Борисов: Там, където има газопроводи, няма войни - дипломатично, тихо да отстоим нашия интерес

Източник: БГНЕС

Там, където има газопроводи няма войни, дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави. България и Македония дадоха голям пример в Европа, че и на Балканите има държави, независимо от големите противоречия в миналото, които са подписали договор и нещата тръгват напред. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 12-та годишна среща на бизнеса с правителството под мотото „Големите въпроси на 2018”, предаде БГНЕС. На форума участие вземат министърът на финансите Владислав Горанов, управителят на БНБ Димитър Радев, анализаторът Иван Кръстев и др.

Сред основните акценти на дискусията са човешките ресурси на пазара на работна ръка и демографската криза. Борисов говори на тема: „Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал. Икономическата стратегия на кабинета и приоритетните европейски политики”. Благодарение на учителите много деца се върнаха в образователната система, а що се касае до икономиката и финансите, мисля, че ни е сме от най-дисциплинираните в ЕС, спазваме си правилата, но се надявам нашето общество да знае, че България се отнася ангажирано към ангажиментите си, продължи Борисов. И всички, които са дошли на нашата граница са видели, че мигрантската вълна е нула, по дни мога да ви кажа, че е нула. Всички стигнаха до извода, че споразумението с Турция трябва да се преподпише и да намерим разумно решение, с европейските колеги, работим по тази тема, подчерта той.

Не обичам да деля Балканите на Западни и други, заяви Борисов и призова и други държави на Балканите да последват примера на България. Той изброи приоритетните оси на коридорите досега, както и основните, която трябва да се направят. Борисов иска и третият мост на Дунав между България и Румъния да стане факт. Като допълни, че средства за тези проекти могат да се намерят. Който инвестира- той ще има влияние, смята Борисов. И призна, че тук имат огромно влияние и Турция, и Русия, и Китай, по различни причини.

Трябва да поработим и по темата Европа- Китай. Затова ние правим правилните неща, смята премиерът.

България ще продължи да има геостратегическо място като газопреносна система или ще стане само клиент- чувам и двете мнения, посочи Борисов. Тези, които изразяват обратното на моето мнение за газовия хъб, което за радост и ЕК, и канцлерът подкрепиха само преди дни, трябва да кажат- ние се отказваме от огромните инвестиции, направени от държавата, милиарди в газопреносната система и ще станем само клиент. Аз специално считам, че това не мога да го допусна и не е редно да го дописна, и работим много активно това да се случи, каза Борисов.

Всички прогнози на анализатори, че Украйна няма да бъде заобиколена, защото южното трасе са НАТО-вски държави, също се оказаха много грешни. НАТО-вска Гърция, НАТО-вска Турция, НАТО-вска Италия поеха ПОСЕЙДОН- южния газов коридор за сметка на транзита през Украйна. И на 1-ви януари 2019 г. ние ще осъмнем с „Турски поток”. Всички,които говориха, че руснаците нямали пари, нямали как да го построят, било дълбоко морето, какви ли басни не чух тогава- съобразихме се с нашите европейски партньори, лоялност демонстрирахме… и в момента над 450 км „Турски поток” са готови, подчерта Борисов. А тръбите на нашите пристанища, които бяха, все повече намаляват , добави той.

Ние като държава добре трябва да си направим сметката, запазвайки изключителната си лоялност към ЕС и НАТО, но дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави, отбеляза премиерът. Да загубим ние транзита в полза на Гърция, Турция и Италия не считам, че е нещо, което български политик би одобрил. Може да има и обратното мнение, но поне аз така считам, каза той. А там, където практиката го показва, има газопроводи, там няма и войни, отбеляза по въпроса Борисов. Има там, където няма нищо, добави той.

Борисов говори и за имиджа на България, за внушенията към страната ни от миналото, като даде пример, че в съзнанието на много хора страната ни е тази, от която е стрелеца по папата.

България е готова за Шенген и всички европейски държави го признават, с изключение на една- заради собствената си сигурност и страх има резерви, каза Борисов в отговор на въпрос от залата. Ние сме си свършили работата, границата не е непробиваема, тази ограда е да спре един натиск, категоричен бе той.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари