НАЧАЛО » анализи

Васил Симов: 2014 г. ще бъде доста трудна за борсовата търговия

ССБ отчита успешна 2013 г. с оборот от 564 млн. лв., с повече брокери и членове, с три пъти повече сделки за зърно и оставане на мелниците в сивия сектор

fb
3E news
fb
09-01-2014 03:08:00
fb

2014 г. също ще бъде доста трудна за борсовата търговия заради неспокойната политическа обстановка в страната. Това прогнозира изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов по време на пресконференция за представяне на резултатите от 2013 г.

При политическа нестабилност играчите се спотайват

Симов предвижда, че и тази година ще се повтори тенденцията от миналата, която премина под знака несигурността с парламентарни избори, смяна на три правителства и политически сътресения, довели до нестихващи протести. Тези фактори доведоха до слаба икономическа активност, спотайване на играчите и сравнително вяла търговия. В средата на годината на практика пазарът е замрял и почти е престанал да функционира, а цените на основните стоки, търгувани на борсата, рязко спаднаха.

Има обаче и положителни борсови тенденции през изминалата година. Увеличили са се фирмите-членки,броят на брокерите и на клиентите, които купуват на борсата, обяви шефът на най-голямото стоково тържище у нас. Макар и броят на сделките да не е бил много голям – 1126, от ССБ отчитат една успешна година за борсовата търговия с реализиран стоков оборот за 564 млн. лв. Това е добър резултат на фона на последните 30 години, но пък е по-малък в славнение с 2012 г., когато там са изтъргувани стоки за 800 млн. лв., обясни шефът на Дирекция „Търговия и информация“ в ССБ Антонина Белопитова.

Три пъти повече зърно е изтъргувано на борсата

2013 г. беше най-успешната година за търговията на зърно в историята на ССБ, съобщи Васил Симов. Сключени са три пъти повече сделки със зърнени и маслодайни култури в сравнение с 2012 г. Почти всички износители на зърно в страната са се допитали до брокер или са се доверили на борсовата търговия. Това е единственият начин да купиш най-голямо количество на най-ниска цена, коментира той. Най-много са били сделките със слънчоглед – 55,69%, на второ място са тези с хлебна пшеница - 26,59% от общата търговия, а с царевица са били 10,35%. Имало е и повече продажби на фуражна пшеница и ечемик.

Мелничарите не искат да излязат на светло

Сделки за брашно на борсата изобщо не са сключвани, съобщи Белопитова. Традиционните продавачи на брашно у нас са мелниците, но вероятната причина да няма сделки е, че мелничарите не искат да излязат от сивия сектор, коментира Антонина Белопитова. Иначе на годишна база брашното миналата година поевтиня с 12%.

Традиционно обаче най-голям е относителният дял на сделките с хранителните и нехранителни стоки, въпреки засилването на борсовата търговия със зърно, обясни Симов. Отново през 2013 г. най-много през ССБ са се търгували семена, ядки, консерви, сол, варива и сирене. При нехранителните стоки пък пък най-голям брой сделки отново са реализирани при енергоносителите, минералните суровини, следвани от металите, металните изделия и химикалите, което е тенденция за последните 10 години.

Котировките при петрола на международните борси са били относително стабилни – с незначителен спад от 1%, или около 110 долара на барел, с изключение на едно кратко дъно на цените през май. Сега стойността на петрола се движи около 111 долара на барел на световните пазари. Същата е графиката и на ССБ при цените на бензина и дизеловото гориво.

Зърното няма да поскъпва, освен при суша и политически сътресения

Няма основания за увеличаване на цените на зърното от следващата реколта, категорични са Симов и Белопитова. По актуални данни на министерството на земеделието на САЩ реколтите от зърно на планетата ще са дори още по-големи през 2014 г. в сравнение с 2013 г., която беше рекордна по отношение на свръхпроизводство при прогресивно намаляваща консумация на хляб в света. Тогава цените на житото и царевицата паднаха драстично – между 16 и 30%, като у нас сривът беше сред най-сериозните.

ССБ никога не се ангажира да дава прогнозни цени за новата реколта на толкова ранен етап, но все пак при задаващото се още по-голямо презадоволяване и производство на пшеница дори в страни като Турция и Китай, които досега бяха само вносители и консуматори, тенденцията е по-скоро цените да паднат още, смятат експертите. Симов не изключва и форсмажорни обстоятелства, които да рефлектират по посока поскъпване на зърното. Според енго такива например могат да са влошаване на политическата обстановка в Украйна. Тя е сред основните производители на пшеница в Европа и една от големите в света, а всяка политическа криза повлича след себе си и икономическа със съответните сътресения на пазара, аргументира се директорът. Не са за изключване и опасенията, че може да се повтори голямата суша от 2012 г. при тази липса на сняг в цяла България. Освен това заради топлата зима и липсата на снежна покривка житото на много места в страната вече е започнало да покълва и едни евентуални студове в другата крайност няма да се отразят положително на добивите. И понеже цените у нас зависят най-вече от световните пазари, борсовите наблюдатели следят какво ще се случи с реколтата в САЩ, след като Северна Алерика бе връхлетяна от незапомнени снежни бури и рекордно ниски полярни температури. В крайна сметка всичко зависи от количествата и качеството на зърното, което ще произведе света през тази година, заключи шефът на ССБ.

Очаква се свръхпредлагане на зърно и месо

Миналата година за първи път пазарната тенденция при зърното се обърна и производството и предлагането надминаха търсенето и консумацията, сочи анализът на ССБ. От миналата година има резервни запаси от жито и царевица в света, които ще се засечат с излишествата от реколтата през 2014 г. Белопитова пък припомни, че 2013 г. е започнала с високи цени на пшеницата, царевицата и слънчогледа, които непрекъснато падаха, като при слънчогледа сривът в цената бе 50%, а при пшеницата и царевицата - с 20-30%. Тази тенденция явно продължава и в момента и може да се предполага, че цената ще остане относително ниска в сравнение с 2011 и 2012 г., смятат още експертите.

По данните на Световния съвет на зърното и организацията по прехраната става ясно, че производството на хранителни продукти през 2014 г. ще продължи да е на високо равнище. При условие, че консумацията расте с по-малки темпове, отколкото расте производството, може да се предполага, че няма основание цените да растат нагоре, подчерта Симов. А при по-голямо производство и по-малко потребление, остава преходен остатък от зърнени култури и месо, месни и млечни продукти. Ако се запазят тези ниски нива на потребление, цените не би следвало да растат, категоричен е Симов.

ССБ
борсова търговия
Васил Симов
сделки за зърно
борсови прогнози
По статията работи: