започна увеличаване на цените на тези стоки. Това пише в обзорният си материал Bloomberg.

Както показва официалната статистика за пръв път от декемвир 2012 г. играчите на пазара не са равнодушни към златото, а на пазара на пшеница за пръв път от ноември започна да се наблюдава тренд на повишение.

През времето, докато Крим се готвеше за референдум цената на жълтия метал през миналата седмица достигна шестмесечен максимум, а на пазара на пшеница започна „бичи” тренд. Както заяви председателят на избирателната комисия Михаил Малишев, почти 97% от избирателите от този черноморски полуостов поддържат отделянето от Украйна и присъединяването към Русия. В тези резултати не са представени данните на град Севестопол.

Докато в Украйна растяха протестите, а Европейският съюз обсъждаше въвеждането на санкции срещу Русия, заемаща сега пето място сред експортьорите на пшеница, печалбата по международните ценни книжа през миналата седмица започна да намалява. Инвеститорите, които се отказаха от златото през 2013 г. започнаха бързо да го изкупуват, което не се е наблюдавало от 2007 г. Тази ситуация не можеше да не учуди анализаторите – в това число от Goldman Sachs Group inc., които неотдавна предсказваха за тенденции към понижаването им на пазарите.Освен това инвеститорите започнаха да купуват повече кафе, захар и царевица.

„Цената на златото вече тръгна към върха, тъй като искат чрез него (инвеститорите) да се застраховат от рискове, ако се въведат санкции срещу Русия”, заявява Райън Ларсон, председате на чикагския филиал на RBC Global Asset Management (U.S.) Inc. “Този регион е най-големият доставчик на пшеница, затова всеки срив на доставките (от този регион) ще окаже натиск върху цената”.

Златото стигна върха

През миналата седмица в Ню Йорк фючърсите на златото се вдигнаха с 3% до нивото от 1379 долара за унция, в Чикаго пшеницата скочи с 5,1%. Индексът на Standard&Poor`s GSCI разпростиращ се върхе 24 суровинни стоки намаля с 1,4%, а цените на енергоносителите и медта отидоха на предни позиции. Индексът на акциите MSCI спадна с 2,4%, докато в същото време индексът на Bloomberg Dollar index се понижи с 0,3%, а индексъта на съкровищните бондове на Bloomberg нарасна с 0,7:.

По данни на Комисията по стокови фючърси на САЩ към 11 март чистата дълга позиция на златото за седмица се е увеличила с 4%. Кратката позиция е намаляла с 20% и съставлява 21073 договора – това е най-ниското ниво, започвайки от октомври миналата година. Седмица по-рано чистата дълга позиция за пшеницата съставляваше 10515 договора, а кратката 6040 договора. На Comex цената на фючърсите на златото нарасна до 1392,6 долара – най-високият показател от 9 септември миналата година.

През тази година 15-процентният ръст на златото става на фона на признаците за отслабване на икономическия ръст в САЩ и навлизането на Русия в Украйна. Украинското правителство, Европейският съюз и САЩ смятат референдума в Крим за незаконен.

Благодарение на ръста на златото, авоарите на ETF-фондовете продължават да нарастват вече трета седмица подред, а дългата позиция на хедж фондовете от декември миналата година се е увеличила повече от три пъти.

Доставки на пшеница

През 2014 г. цената на пшеницата се е увеличила с 14%. Заплахата за нарушаване на доставките от Украйна увеличават опасенията на играчите на фона на задъжането на тази стока от Аржентина и Канада. Според съобщение на местните асоции на производителите, фермите от тези страни могат да загубят до 3,15 млрд.долара приходи, заради проблеми с железниците. Сухото и студено време заплашват реколтата от САЩ, която е сред най-големите производители.

Според Джон Тохи от USAA Investments, политическите лидери е вероятно все пак да урегулират кризата в Украйна с мирни средства, в резултат на което цените на златото и пшеницата в крайна сметка ще се понижат.  

