НАЧАЛО » анализи

НЕК спира продажбата на ток на неизгодни цени, дава сделки на прокуратурата

Електрокомпанията губи около 30 млн. лева годишно от сделки на по-ниски от пазарните цени, заяви депутатът Георги Кадиев

fb
3E news
fb
05-02-2015 12:00:00
fb

По време на парламентарния блиц-контрол в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил да се извърши проверка къде какво се случва в енергетиката, да се направи анализ на какво се дължат дефицитите и да бъдат разработени мерки, зада няма повече пробиви в системата.

Като един от примерите той посочи, че е изпратил директора на НЕК Петър Илиев в прокуратурата да заведе дела за спиране на продажбата на ток на неизгодни цени.

Борисов не обясни какво точно има предвид - за какви количества ток, с кои фирми и при какви цени държавната компания НЕК е сключвала сделки за продажба на ток извън ангажиментите й като обществен доставчик.

В парламента има информация за подобни сделки, за тях са информирани и в енергийното министерство, и в правителството. В парламентарен въпрос от 17 декември миналата година към министъра на енергетиката депутатът от левицата Георги Кадиев подава конкретен сигнал за подобни сделки. Те са сключени от НЕК, без да бъде обявен конкурс за доставка на електроенергия за цялата 2015 г. Договорите са били подписани по времето на предишния изпълнителен директор на дружеството Екатерина Истаткова.

"През октомври - ­ноември 2014 г. старото ръководство на НЕК сключва договори за около 650 Мвт износ на електроенергия без някакви условия с български фирми които, видите ли, били отправили търговски запитвания. Естествено, питане са отправили само тези фирми, които знаят, че ще получат и са получили само тези фирми, които са информирани от ръководството. Което пък в момента поставя енергийния баланс под голям проблем, защото 600 - ­650 Мвт са половината от износа на България, защото в тежки месеци може да имаш недостиг на енергия", обясни Кадиев. 

Той заяви, че няма информация кои са конкретните фирми, с които НЕК е сключила тези сделки. "Не знам кои са фирмите, но за мен най-скандалното е цената, на която са получили електроенергията – 70 - ­71 лв. на Мвт за пикова енергия, при положение, че в момента пазарната цена е 83 до 84 лв. на Мвт. Като сметнете тези 11­ - 12 лв. по броя мегавати, тъй като това е едногодишен договор, от количествата за една година се получава загуба за НЕК от порядъка на 30 млн. лв.", коментира депутатът.

Според Кадиев, това трябва да бъде проверено от принципала на НЕК. "Това е информация, за която се говори на пазара и аз зададох въпрос на министъра на енергетиката дали е верен, дали са такива количествата, дали е такава цената, но още нямам отговор, а договорите си вървят. Това са 30 млн. лв. загуба на НЕК. И сега НЕК се чуди откъде да намери оттук 1 млн. лв, оттам – 2 млн. лв.", допълни депутатът и уточни, че продължава да очаква отговор от министъра на енергетиката като принципал на НЕК.

Какъв е проблемът? Като обществен доставчик държавната електрокомпания купува от производителите - АЕЦ, ТЕЦ и ВЕИ на цени, които са одобрени от ДКЕВР и трябва да продава тази електроенергия на регулирания пазар също на цени, одобрени от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. В общия случай, регулираните цени, по които централите продават тока на НЕК, са под себестойността на произведената еленергия. Целта е да бъдат защитени битовите потребители, като се задържи поскъпването на тока за тях.

Ако НЕК иска да си намали дефицита, като продава допълнителни количества ток - извън тези, които осигурява за регулирания пазар, вероятно няма проблем да влезе в сегмента за свободно договаряне и продажби. Тогава обаче електрокомпанията трябва да договаря допълнителни количества ток от централите на цени за свободния пазар, които ще покриват себестойността плюс печалба за съответната централа,т.е. ще бъдат значително по-високи от регулираните. 

Но когато НЕК извади евтиния ток на свободния пазар и го продава под пазарните цени, определено има проблем.

Освен държавната електрокомпания, губят и другите играчи на пазара.

Производителите губят, защото са продали на НЕК еленергията на цени под себестойността. В случая губи и държавата, защото най-големите доставчици на евтин ток са държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2".

Компаниите, които търгуват с електроенергия, също са в групата на губещите, защото такива сделки деформират пазара - с абсурдно ниските си цени НЕК елиминира конкуренцията.

Губят и българските потребители - евтиният ток се изнася в съседните страни - така вместо да се подобри конкурентноспособността на нашите производители, с възможността да пазаруват евтин ток се стимулират турските и гръцките.

Губи и държавният бюджет, а оттам и българските данъкоплатци - защото вместо да носи печалби и да внася данъци и дивиденти, НЕК все повече увеличава загубите си и пренася дефицити по веригата в енергийната система.

 

 

НЕК
пазар на електроенергия
загуби
По статията работи:

Галина Александрова