БФИЕК към Борисов: Не сме против входно-изходния модел на "Булгартрансгаз", искаме да се отложи, за да се поправят дефектите

В модела има дефекти, които засягат фундаментално развитието, либерализацията и функционирането на пазара за природен газ, твърдят от организацията

От Българската Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори (БФИЕК)изразяват категоричното си несъгласие с „ефектите“ от „входно-изходен модел“ за определяне на тарифи за достъп и пренос по газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз".

В открито писмо до Министър председателя Бойко Борисов по повод въвеждането на новия модел представителите на индустрията сочат, че само 30-40% от капацитета на тръбите се използва за пренос на природен газ. "След като няма „задръстване в трафика“ няма и основание за увеличение на цените за пренос", смятат от БФИЕК.

От организацията предупреждават, че българските индустриални потребители и чуждестранните доставчици ще бъдат дискриминирани, тъй като новата методика няма да се прилага спрямо "Газпром". "Газпром ще продължи да плаща цена за пренос на принципа на пощенската марка на 1000 куб.м и входно-изходния модел няма да се прилага. Всички български потребители от 1 октомври ще заплащат над 27 лв/1000 куб.м, а Газпром повече от два пъти по-малко", пресмятат от бизнеса. И сочат, че това е дискриминация към българските потребители, а също така невъзможна либерализацията на пазара на природен газ, защото нито един доставчик няма да може да се конкурира с Газпром при ниските печалби на пазара.

Публикваме цялото отворено писмо до Министър председателя без съкращения и редакция:


Обръщаме се към Вас и с помощта на медиите, тъй като сме длъжни да предупредим за тежките последици за България от предвижданата промяна в правилата за пренос на природен газ от 1 октомври 2017 година.

Сдружение „Българска Федерация на Индустриалните Енергийни Консуматори“ (БФИЕК) представлява значими за българската икономика предприятия. Годишно те формират над 10 млрд.лева приходи и консумират 800-900 млн.куб.м природен газ – над 60 % от индустриалното потребление на природен газ в България. Над 80% от продукцията се изнася.

Предприятията са от различни сектори на икономиката и са базовата индустрия на страната. Приносът им в БВП на България е над 20%.

Проведени бяха множество срещи с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на КЕВР Иван Иванов, но притесненията ни не бяха взети под внимание. Предложено бе частично отлагане на поскъпването, което не е решение. Нещо повече и г-жа Петкова и г-н Иванов, неясно защо обясняваха пред медиите, че ще има 3-4% поевтиняване в крайната цена за потребителите на природен газ, присъединени към преносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Както знаете крайната цена се формира от цената на природния газ и цената за пренос. Цената на природния зависи от котировките на петрола и курса на долара. От 1-ви октомври се очаква спад в цената със 7.29%. Искам да напомня, че от 1-ви април т.г. цената се увеличи с 30%. Но сега темата за цената на природния газ не е предмет на настоящото писмо и на нашето несъгласие с КЕВР и Министерството на енергетиката.

Основните ни притеснения са по втория компонент в крайната цена, а именно цената за пренос. С новите правила за пренос се въвежда т.н. „входно-изходен модел“ за определяне на цената за пренос. България е последната страна членка на ЕС, която въвежда модела. Това забавяне не е по наша вина и индустрията не е против въвеждането на новите правила.

Категорично не сме съгласни обаче с „ефектите“ от модела:

1. Няма изискване в европейските регламенти промяната в правилата да доведе до поскъпване. Само 30-40% от капацитета на тръбите се използва за пренос на природен газ. След като няма „задръстване в трафика“ няма и основание за увеличение на цените за пренос.

2. Няма как правилата да важат за едни, а други да останат по старата методика. Газпром ще продължи да плаща цена за пренос на принципа на пощенската марка на 1000 куб.м и входно-изходния модел няма да се прилага. Налице е различно третиране на ползвателите в националната газопреносна мрежа, нещо, което е изрично забранено от Регламент 715/2009 (чл.13)

3. Горното означава, че се въвежда постоянна промоция за Газпром, а вероятно не е и уведомен за това. Всички български потребители от 1 октомври ще заплащат над 27 лв/1000 куб.м, а Газпром повече от два пъти по-малко.

4. Това е дискриминация за българските потребители.

5. Смятаме, че това обстоятелство ще се счете както за недопустима държавна помощ, така и за категорично крос субсидиране, което „Булгартрансгаз“ ЕАД ще дава на определено дружество. Това подлежи на санкция от ЕК, а санкцията ще се плаща от държавата България.

6. В момента тече разследване на ЕК срещу „Булгартрансгаз“ ЕАД за злоупотреба с монополно положение по друг казус. Въвеждането на новите правила ще благоприятстват негативно решение на ЕК срещу преносния оператор.

7. С така конфигурирания входно-изходен модел става невъзможна либерализацията на пазара на природен газ, защото нито един доставчик няма да може да се конкурира с Газпром при ниските печалби на пазара.

8. Въпреки многократното ни настоявания не бе представена оценка на въздействието на модела.

9. Не на последно място – новият метод за разпределение на разходите е сигурна предпоставка за ограничаване вноса на газ от алтернативни на Руската Федерация източници, нещо което е неизменна част от концепцията за реализация на регионален газов хъб.

Отново искаме да заявим, че БФИЕК не е против въвеждането изискванията на законодателството на Европейския съюз, но считаме, че това не следва да се осъществява самоцелно, а при зачитане на основните принципи за пропорционалност и недискриминационно прилагане.

С оглед спецификите на българския газов пазар, категорично настояваме за отлагане въвеждането на модела, докато не бъде извършена реална и цялостна оценка на въздействието с участието на заинтересованите страни, а дефектите да бъдат отстранени.

Тъй като тези дефекти засягат фундаментално развитието, либерализацията и функционирането на пазара за природен газ, запазваме правото си да прибегнем и към нетрадиционни мерки за индустрията, а именно - организиране на протести. Природният газ е единственият ресурс, с щадящ екологичен отпечатък и е от основно значение за създаването на свободен енергиен пазар за бъдещето на България.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    коко
    а сега да видим ще се удължи ли срока за разграбване на държавното преприятие?
    Напиши отговор