НАЧАЛО » анализи

Българите харесват ядрената енергетика и си искат АЕЦ "Белене"

Експертите се разминават в оценките си за рестарта на проекта

fb
3E news
fb
12-12-2016 03:19:00
fb

Двата реактора за АЕЦ "Белене" вече са платени. Предстои най-важното и трудно решение - какво да правим с тях. Вариантите са два. Първият е да се продаде готовото оборудване на безценица - в момента, в който излезе от завода производител, то престава да бъде "ново" и губи над половината от стойността си. Вторият вариант е да се построи централата, като се използва готовата и лицензирана площадка и произведените от "Атомстройекспорт" реактори.

Виждането на правителството в оставка е в подкрепа на варианта за рестартиране на проекта, като енергийният министър Теменужка Петкова неколкократно и напълно категорично подчерта, че това трябва да стане на изцяло пазарен принцип.

Как ще се развие ситуацията около "Белене" очевидно ще стане ясно след извънредните избори, които предстоят в ранната пролет. Ето какво мислят обаче хората у нас по този въпрос.

 

Ядрената енергетика продължава да се радва на завидна популярност в България. Хората у нас харесват АЕЦ и си искат и втората атомна в Белене. Това показва анкета на 3e-News, проведена в периода 13 октомври - 30 ноември 2016 г.

На въпроса "Трябва ли да бъде построена АЕЦ "Белене", след като платим реакторите?" са отговорили  2 275 потребители на сайта.

От гласувалите общо 78% смятат, че проектът трябва да бъде рестартиран и АЕЦ "Белене" да бъде построена.  

20 на сто от гласувалите смятат, че по-добрият вариант е да се продадат реакторите и да не се изгражда втора ядрена централа у нас. Те подкрепят тезата, че "проектът не е икономически целесъобразен".

Само 3 на сто от гласувалите са отговорили, че нямат мнение по въпроса.

В подкрепата за проекта обаче има интересни нюанси. Според 51 на сто от гласувалите "за" новата АЕЦ трябва да се построи "на пазарен принцип с подходящ инвеститор". Едва 27% от подкрепящите проекта смятат, че той е перспективен и трябва да се реализира на всяка цена.

Тези отговори показват дори нарастване на подкрепата в сравнение тази от проведения през 2013 г. референдум. Тогава на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" 60,6% отговориха с "Да", докато противниците на проекта бяха над 37,9%.    Заради ниската избирателна активност - малко над 20 на сто, резултатите от референдума останаха без последствия.

Ето част от коментарите във форума на 3e-News:

ful - Ако държавата има излишък от ел.енергия, това повишава нивото на нейната национална сигурност. Излишната ел.енергия може да се превръща в продукт с висока себестойност. Например: да се развиват технологии за получаване на свръх чисти материали(метали) изискващи по значителен енергиен разход т.н вакуумна металургия, получаване на водород като гориво(Исландия) и продажба, разработка на електронно лъчеви и плазмени технологии в машиностроение и за получаване на нови материали включително и нано.

техно 1 - Излишно се демонизира тоззи проект, всъщност това единственият сериозен проект, който ще трансферира технологии в България - иначе, както стана ясно през последните години, са ни отредили мястото на сателитна държава с обслужващи функции - земеделие, туризъм и др. такива. За съжаление, както се вижда, и това не върви у нас...

системен анализатор  - Ползваме Козлодуй вече почти 40 години. Той спаси това, което е останало като индустрия. Трябва да се мисли за следващите 50. Цената на енергията ще расте. Страната се отличава от най-развитите с висок дял на енергията в БВП, но с ниско потребление на глава. Ако ще има икономически прогрес, трябва да заложим по-високо потребление. Реакторите са евтини и е утопия да ги продадем като чувал с картофи. Новите технологии имат място, но са риба в морето. Да довършим АЕЦ Белене.

 ful - Руските атомни реактори винаги са представлявали загадка за западните ядрени технологии, особено за материала от който са направени. Информацията за поява на частни инвеститори е добро начало за преговори. Дано не стане само повторение с това, което се получи с централите, построени от US фирми. Ще бъде положително, ако при изграждането на АЕЦ"Белене" има тандем м/у руски и американски специалисти.
 

Време разделно за експертите:
                 
Доц. Павлин Грудев: Светът е заинтересован от развитието на ядрената енергетика заради ограничените ресурси, коментира по Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Павлин Грудев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при Българската академия на науките (БАН).

Според Грудев технологията за първи и втори блок на АЕЦ "Белене" и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е от трето поколение ядрени реактори, които са еволюционни от гледна точка на философията на безопасността.

"Третото поколение започна да се развива преди 15-20 години, но първите блокове влязоха в експлоатация едва в последните 2-3 години и ние сме сред първите, които биха ползвали тази технология поради това, че не разполагаме с качествени въглища, газ и нефт", каза той.

По думите му четвъртата генерация ядрени реактори е съпроводена с редица технологични проблеми и поради тази причина в момента те се разработват по-внимателно.

Според Грудев трябва да се търси оптимален вариант между държавно и частно участие в АЕЦ "Белене".

Мартин Владимиров: Тримата потенциални инвеститори заявиха под една или друга форма, че всъщност нямат интерес към проекта за АЕЦ "Белене" и тук говорим по-скоро за PR шум, е мнението на Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му делът на ядрената електроенергия в потреблението е намалял до 11% и на фона на това растат мощностите от възобновяеми източници. "Ние сме се вторачили в ядрената енергетика като единствената панацея на енергийните проблеми, а всъщност по-скоро тя създава повечето от тях", посочи Владимиров.

Той допълни, че в момента цената на нашата електроенергия не е конкурентна на регионалния пазар заради ниското потребление и никой не знае на каква цена ще се продава новата в бъдеще.

Антон Иванов: "Към настоящия момент правителството работи само по една опция - завършване на Белене на принципа на частен проект. Няма политически интерес за търсене на алтернативи например за продажба на оборудването", каза на свой ред Антон Иванов от Български енергиен форум.

Според него опцията за ядрена енергетика ще остане в Европа. Експертът препоръча България да вземе пример от методиката на съседните страни като Унгария и Румъния.

Бъдещето на ядрената енергетика
АЕЦ "Белене"
анкета
По статията работи:

Галина Александрова