Булатом: Царят е гол! Или защо ни трябва АЕЦ "Белене"

За повече реализъм в оценките за електроенергийната система на България и необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности призовават от сдружение "Български Атомен Форум" в отворено писмо, разпространено до медиите.

Политическите партии заложиха в програмите си своите виждания за проекта за изгражданена АЕЦ "Белене – едни са ЗА, но само с частен инвеститор, други са ЗА, но с държавно участие, трети НЕ, защото не ни трябва тази „беля“. Но целта тук е друга – сега обещаваме, а евентуалното даване ще стане след изборите през март 2017 – тогава „я камилата, я камиларя“. И темата пак е експлоатирана не по предназначение. Но фактите са, че имаме оборудване за два ядрени блока, имаме проект готов на 95 % и най-важното - имаме нужда от тези мощности!- сочат от организацията в своето обръщение към управляващите, политическите партии и обществото.

Поради важността на проблема и започналата дискусия за необходимостта от АЕЦ "Белене" публикуваме цялото отворено писмо:

ЦАРЯТ Е ГОЛ !!!
 
Тази известна фраза от приказката на Ханс Кристиан Андерсен ни е добре позната и винаги предизвиква както усмивки, така и поражда самочувствие, че това на нас не може да се случи. Но дали е така ?!

За какво говорим – говорим за електроенергетиката на България!

През последните няколко месеца в този сектор на икономиката на България се случиха неща, за част от които можем да кажем, че бяха прищявкаа природата, която не се знае кога пак ще прояви непредсказуемия си характер, а за друга - че ги очаквахме, но си мислихме, че ще можем да се преборим и най-лошият сценарий няма да се случи.

Първо: Времето през януари на 2017 г. беше неочаквано студено. Електроенергийната система оцеля при следните условия :

-                   Износът беше спрян;

-                   Всички резервни мощности бяха въведени в експлоатация;

-                   Като генерираща мощност беше използвана дори ПАВЕЦ „Чаира“, което по принцип е недопустимо;

-                   На искането на ЕСО за внос на ел. енергия от нашите съседи тогава ни беше отказано, но все пак в условията на свободен пазар търговците на ел. енергия успяха да внесат около 300-400 МВт,   за които не се говори въобще, а именно те закърпиха баланса!;

-                   Имахме късмет, че в този период основните генериращи мощности в АЕЦ „Козлодуй“ и Марица – Изток   работиха без аварии.
Политиците ни успокояваха, че всичко е наред и няма място за притеснение, а директорът на ЕСО изброи всички възможни лоши сценарии, които ако не се случат, ще оцелеем.

Е, оцеляхме – слава Богу !!! Но така ли ще е другия път? И какви са уроците? Май никой не ни каза…

Второ : Платихме си отсъдените от Арбитражния съд милиони за произведеното от Русия оборудване за блокове 1 и 2 по проекта Белене и през март- април тази година ще си го получим. И отново се почна да се умува :

-                   Поръча се на БАН да направи поредния анализ за необходимостта от строителството на тези блокове. Веднъж го прави фирма „Парсънс“, втори път - „най-добрата“ банка в света HSBС, а сега защо не и нашите академици да се изкажат по въпроса, няма значение, че за вече известното ще платим само за трети път, а и дали тези специалисти са най-знаещите в тази област?!;

-               Противниците на проекта отново се запяха старата песен – проекта е скъп, кой ще купува произведената енергия и какво ли още не, при положение че в новите условия всяка нова генерираща мощност ще участва в пазара на ел. енергия,   спазвайки пазарните условия. А дали всичко това не е резултат от „блъсканицата“ между лобитата в нашата енергетика – въглища, ВЕИ-та, ядрена енергетика. Не ли време това да се спре? Тенденциите за развитие на енергетиката са ясни   и ще бъде добре да се съобразим с тях колкото се може по-скоро!      

-                   Политическите партии заложиха в програмите си своите виждания по този проект – едни са ЗА, но само с частен инвеститор, други са ЗА, но с държавно участие, трети НЕ, защото не ни трябва тази „беля“. Но целта тук е друга – сега обещаваме, а евентуалното даване ще стане след изборите през март 2017 – тогава „я камилата, я камиларя“. И темата пак е експлоатирана не по предназначение.
Но фактите са, че имаме оборудване за два ядрени блока, имаме проект готов на 95 % и най-важното - имаме нужда от тези мощности!

Трето : Световната банка отново се изказа авторитетно по въпроса за нуждите на електроенергийната система на България, а именно, че няма нужда от строителството и въвеждане в експлоатация на нови генериращи мощности до 2022 година. Да, до тази година може и да няма нужда, но след това?! Една АЕЦ се строи за около 12 години, един ТЕЦ сигурно изисква същия период от време. Може би ще чакаме 2022 година и тогава ще започнем да мислим по въпроса?! За това нещо народа казва: „На чужд гръб и сто тояги са малко!“ Явно все още работещият отрасъл на електроенергетиката в България дразни много колеги от Световната банка, чиито усилия да затворят и този сектор в нашата страна засега удрят на камък, а са започнали от 1989 год. с първия гранд за АЕЦ „Козлодуй“.

