НАЧАЛО » анализи

Бъдещето на ТЕЦ „Варна“ ще стане ясно в края на октомври

БЕХ и ЧЕЗ продължават да обсъждат варианти за запазване на централата като работещо предприятие

fb
3E news
fb
16-10-2014 01:39:00
fbТЕЦ „Варна“ трябва временно да бъде изведена в експлоатация от 1 януари 2015 г., защото няма да отговаря на европейските изисквания за екологично чисто производство. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Минчо Минчев.

Той обясни, че все още съществува възможността през оставащите месеци да се намери друго решение, което да позволи на варненската ТЕЦ да продължи работата си.

И в момента продължават преговорите на собственика на централата ЧЕЗ с Българския енергиен холдинг /БЕХ/ за търсенето на по-благоприятен изход. Припомняме, че през август двете компании финализираха подписването на споразумение за сформирането на работна група, която до 31 октомври 2014 г. да търси технико-икономическо решение за удължаване живота на варненската ТЕЦ. Досега обаче няма конкретен резултат.

Ако до определения срок не бъде намерено работещо решение, вариантът е ЧЕЗ да продаде или да отдаде под наем централата на инвеститор със сериозни намерения и интерес да я развива дългосрочно. При всички случаи, обаче, след 1.01.2015 г., съгласно комплексното разрешително, ще се наложи ТЕЦ Варна да бъде спряна.

След намирането на сериозен наемател или купувач, готов да инвестира в екологизацията, централата отново може да бъде въведена в експлоатация.

Трудностите на пазара

ЧЕЗ придоби ТЕЦ „Варна“ през 2006 г. с намерението да я развива дългосрочно и инвестира близо 200 млн. лева в увеличение на капитала, с което първоначалната инвестиция в централата достигна 600 млн. лева.

Подобно на всички електрически топлоцентрали в Европа, ТЕЦ „Варна“ е изправена пред сериозни предизвикателства – строги екологични изисквания, ниски цени на електроенергията, намаляващо потребление и ожесточена конкуренция на международните пазари.

В същото време световната икономическата криза нанесе тежък удар на енергийния сектор в цяла Европа. Цените на електроенергията паднаха до нива, които правят невъзможни инвестициите в производство от конвенционални източници. Така, когато топлоелектрическите централи в България трябваше да направят огромни инвестиции в екологизация, те на практика не разполагаха с необходимите средства да направят това.

През последните години са разглеждани десетки варианти за екологизация на топлоелектрическата централа, включително на всичките шест блока, спреминаване на алтернативно гориво – газ или друг тип въглища. Разглеждан е и вариантът за екологизация на три от блоковете и замяна на останалите три с нов паро-газов блок.

„Всички те не бяха осъществени заради ограничаването на производство на електроенергия от конвенционални източници в Европа, несигурната регулаторна среда в България, тежката криза в сектора и ниската цена на електроенергията на регулирания пазар, която не покрива производствените разходи на централата“, обясни изпълнителният директор.

Поради закъснялото либерализиране на пазара, ТЕЦ „Варна“ така и не получава възможност да продава на свободния пазар или да изнася електроенергия в чужбина. В годините преди 2013 г. на централата бяха определяни огромни квоти за регулирания пазар, при което не й оставаше свободен капацитет. Всъщност свободният пазар съществуваше само на книга, коментира експертът.

През 2013 г. у нас бяха променени и правилата за договаряне на студен резерв, като той беше намален драстично. Дотогава с три от своите общо шест 210-мегаватови блока ТЕЦ "Варна" осигуряваше над 60% от студения резерв в националната енергийна система, като цената й за разполагаемост беше най-ниската в страната. С промяната от 2013 г. ТЕЦ „Варна“ спря да бъде основен доставчик на студен резерв и същата година приключи със загуба от 67,6 млн. лева.

Няма инвеститор, който да си позволи да работи 9 години в неблагоприятна регулаторна и икономическа среда без изгледи за промяна, единодушни са икономически анализатори, финансови и енергийни експерти.

Има ли все още шанс за ТЕЦ „Варна“

„Проведохме десетки срещи и преговаряхме на най-високо и на оперативно равнище с Министерството на икономиката и енергетиката, регулатора, ЕСО, НЕК и всички заинтересовани страни, за състоянието и перспективите пред ТЕЦ „Варна“. За съжаление, независимо от желанието ни да развиваме централата заедно с институциите, не бе намерено устойчиво решение за удължаване на нейния живот“, обясни Минчев.

В средата на 2014 г. БЕХ и ЧЕЗ започнаха разговори за съвместно управление на централата.

Двете страни в момента обсъждат варианти за сформиране на съвместно дружество между държавния енергиен холдинг и ЧЕЗ, което да финансира екологизацията на трите по-нови блока на ТЕЦ „Варна“. Става въпрос за блокове 4, 5 и 6, които и до момента са в експлоатация. Новото дружество също така трябва да вземе централата под наем с опция за последващо изкупуване. В тази проектна компания е възможно и участие на други партньори.

„Работната група с БЕХ е готова да обсъжда всички варианти, включително и такъв, разработен от експерти на синдикатите, стига той да бъде предоставен, каза директорът на централата.

Бъдешето на ТЕЦ „Варна“ ще стане ясно в края на октомври, но засега положителна развръзка е малко вероятна предвид тежката криза и високата задлъжнялост в сектора и ограничителния режим по отношение на ТЕЦ-овете на въглища в Европейския съюз. През последните години европейските енергийни гиганти затварят десетки гигавата въглищни и газови мощности, притиснати от скока на ВЕИ производството и срива на цените на едро на електроенергията. Някои компании дори затварят мощности още преди изтичане на техния живот, защото не могат да намерят пазар за своята продукция и централите са принудени да работят все по-малко часове.

ТЕЦ "Варна"
ЧЕЗ
бъдещето на ТЕЦ "Варна"
преговори между БЕХ и ЧЕЗ
създаване на проектна компания
екологизиране на ТЕЦ
По статията работи:

Галина Александрова