НАЧАЛО » анализи

Борисов: "Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори

Водим дела за ядрената централа "Белене", а натовска Турция ще строи 4 ядрени централи с руска помощ. Питаме - може ли Турция да го прави, а България не - чакаме ясен отговор от САЩ и европейските ни партньори, заяви премиерът пред Американската търговска

fb
3E news
fb
30-01-2015 12:58:00
fb

 

Американският бизнес е длъжен в България да се държи добре. Години наред, когато искаме да кажем как е добре, казваме: „вижте как е в САЩ". Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който говори пред Американската търговска камара на тема: „Приоритети на българското правителство през 2015 година: Политики и мерки за икономически растеж, привличане на инвестиции и изпълнение на оперативните програми". Премиерът не конкретизира какво точно има предвид, а само допълни: "След като даваме Щатите непрекъснато за пример важно е и да продължите да бъдете за пример и когато се получи някъде разминаване е тежко за обяснение. Моля ви да го имате пред вид и да не се налага да го обясняваме".

 "Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори, вероятно неслучайно подчерта Борисов. Наскоро източници на 3еNews съобщиха, че преговорите с американската компания за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" са блокирали поради нежеланието на "Уестингхаус" да инвестира реално в проекта - нещо, към което Борисов ги призова при посещението на америакнския държавен секретар Джон Кери в София.

Страната ни е затруднена финансово да строи такива мащабни проекти, обясни премиерът. "Да даде една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство, имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари", подчерта той.

В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави "Турски поток". Ние спазихме като европейска страна Третия енергиен пакет, на този нов поток има опасност да изолира България и ние не трябва да допускаме това да се случи и да се работи в тази насока в енергийната комисия между САЩ и България, поясни премиерът.

Водим дела за ядрената централа "Белене". Сега, доколкото разбирам натовска Турция ще строи 4 ядрени централи, каза Борисов и подчерта, че това ще стане с руска помощ. Питаме - може ли Турция да го прави, а България не - чакаме ясен отговор от САЩ и европейските ни партньори. Според Борисов при разработване на собствените ни газови находища България може да изнася газ. В момента с наше производство на Галата покриваме и вътрешните ни нужди. Надявам се на тези конкурси за новите ни находища и тук да дойдат големи компании, изрази надежда Борисов.

Много искам диверсификация - трябва да ни помогнете, призова Борисов. Той заяви, че предложението ни за газов хъб е абсолютно работещо. "Борехме се много за "Набуко"- ако той съществуваше нямаше да имаме сега проблем с "Южен поток", не мога да разбера защо бе спрян. Досега нямаме един ред написан, че "Южен поток" е спрян, само устни заключения. България може със своето геостратегическо положение да извлече ползи", подчерта Борисов.

Премиерът отново подчерта, че се надява да се намери безопасна технология за добив на шистов газ. "Сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята, така започна по темата Борисов. Ние се съобразихме с обществените страхове", обяси той.

"Затова и на Джон Кери казах: тази тема днес не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига. България плаща най-скъпия газ в Европа, два пъти по-скъп от Германия. Истински се надявам с това революционно развитие на технологиите да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ", каза още премиерът.

Борисов е убеден, че при тези ниски цени САЩ са доказали ползите за себе си. "Бяха особено зле преди да започнат да добиват шистов газ, а сега не само произвеждат за себе си, но и политиката им е и за износ. Истински се надявам нашите съседи и партньори да не се възползват", каза той, имайки пред вид новите пътища на газа, които ни заобикалят.

По думите му, сега имаме проблем заради Турция, която прие да прави „Турски поток”. „Минавайки този поток през Турция, има опасност да изолира България. Не бива да допускаме това да се случи и това трябва да бъде в основата на работата на Енегрийната комисия, обща между САЩ и България. В момента България плаща около 6 млрд. 600 млн. лева за газ и нефт. Това показва, че сме добър пазар. Стабилността в България не се харесва на много хора", каза още Бойко Борисов.

Желанието ни е да не бъде наказана България, защото ако това се случи, значи не сте истински приятели на България, коментира той проектите в енергийната сфера на съседите ни. България не трябва да бъде наказана, а това зависи от нашите съседи, подчерта той. Иначе как ще обясняваме на българите - да ни падат проектите и в същото време други да се възползват, продължи Борисов. Не е коректно, доказали сме се, че България е от най-добрите партньори и на САЩ и на ЕС. Но, погледна той и от другата страна. Българите обичат Русия и не трябва да се прави антируска политика, заяви премиерът. В същото време, ако сме им толкова мили да ни свалят цената на газа като на германците. Ще си отстояваме интереса, пък, ако трябва да паднем и още веднъж от власт, подчерта Борисов.

„Само преди 10 дни Джон Кери на посещение ни върна на мястото ни. България беше изпаднала в тотална изолация. Взе се решение за 4 важни комисии в областта на сигурността, отбраната, енергетиката и културата. По всички теми, по които имаме въпросителни да бъдат изяснени. В момента от другата ни страна в Украйна се води война. България винаги е бил добър евроатлантически партньор", заяви Борисов.


Американската търговска камара
Бойко Борисов
Уестингхаус
АЕЦ "Белене"
Южен поток
Турски поток
енергийна сигурност
шистов газ
По статията работи:

Галина Александрова