Големи поражения

Безпрецедентните запаси от природен  газ в Европа, рекордните обеми от зърно и заплахите за взаимни икономически щети от въвеждането на нефтени санкции – всички тези фактори смекчават цената на суровините. Така например през миналата година на фона на достатъчни запаси цените на пшеницата паднаха с 22%. Министество на селското стопанство на САЩ прогнозира, че световното произовдство на пшеница за сезона, който приключва през юни ще се увеличат с 8,6% до рекордно ниво.

През 2013 г. цената на златото спадна с 28%, което беше и най-големият спад на жълтия метал след 1981 г., когато американските акции бяха рекордни, а инфлацията беше на ниско ниво. Представителят на Goldman Sachs Джефри Кари заяви, че през този месец расте вероятността от това, цените за пръв път от 2009 г. да паднат до нивото от 1000 долара.

Такива фактори, като покупка на инвестиционни монети, ювелирни изделия и слитъци, които през тази година оказваха поддръжка на цените на жълтия метал започват да отиват на заден план. Така например Китайската асоциация за злато съобщи, че през това тримесечие в сравнение със същото на миналата година търсенето на злато може да спадне със 17%. Според допитване на Bloomberg, икономиката на страната преди всичко ще нарасне през тази година със 7,45%, което е най-голямото забавяне на темповете на ръст от 1990 г.

„Когато геополитическата ситуация стане не толкова напрегната, ще започне намаляване на цените на златото”, заяви Тохи. „Търсенето на много суровини ще намалява заради забавянето на китайската икономика, което ще се отрази и на цените”.

Приток на средства в ETF-фондовете

Броят на откритите позиции по 18 стоки на американските борси се увеличи с 5,8%, което съответства на максималното значение от юни 2006 г. Както съобщи агениця Bloomberg , към 13 март инвеститорите за пет дни успяха да вложат в ETF-фондовете, намиращи се в САЩ 386,1 млрд. долара, като на скъпоценните метали се падат 403 млн.долара; едновременно с това 61,8 млн.долара бяха ивадени от енергийните фондове.

Дългата позиция на суровият петрол намаля с 5,3% и съставлява 328095 договора. През миналата седмица петролът от сорта West Texas Intermediate (WTI)  спадна с 3,6%, което е най-високият показател т 3 януари тази година. По данни на Министерство на енергетиката на САЩ, запасите от петрол в страната са нараснали към 7 март за седем дни до 370  млн. барела, което е най-високият покзател от декември миналата година.

Чистата кратка позиция на меда се е увеличила до 10473 договора, а на 12 март в Ню Йорк цената достигна 44-месечен максимум. Спорд официалните данни, публикувани през миналата седмица, промишленото производство в Китай се е увеличило за първите два месеца на 2014 г. с 8,6% - това е най-лошият старт от 2009 г. Страната е най-големият потребител на метали в света. На Comex по данни от 17 март фючърсите са се търгували на ниво от 2,9465 длара за фунт.

Цени на селскостопанските стоки

Според данните на CFTC, броят на откритите позиции на 11 селскостопански стоки е нараснал с 15% (до 984138 договора), което е най-високият показател за миналите три години. Към февруари тази година е фиксиран най-високият за 19 месеца ръст на световните цени на хранителните продукти. Според мненито на организацията за храните и селскостопанските продукти към ООН цените са нараснали на фона на опасенията, че в резултат от студеното време и сушата в САЩ , а също така и от топлото и сухо време в Бразилия може да пострада реколтата.

Джим Ръсел от Bank Wealth Management смята, че “цените на златото и някои други стоки, които се влияят от събитията в Русия и Украйна ще се увеличават; в същото време борсовите стоки, чувствителни към икономическите пказатели ще продължат и в бъдеще да реагират отрицателно на непоследователните данни, идващи от Китай”.

Bloomberg

цени на златото
цени на пшеницата
цени на суровините
борси
фючърси
петрол
хедж фондове
По статията работи:

Маринела Арабаджиева