Четвърто : Дойде съобщението, че през април 2017 г. Европейската комисия готви приемането на измененията в графиците за постигане на заложените намаления в емисиите на вредни газове от ТЕЦ-ве, както и увеличение на процентите с които следва да се намалят емисиите от тези съоръжения. Май ще трябва да спираме нашите ТЕЦ-ове и то в един съвсем кратък период от време – само след 4 години! -                   Дойдоха изявленията на половин дузина български евродепутати – няма как да се избегне изпълнението на това решение;

-                   Обадиха се и профсъюзите – хиляди хора ще останат без работа - отрасълът ще загине;

-                   Работодателите казаха – милиони, ако не милиарди, ще са необходими за модернизацията на съществуващите ТЕЦ-ове – няма откъде да дойдат;

-                   Балансьорите се оплакаха – оставаме без половината от базовите ни мощности, а еквивалентен внос няма откъде да се осигури, а ако евентуално се осигури, цените на ел. енергията ще бъдат 2-4 пъти по-високи;   

-                   Индустрията добави – отрасли като циментовата индустрия   и други изискващи постоянно потребление на ел. енергия май ще трябва да преустановят дейност.

Съобщението не направи впечатление на никого, дори и на служебното правителство. Сигурно това е въпрос за тези, които ще дойдат след тях и те да му мислят.

Пето : Финансовото състояние на НЕК и БЕХ е трагично. Общият дълг на двете компании е над 6 милиарда лева.   Като станаха много дълговете на НЕК, същите започнаха да се трупат на сметката на БЕХ. На практика тези две държавни институции са в банкрут. От години политиците ни, независимо от коя партия са, се боят „като дявол от тамян“ да сложат въпроса за повишаване цените на ел. енергията пред хората и да се обясни, че без повишаване на цената на ел. енергията няма как да се излезе от ситуацията. Ако това не се направи икономическите закони ще ни поставят в една още по трудна ситуация – приватизация на целия сектор и то от тези, на които в момента се дължат пари, ще последва повишаване на цените от новите собственици и тогава няма да има какво правителство да сваляме, а ще трябва всички ние да плащаме новите цени. Ще действа закона – който може ще си плати ще оцелее, а който не може …

Шесто : Промъкнаха се заявления, че ЧЕЗ ще напуска българския пазар, а пък държавата е готова да се купи акциите обратно. Ами защо ги продадохте, Господа? Кой продава нещо, което печели, било то и малко?! Но това е стара история – няма как да я променим.   
Има и седма точка, независимо, че тя не е от българската действителност, но за това пък има косвено отношение към нашите проблеми : преди няколко седмици излезе съобщение на Европейската комисия, че дава съгласието си за изграждане на 2 ядрени блока в Унгария по руски проект и с 100% руско финансиране. Повече от две години продължи сагата, свързана с получаване на това съгласие. Но за разлика от нас, унгарските ни колеги работиха единно, без да си „подливат вода“ и без да се съобразяват с мнението на „големите ни покровители“, както и с на организираната съпротива срещу техния проект, а тя не беше никак слаба. Гониха си интереса и го постигнаха!

Важното за България е какво доказва тази сага :

-                   Възможно е строителството на нова АЕЦ по руски проект в страна от Европейската Общност;
-                   Възможно е строителството на нова АЕЦ по руски проект в страна от Европейската Общност с пълно финансиране от руската страна;

Е, през 2012 год., когато се спря проекта Белене, това бяха скритите аргументи – официално беше казано, че проектът е много скъп, а само две години по-късно политиците сложиха на масата   проект, който беше в съотношение 2:1 по-лош и като това, което щяхме да получим в крайна сметка и като пари, които щяхме да похарчим за неговото реализиране.
Все още имам едно успокоение: практически, ако утре се реши да се продължи проекта Белене, ние все още можем да бъдем преди колегите от Унгария   – ние имаме готов проект, имаме и основното оборудване – те сега започват! Но нека не бъдем толкова големи оптимисти – ние си няма техните политици!

Като наслагаме всички тези събития се получава една много, ама много негативна картина, и се питаме дали има решение!?
Има, но то ще е трудно за всички в тази бедна страна, но е единствено възможното :

-                   Трябва да спрем да „викаме неволята“ и да   си построим проекта Белене! Такъв инвестиционен проект е нужен на енергетиката на България и на икономиката на страната. Считаме, че в така създалата се ситуация този проект е без алтернатива, ако искаме да запазим електроенергетиката си, а това трябва да стане! В най-добрият вариант, този проект може да даде работещ първи блок на нашата система през 2022-2023 год.   На тези, които си пеят познатата ни от година песен за това, че това е корупционен и ненужен проект искаме да кажем – ако той беше корупционен проект, до сега да беше станал! 

   -                   Трябва да стартираме разговора за повишаване цените на ел. енергията с хората – колкото по-скоро, толкова по-добре и в крайна сметка да ги повишим. Ако не го направим изходът е само един – цените на електроенергията ще станат като в Европа и това е въпрос на време.
    Е, може да казваме всичко това „тихо“, може и никой да не ни чува, но все пак искаме да извикаме :  

Хора, не виждате ли, че   ЦАРЯТ Е ГОЛ !!!Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 1 1
    1
    Прсмехулник
    Нещо атомните старци разбойници нямат вдъхновение. Потреблението на електроенергия продължава да си пада ли пада... По-малко хора, всичко вече пести енергия (от хладилници и телевизори до лепения стиропор :) ) Преди 20 г. тази зима щеше да ни прати в режим 3 към 1 :) Днес въпреки, че Ковачки не достави дори 1/3 от резервните мощности, за които му плащаме нищо не се случи. Интересът на атомните старци разбойници е ясен ако може към това дето откраднаха при сделката за руснаците да продължат да крадат. Драмата им е, че цените на ВЕИ-та падат ли падат, а сега същото се случва с батериите.
    Напиши отговор