Българо-швейцарското дружество ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" е избрано за предпроектното проучване на Газов хъб "Балкан"

Българо-швейцарското дружество ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" е избрано да извърши предпроектното проучване за изграждането на газов хъб край Варна, съобщи mediapool.bg.

Решението за класиране е публикувано на страницата на "Булгартрансгаз" на 15 декември, става ясно от справка на електронната страница и може да бъде проследено тук: http://tenders.bulgartransgaz.bg/bg/competitions/predproektno_prouchvane_za_gazov_hab_balkan_chast_ot_proekt_ot_obsht_interes_6_25_4-226-c1-2.html

Проучването трябва да отговори колко ще струва подобен проект, как може да се финансира, ще бъде ли рентабилен, откъде ще се захранва с газ и каква трябва да е правната му регулация. Компаниите, подали оферти за участие са 9, като 4 са отстранени заради непокриване на изискванията и други нередности.

Според обявените от „Булгартрансгаз“ критерии припомняме, че се изискваше участникът  да е реализирал минимален общ оборот за последните 3 (три) приключили финансови години в размер на 7 000 000 (седем милиона) лв., като приложи  документи за доказване на икономическо и финансово състояние.

При подаване на оферта участниците декларират съответствието с критерия за подбор, чрез посочване на минималния общ оборот за последните 3 (три) приключили финансови години.

Съответствието с поставения критерий за подбор се доказва чрез представяне на Годишни финансови отчети или техни съставни части и справка за общия оборот. Има и изискване за технически и професионални възможности, където като критерии за подбор се посочва, че кандидатът трябва да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, най-много за последните 3 (три) години от датата на подаване на офертата,  да разполага с персонал и/или с ръководен състав с определена професионална компетентност за изпълнението на поръчката, да е изпълнявал сходна дейност.

Под такава, следва да се разбира извършване на предпроектно  проучване и/или изработване на инвестиционен проект за изграждане на линеен обект- нов или подмяна на съществуващ газопровод с дължина не по-малка от 30 км и съответни други технически изисквания, според обявлението.

Решението за откриване на процедурата е от 29 септември тази година, а крайният срок за подаване на оферти бе 1 ноември 2017 г.

 

Така от допуснатите петима най-висока оценка на техническото и ценово предложения е получила ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт", сочи решение на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който е възложител на поръчката.

Дружеството е създадено специално за поръчката дни преди крайния срок за подаване на офертите. Негови собственици са българската консултантска фирма "ЕМГ Консулт" ЕООД, която е на Михаил Генов, и швейцарската "АФ Консулт" ООД, представлявана у нас от Никола Битрак, уточнява изданието.

ДЗЗД "АФ-ЕМГ Консулт" е класирано на първо място с предложена цена от 2 327 437.70 лв. без ДДС, което е под прогнозната за 1.8 млн. евро без ДДС, обявена в процедурата. Две от отпадналите оферти са скъпи, а две са по-евтини.

Консорциумът ще се ползва от опита на швейцарското дружество, което е извършвало предпроектно проучване за 100-километров дълбоководен газопровод в Нигерия, както и проучване за интерконектор Гърция – Македония и ТЕЦ "Бенин сити".

Спечелилият кандидат ще има 170 дни, за да изработи предпроектното проучване, което трябва да даде живот на правителствената концепция за изграждането на газоразпределителния център край Варна, който да се захранва със суровина от различни източници и да извършва газова търговия.

Решението за класацията може да се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията от останалите кандидати.

На второ място е била класирана офертата на консорциум между италианската "Трактебел Инженеринг" ООД, "Прайсуотърхаускупърс България" ЕООД и "България Инженеринг" ЕАД, който също е специално създаден за целта. Неговото ценово предложение е било за 1 901 067 лв. без ДДС. Представеният опит е свързан с подобни проучвания за свързващ газопровод Малта – Сицилия, за модернизиране на компресорна станция и ПГХ Серняно, Италия, както и за моделиране на моделиране на газопреносна мрежа високо налягане на турската държавна компания "Боташ".
Трето е останало ДЗЗД "Химкомплект Балкан" – обединение между софийските "Химкомплект-Инженеринг" и "Инфрапроект Консулт" ЕООД с цена от 2 112 300 лв. без ДДС.

Предпоследно в класацията е обединението "Газов Хъб Балкан", което също е създадено специално за поръчката. В него влизат "Химремонтстрой" АД, НПВО "НГС-Оргпроектикономика", "Еф Си Джи Поввик" ЕАД и "Си Ем Ес Камерън Маккена Набаро Олсуанг ЛЛП- клон България/Дънкан Уестън". Представеният от консорциума опит е свързан с руски газови проекти – магистралния газопровод "Ухта - Торожок 2" и компресорната станция за изчистен компресиран природен газ "Ново-уренгойский". Неговата цена и втората най-висока - 2 540 623 лв. безз ДДС.
Последна в класацията е и най-скъпата оферта от 1.399 млн. евро без ДДС, подадена от германското дружество "ПСЕ Инженеринг" ООД, което е работило по анализи за Торенското газово съоръжение и тръбопроводи.

Още при отварянето на офертите заради нередности е бил отстранен участникът ДЗЗД "Газтек-МГУ". "Газтек" е печелило редица други проекти на "Булгартрансгаз", но този път дори не е допуснато до разглеждане на офертата, пише още изданието.

Другите отстранени са "Юройл Индъстриъл енд Трейд Ко. Лимитид", което е работило по провалилия се руски проект за строежа на газопровода "Южен поток" – за тръбата на територията на Унгария, обединението между "Роланд Бергер" и "Унипер Технолоджис", както и ДЗЗД "Риск-ИСС", сформирано между популярния в ядрената енергетика подизпълнител "Риск Инженеринг" и испанската "Инспесион и Контрол де Калидат Ингениерос".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    истината
    Газовият хъб преддпроектното му проучване го прави ВЛАДИМИР ПУТИН!Същият отне статута на България на транзитьор на газ още през 2014г.
    Напиши отговор