България лидер в ЕС по жертви на мръсния въздух

3 млрд. евро е загубата годишно за българската икономика от замърсяването на въздуха

България и Полша са с най-големия процент на хора, починали преждевременно заради замърсяване на въздуха, пише европейското издание на Politico.

Според най-новите данни, публикувани в сряда, през 2014 г. почти 400 хил. души в страните от ЕС са починали преждевременно вследствие на заболявания, предизвикани от замърсяването на въздуха, съобщават от Европейската агенция по околната среда.

Според организацията, в България са отчетени най-високи нива на смъртност заради замърсяването с фини прахови частици (PM 2,5). Данните сочат, че у нас има 188 смъртни случая на 100 000 души население в рамките на една година.

Веднага след нас  в класацията е Полша със 121 преждевременно починали на 100 хил. души. Изданието припомня, че в Полша над 1/3 от населението използва въглища за отопление. На трето място е Румъния със 120.1 починали на 100 000 души.

Най-малко случаи на смърт от белодробни или сърдечни заболявания, предизвикани от замърсяването на въздуха, има отчетени в Ирландия (32.1 на 100 000 души население), Швеция (38.5) и Финландия (39.4).

Огромни загуби за икономиката от болнични и здравни грижи

Българската икономика губи 3 млрд. евро годишно заради замърсяването на въздуха у нас, предаде бТВ. Страната ни е заплашена от санкция от Европейската комисия заради недостатъчните мерки за справяне с проблема.

От ЕК са изчислили, че в трите милиарда годишни загуби влиза 11 млн. евро за здравни грижи, приблизително 120 млн. евро губят работещите, на които се налага да излизат в болнични, а около 58 млн. евро са загубите за селското стопанство.

Основният източник на замърсяване с прахови частици е домашното отопление с въглища и дърва, следвано от пътния транспорт и индустриалните процеси.

В повечето страни от ЕС има намаление на броя смъртни случаи по този показател в сравнение с предходната година, но в 7 държави е отчетено повишение на жертвите.

В очакване на санкции от Брюксел

Над 20 държави - включително България - са в наказателна процедура заради нарушение на лимитите за ниво на фините прахови частици във въздуха.

През април 2017 г. Европейският съд осъди правителството на България заради системното и постоянно превишаване на дневните и годишни норми за замърсяване на въздуха.

От Брюксел заявяват, че не правим достатъчно за решаване на проблема. София и Пловдив са сред градовете, в които ЕК отчита системно превишаване на допустимите норми на фини прахови частици. Общината в Пловдив обаче отчита подобряване на състоянието на въздуха в последните две години. Улиците се миели по-често, но пък няма тролеи.

Министърът на околната среда и водите обаче смята, че до глоба няма да се стигне, предаде бТВ.

Тепърва ще се подготвя национална програма за качеството на въздуха. До края на годината пък трябва да започне процедура, по която общините ще могат да кандидатстват за финансиране на конкретни мерки за справяне с проблема. За целта са предвидени 111 млн. лева.

"Като общество не бива да си затваряме очите за цената на замърсения въздух. Със смели решения и умни инвестиции в по-чист транспорт, енергия и земеделие, можем едновременно да се преборим със замърсяването, и да подобрим качеството на живот", казва изпълнителният диркетор на агенцията Ханс Бруйникс, цитиран от "Политико".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари