България на челно място по планирани разходи за Коледа спрямо месечен доход

13то издание на Коледен Барометър 2020 очертава потребителската картина за Коледа по време на глобална пандемия

Икономика / Анализи / Интервюта
3E news
892
article picture alt description

 

България заема челното място по планираните разходи за Коледа спрямо разполагаемия месечен доход на домакинството, показва проучването Коледен Барометър, който вече шеста поредна година Фератум Груп, международен доставчик на мобилни банкови услуги, потребителски кредити и финансови услуги за малкия и среден бизнес, провежда сред активните си потребители за техните покупателни нагласи по време на коледните и новогодишни празници, а сега за пръв път в контекста на появата на COVID-19. 

Българите смятат да отделят 25% от месечния си доход или средно 269 евро на домакинство, за да гарантират празничния дух и настроение в домовете си, следвани от румънците (24%), хърватите и австралийците (23%). Най-резервирани в празничните харчове остават холандците (11%) и финландците (12%), които от своя страна държат първенство като най-висок процент разход за хранителни стоки.

Голяма разлика има в резултатите на анкетираните българи спрямо тези от миналата година и като приоритети, и като процентно съотношение. Основният процент от бюджета на анкетираните българи ще бъде похарчен за хранителни стоки (24%), 18% за зимни дрехи и обувки, 8% за игри и играчки, 8% за финансиране нуждите на децата и 6% за стоки за дома.

В Коледен Барометър 2020 са взели участие близо 20 000 респонденти от 11 европейски държави и Австралия на възраст 18-61 г., които са споделили как световната пандемична криза се е отразила на тяхната трудова заетост, навици в ежедневието, както и на плановете им за идните месеци. Тринадесетото издание на международното изследване на потребителското поведение на Фератум показва промяна в ценностите и намаляване на разходите за предстоящите празници.

Ефектът на COVID-19

Резултатите от Коледния Барометър на Фератум показват, че въпросителните, свързани с развитието на пандемията, продължават да оказват влияние на глобално ниво върху поведението на потребителите и плановете им за предстоящите празници.

Без  силно негативно влияние върху заетостта

Проучването изтъква, че COVID-19 кризата не се е отразила силно негативно на трудовата заетост и заплата на анкетираните: 70% от тях споделят, че няма промяна в условията на труд и заплащане, а само при 14 % трудовото възнаграждение е било намалено. Въпреки това коронавирусът сериозно се е отразил на начина на живот на над две трети от домакинствата: анулирали са всички свои пътувания за тази година, изключително много внимават какви разходи правят и се стремят да ги намалят максимално, страхувайки се от новата COVID-19 вълна. Една четвърт от домакинствата са отменили или забавили пътувания в чужбина, 19%  са отложили ремонт в дома си, 15% -  покупката на нова кола, а 10% - на нов дом. Наред с това обаче, голяма част от респондентите споделят, че са преоткрили близостта със семейството и приятелите в тези предизвикателни времена и са започнали да оценяват и да се радват повече на малките, но важни неща в живота и са изградили здравословни навици и нови хобита.

Смяна в нагласите за покупки

Относно покупателните намерения на потребителите, изследването показва значителни отлики в сравнение с миналогодишното издание на Коледния Барометър. Повече от половината анкетирани (57%) ще пренаредят приоритетите си що се отнася до коледни покупки и ще похарчат по-малко средства за празниците в сравнение с миналата Коледа, 37% ще отделят средства, подобни на миналогодишните, и едва 6% ще похарчат повече /за сравнение 21% през 2019 г./.

Най-големите разходи за хранителни стоки

Най-големите разходи на домакинствата в идните седмици ще бъдат за хранителни стоки (30%), стоки за дома (16%), зимни дрехи и обувки (10%), игри и играчки (9%) и финансиране на нуждите на децата (8%). Продължава да доминира предпочитанието към традиционното пазаруване (68%) спрямо онлайн шопинга (32%), при който се наблюдава положителна тенденция към използване на кредитна/дебитна карта като платежно средство (54%) срещу наложен платеж при доставка (26%). 

47% от респондентите заявяват, че ще разчитат на спестявания, за да финансират предстоящите си разходи, а 25% планират частично финансиране със заем от Фератум. Останалата част от потребителите смятат да се възползват от частично финансиране с кредитна карта (14%), потребителски кредит (11%) или заем от друга финансова институция.

Коледа 2020 и Новата 2021 година

Най-важното за предстоящите коледни празници за 69% от анкетираните е да прекарат време със семейството и близките си и да се насладят пълноценно на Коледния дух (18%). Като новогодишно пожелание към самите себе си, по-голямата част от респондентите желаят много съкровени, нематериални и общочовешки неща. Най-висок процент от тях се надяват да бъдат здрави, а пандемията с COVID-19 да отмине по-бързо (22%); да прекарват повече време с любимите си хора (16%); да имат възможност да се радват на малките, но важни неща в живота (11%), както и да са по-активни и да спортуват повече (10%).

За проучването Коледен Барометър 2020

Проучването е проведено от Фератум Груп сред активни потребители в 12 държави чрез онлайн анкета. Доходите са посочени в местна валута, като относителното коледно потребление се изчислява чрез съотношението на месечния разполагаем доход на семейството във всяка страна.

В проучването са участвали близо 20 000 домакинства. Анкетираните са на възраст от 18 до 61 години, а 59% от участниците са жени. Средният доход на участващите домакинства варира между 1087 и 4367 евро. Средният брой членове на домакинство е 2.7 души.

Отговорите са приравнени, за да отразяват покупателната способност на всяка държава. Резултатите от проучването са анонимни.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща